Nasul poate deveni un instrument de acordare a creierului

0

Stiati ca:

 Nasul poate deveni un instrument de acordare a creierului”, spune omul de stiinta Dalhouise.

Contrar aparentelor, nu respiram in continuu, la fel, prin ambele nari ci la un interval de 90 de minute, alternativ, una dintre nari se infunda putin si respiram mai mult prin cealalta nara. De ce este important de stiut acest amanunt? Pentru ca fiecare nara, atunci cand devine dominanta, activeaza o emisfera a creierului care devine si ea dominanta la randul sau. Cand respiram pe nara stanga, devine predominanta emisfera dreapta si invers, cand respiram pe nara dreapta, devine predominanta emisfera stanga.

Astfel, controland pe ce nara respiram putem activa emisfera cerebrala stanga sau dreapta, in functie de ceea ce avem nevoie sa facem intr-un anumit moment. Mai mult, putem chiar sa ne sincronizam emisferele pentru o functionare optimizata a creierului.

Dr. David Shannahoff-Khalsa, cercetator la Institutul Salk afirma ca atunci cand dorim sa efectuam activitati care ne solicita logica si rationamentul, cand avem nevoie de o gandire creativa si de sinteza, putem stimula functionarea optimizata a emisferei stangi. Acoperiti-va cu un deget nara stanga si respirati un timp pe nara dreapta, pentru ca emisfera stanga sa functioneze la un potential mai ridicat, devenind predominanta. Puteti accentua procesul stand o vreme culcati pe partea dreapta a corpului.

Invers, atunci cand avem nevoie de o privire de ansamblu, cand avem nevoie sa transcendem limitarile si sa percepem intregul, putem stimula predominanta emisferei drepte, prin acoperirea cu degetul a narii drepte, respirand o vreme prin nara stanga. De asemenea, efectul poate fi potentat daca stam o vreme culcati pe partea stanga a corpului.

In multe scoli in care se practica sistemele de invatare rapida, sunt practicate exercitiile de respiratie alternativa pentru sincronizarea emisferelor cerebrale inainte de inceperea cursului. Poti incerca si tu: incepe prin a respira profund, abdominal, pentru cateva minute. Apoi acopera-ti nara dreapta si respira de trei ori, incet si profund, pe nara stanga. Dupa aceea, inverseaza procesul si acopera-ti nara stanga si respira de trei ori, incet si profund, pe nara dreapta. Dupa ce ai repetat aceasta alternanta de cateva ori, revino la respiratia profunda abdominala si in acesti timp palmeaza-ti ochii cu mainile, timp de un minut.

Tine minte ca sistemul minte-corp este un intreg si de aceea, acestea sunt „trucuri” functionale atata timp cat le practicam corect.

Cu drag!

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sincronicități matemagice în măsurătorile spațiului și timpului

Daca natura este profesorul tau If nature is your teacher, your soul will awaken – Johann Wolfgang von Goethe Creatiile...

Închide