Muzica favorită îți schimbă creierul

0

Ni se înalță sufletul atunci când ascultăm muzică. Este cu adevărat un limbaj universal, dar și unul spiritual. Putem simți acest lucru în mod intuitiv fără să cunoaștem știința din spatele fenomenului. Ascultăm câmtecul nostru preferat pe smartphone și un zâmbet uriaș ni se așeaxză pe față. Însă, chiar și cu efectul evidengt pe care îl are asupra noastră, poate că nu realizăm că muzica ne reorganizează creierul la fel cum o face o plantă adaptogenă sau o sesiune de meditașie.

Adaptogenii sunt plante ce pot reorganiza celulele din corp – ele se adaptează unor nevoi mai înalte – fie că este vorba despre stres sau despre întărirea sistemului imunitar. Se pare că muzica poate același lucru.

Probabil că muzica a fost inventată ca distracție în Paleolitic, însă muzica Universului, sau o numeau Pitagoreenii, ”muzica sferelor” este la fel de veche precum Universul însuși. NASA a înregistrat ”cântecul” Pământului, ficare planetă în parte având propria sa vibrație muzicală.

În același fel, grecii antici au înțeles beneficiile terapeutice ale muzicii, care probabil că a fost o idee împrumutată de la egipteni, vechii chinezi, tibetani, persani, hinduși sau alte culturi ce cunoșteau scara ce era menită să inducă anumite stări hipnagogice – însă chiar nu avem o idee clară despre cât de mult în istoria umanității trebuie să mergem pentru a atinge rădăcina muzicii. Chiar și Neandertalii puteau să cânte sau să mantreze. Fără îndoială muzica a fost o unealtă evoluționistă esențială – însă cum îți rescrie creierul mai exact?

În studii recente, oamenii de ștință au folosit imagistică cu rezonanță magnetică (tehnologie fMRI) pentru a observa fluxul sangvin din creierul oamenilor care ascultă muzica preferată.

Ei au descoperit că atunci când subiecții își ascultă genul favorit de muzică, ei au niveluri crescute de conectivitate neuronală în creier. Starea creierului lor – numită starea totală a procesării creierului – permite o creativitate mai profundă, fericire și o funcționare cognitivă îmbunătățită.

Studiul a arătat că cea mai mare schimbare inspirată de muzică a fost în zona rețelei stării de odihnă asociată cu pacea interioară sau ”a activităților mentale introspective sau adaptive în care oamenii se angajează în mod deliberat sau spontan în fiecare zi”.

Această zonă a creierului ne permite să visăm cu ochii deschiși, să folosim creativitatea emisferei drepte a creierului pentru a rezolva probleme create de emisfera stânga și să avem mai multă empatie și conștiență de sine.

Un alt studiu a demonstrat că zona din creier numită rețeaua modului obișnuit (DMN) este ca ”un întrerupător-declanșator între starea mentală concentrată în exterior și senzația internă sau subiectivă a sinelui, această rețea părând să includă experinețe de imaginație precum prevederea viitorului, descoperirea noilor posibilități (speranța) și semnificația afectivă a aspirațiilor și a viselor”, indiferent de preferințele muzicale – de la Beethoven la Mos Def, dacă este muzica preferată, ea ne rearanjează creierele.

Mai mult decât atât, ascultarea unui cântec bun ne permite să procesăm interacțiunile psihosociale și să ne folosim gândirea divergentă – acea stare a minții care este coercitivă și în mod ascuns manipulată de Stările profunde.

Și mai fascinant este faptul că terapia prin muzică – o ascultare simplă a unor unde cerebrale benefice – poate regenera creierul, poate îmbunătți memoria și poate acționa ca tonic asupra creierului, chiar și în cazul bebelușilor.

Cercetătorii propun ideea prin care muzica modulează secreția de hormoni sferoizi, care în cele din urmă pornesc procesul de reparare și regenerare a nervilor cerebrali.

În cele din urmă, acultatul muzicii permite o mai mare neuro-plasticitate. Plasticitatea cortexului permite circuitelor cerebrale să se ajusteze în mod dinamic și să optimizeze procesul gândirii într-u nmod care reflectă mediul înconjurător și cererile comportamentale. Cu cât sunt mai plastice creierele noastre cu atât ne putem adapta mai mult la factorii de stres cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi.

Este oare o minune faptul că am uibit muzica de când ne putem aminti primele lucruri și că până și memoria noastră celulară se activează atunci când ascultăm cântecul favorit? Acum, cercetătorile legate de modul în care afectează muzica creierul pune la loc de cinste distracția ascultării melodiei ”One Love” a lui Bob Marley la volum maxim în mașină, pentru că face o grămadă de sens.

sursa: http://themindunleashed.com/2017/12/your-favorite-song-is-rewiring-your-brain-heres-how-music-is-changing-you.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cinci activități non-spirituale ce promovează creșterea spirituală

Spiritualitatea este deseori legată de religie, când de fapt sunt două entități complet separate. Cineva care nu a citit niciun...

Închide