Neurocercetătorii au descoperit cum îți modifică creierul o respirație profundă

0

Respirația este considerată în mod tradițional un proces automat care este condus de trunchiul cerebral – acea parte din creier care controlează funcțiile de susținere a vieții precum bătăile inimii sau modelele de somn. Însă, o cercetare unică și nouă ce implică înregistrarea făcută direct din interiorul creierelor unor persoane cărora li se făceau operații pe creier, arată că respirația poate să îți schimbe creierul.

Mai simplu spus, schimbările de respirație – de exemplu respirația în ritmuri diferite sau observarea cu atenție a respirației – au implicat zone diferite ale creierului.

Abilitatea oamenilor de a-și controla și regla creierul este unică: de exemplu în controlul emoțiilor, în decizia de a rămâne treaz deși ești obosit sau în cazul suprimării gândurilor. Aceste abilități nu sunt ordinare și nu sunt multe alte animale care au această capacitate. Respirația este similară: animalele nu își modifică ritmul respirației în mod voluntar; respirația lor se schimbă în mod normal doar ca răspuns la alergare, la odihnă etc. Întrebările care i-au încurcat pe oamenii de știință în acest context sunt: de ce sunt oamenii capabili să își regleze în mod voluntar respirația și cum avem acces la părți ale creierului nostru ce nu sunt în mod normal sub controlul nostru conștient? Ținând cont de faptul că multe terapii – Terapia cognitiv-comportamentală, terapia trumelor sau diverse tipuri de exerciții spirituale – implică o concentrare pe și o reglare a respirației, are controlul inspirației și al expirației un efect profund asupra comportamentului?

Acest studiu recent răspunde în cele din urmă la aceste întrebări arătând faptul că acest control al respirației, chiar și doar concentrarea pe respirația proprie, oferă acces adițional și sincronizare între diverse zone cerebrale. Această înțelegere poate conduce pe mai departe la un mai bun control, la o putere de concentrare mărită, cal și control emoțional mai bun.

Studiul, condus de cercetător post-doctorand  Dr. Jose Herrero în colaborare cu Dr. Ashesh Mehta, un renumit neurochirurg de la NorthShore University Hospital din Long Island, a început prin observarea activității cerebrale a pacieților care respirau normal. Apoi, pacienților li s-a dat o sarcină simplă pentru a le distrage atenția: apăsarea unui buton atunci când pe ecranul din fața lor apăreau cercuri. Acest experiment i-a permis Dr. Herrero să observe ce se întâmplă atunci când oamenii respiră natural și nu se concentrează pe propria respirație. După toate acestea, unor pacienți li s-a spus să își crească în mod conștient ritmul respirației și să își numere respirațiile. Când respirația lor s-a schimbat odată cu exercițiile și creierul lor s-a schimbat. În mod esențial, manipularea respirației a activat părți diferite din creier, cu unele suprapuneri în zonele care implică respirația automată și intențională.

Descoperirile oferă suportul neuronal pentru sfaturile care au fost date de milenii oamenilor: în timpul momentelor de stres sau când este nevoie de o concentrare accentuată, concentrarea pe propria respirație sau efectuarea unor exerciții de respirație pot schimba creierul. Atleții, de exemplu, sunt cunoscuți de foarte mult timp pentru faptul că folosesc respirația pentru a-și îmbunătăți performanțele. Acum, acest studiu așează și știința în spatele acestei practici.

În afara studiului abilității oamenilor de a-și controla și regla activitatea neuronală în mod voluntar, studiul a fost unic pentru că a folosit o metodă rară de cercetară neuronală: privitul direct în interiorul unor creiere ale unor persoane alerte și treze. Studiile normale ale neuro-științei implică oameni care sunt cercetați folosind tehnici de imagistică pentru a observa activitatea neuronală din creierul acestora, din afara craniului. Însă, studiile care implică electrozi implantați în creier sunt extrem de rare. Abilitatea de a privi direct în interiorul creierului uman ne permite să studiem gândirea, deciziile și chiar imaginația sau visarea, observând în mod direct creierul. Subiecții studiului au fost pacienți cărora li s-au implantat niște electrozi în creier ca parte din tratamentul lor clinic pentru epilepsie. Acești pacienți aveau crize ce nu puteau fi controlate prin medicație, așa că au avut nevoie de intervenții chirurgicale pentru a detecta concentrarea zonei de criză pentru intervenții ulterioare.

Pentru a detecta această zonă este nevoie ca pacientul să aibă o criză spontană, ceea ce poate dura zile întregi, iar pacienții sunt ținuți în spital cu electrozi ce monitorizează în mod constant activitatea lor cerebrală.

Descoperirile acestor cercetări arată că sfatul de a ”respira profund” poate să nu fie doar un clișeu. Exercițiile care implică respirație controlată par să modifice conexiunea dintre diverse părți ale creierului și permit accesul la zone interne ce ne sunt în mod normal inaccesibile. Mai multe investigații vor dezvălui care sunt părțile din psihicul nostru care de obicei sunt ascunse și devin accesibile.

Acest articol este parte din Quartz Ideas,casa argumentelor curajoase și a marilor gânditori.

sursa: https://qz.com/quartzy/1132986/neuroscientists-have-identified-how-exactly-a-deep-breath-changes-your-mind/?fbclid=IwAR1znbwsz9jwsDFfH5hPSbHr96z_WGcmKNiWYGQluhEEWMnBAKcXvrO6rxQAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Întrebări fără sfârșit

Când ai ajuns în ipostaza de a spune: ”Știu!” ai ajuns în faza în care - conform psihologiei moderne și...

Închide