Legătura dintre creativitate și mișcare

0

Creativitate blocată? Un nou studiu sugerează că niște simple mișcări circulare îți pot îmbunătăți creativitatea.

Lipsa creativității este sinonimă cu rigiditatea și încordarea, cu pătratele și cutiile și cu o natură închistată (atât în postură cât și în expresie). Însă cum ar fi dacă te miști în mod fluid și liber îți poți schimba nivelul de creativitate? Aceasta ar putea foarte bine să fie și cauza.

Un studiu publicat în revista Journal of Experimental Psychology: General, a arătat că prin gesturi și cogniție încorporată, putem accesa niște gânduri mult mai fluide și creative.

În cadrul celor trei experimente, mișcarea fluidă a brațelor a condus la îmbunătățirea cretivității în 3 domenii:

 • generarea creativității
 • flexibilitatea cognitivă
 • asocieri fără legături evidente

Au fost examinate și alte mecanisme, precum o stare bună și motivația. Aceste rezultate sugerează faptul că anumite mișcări fizice pot influența creativitatea.

“Dacă ne gândim la creativitate ca fiind fluidă și curgătoare”, spune Michael Slepian (conducător al studiului), „ar putea niște mișcări fluide să ne facă mai plini de imaginație?”

“Studiile anterioare au arătat faptul că există influențe din partea corpului asupra modului nostru de a gândi”, spune Slepian. În ultimul său studiu, el se întreba dacă noțiunea de fluiditate ar putea promova un proces al gândirii expansionat și să faciliteze creativitatea. Particpanților li s-a cerut să traseze imagini curbate cu ajutorul degetelor lor pe un ecran de computer (mișcări circulare fluide). Grupului de control, pe de altă parte, i s-a cerut să traseze linii drepte, rigide (rezultând în niște mișcări rigide).

După desenarea liniilor, subiecților li s-au dat trei teste. Primul dintre ele a fost să găsească o folosință creativă pentru un ziar. Participanții care au folosit mișcări fluide nu numai că au mai multe idei, dar ideile lor au fost mai pline de creativitate (din perspectiva observatorilor) în modul de folosire a ziarelor. De exemplu, unul dintre participanții la ”mișcările fluide” a sugerat acoperirea cuvintelor cu ajutorul unui creion pentru a crea un poem. Un altul a sugerat că literele pot fi transformate în modele pentru unghii, udând ziarul. Pentru participanții care au făcut mișcări rigide, pe de altă parte, au sugerat că ziarul poate fi folosit ca hârtie igienică.

În cel de-al doile test s-a cercetat flexibilitatea coginitivă. Cercetătorii au descoperit că cei care au trasat linii unduitoare erau mai puțin rigizi în gândire, ”Dacă oamenii gândesc creativ, ei sunt mai dispuși să creadă că o cămilă sau că o sobă este un exemplu de mobilă”.

În cel de-al treilea exemplu, Slepian a căutat abilitatea oamenilor de a face legături între lucruri care în mod normal nu sunt legate între ele. De exemplu, unui subiect i s-au datcuvintele ”pin”, ”crab” și ”sos”, cerându-i-se un al patrule cuvânt care să fie legat de primele trei cuvinte (”măr” fiind răspunsul). Grupul celor care a făcut mișcări fluide a fost mai înclinat către acest răspuns (notă: cuvintele englezești din articolul original sunt pine, crab și sos).

Motivul pentru acest fenomen este extrem de important, spune Slepian, pentru că acesta este dovada ”modului în care corpul influențează modul de gândire și a faptului că ceea ce experimentăm fizic poate influența stilul de gândire”.

Câteva idei creative pentru mișcări fluide:

 • Hoola Hoop
 • Dans Nia
 • Zumba
 • Desenarea unor cercuri sau linii curbe
 • Dans Hula
 • Taichi
 • Capoeira
 • Pictură
 • Dans din buric

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Conexiunea inimii deschise

Citat din cartea Shift into Freedom: The Science and Practice of Open-Hearted Awareness de Loch Kelly (Trecerea în adevăr: Știința și...

Închide