Kaizen, o tehnică japoneză pentru a depăși lenea

0

Aproape toți dintre noi ne stabilim periodic o nouă țintă sau provocare – și aproape la fel de des la sfârșit nu reușim să o atingem. Ajungem să ne spunem că nu eram încă pregătiți, că o să încercăm săptămâna viitoare, luna viitoare… anul următor.

Am putea chiar să începem cu avânt. Dar odată ce am făcut puțin efort, ne vom spune că am făcut destul și este timpul să luăm acest nou început de viață mai încet.

De ce se întâmplă să fie așa de fiecare dată? Răspunsul este evident. Din cauză că încercăm să realizăm prea mult, prea repede; pentru că ne săturăm de noi responsabilități; pentru că este dificil să schimbăm niște obiceiuri noi și să încercăm ceva nou.

Kaizen, sau principiul exercițiului de un minut

În cultura japoneză există practica numită Kaizen, care include ideea principiului de un minut pentru îmbunătățirea de sine. La esența acestei metode este ideea că o persoană ar trebui să practice ceva pentru un singur minut, în fiecare zi, în același moment. În mod clar, nu ar trebui să fie o problemă pentru nimeni – chiar și pentru cea mai leneșă persoană – să faci un anumit lucru pentru atât de puțin timp. În timp ce de cele mai multe ori vei găsi o scuză să nu facă ceva dacă trebuie să o execute pentru o jumătate de oră sau o oră pe zi, însă pentru 60 de secunde nu ar trebui să poți să îți găsești o scuză.

Fie că este vorba despre flotări sau de citit o carte într-o limbă străină, în acest caz sarcina nu pare să fie ceva neplăcut ci o activitate care îți aduce bucurie și satisfacție. Făcând un mic pas de fiecare dată te vei mișca de-a lungul căii auto-perfecționării și vei obșine rezultate mărețe.

Este important să depășești lipsa de încredere pe care ai putea să o ai în propriile abilități, dar și să te eliberezi de acele senzații de vinovăție și neputință. Ai nevoie să simți victoria și succesul pentru a continua. Atunci când ești inspirat de asemenea sentimente, vei începe gradat să crești durata pe care o petreci realizând ceea ce ți-ai propus – poate la început doar cu cinci minute în plus, însă repede va ajunge la o jumătate de oră și chiar mai mult după aceea. În acest fel, principiul de un minut te lasă să îți vezi progresul în mod evident.

Kaizen este originar din Japonia. Cuvântul în sine are două rădăcini – ”kai” (schimbare) și ”zen” (înțelepciune). El a fost inventat de Masaaki Imai, care crede că această filosofie poate fi aplicată cu succes lumii afacerilor dar și în viața personală.

La prima vedere, această practică poate să pară dubioasă și ineficientă pentru cei care au crescut într-o cultură occidentală, ce se concentrează ideea că rezultatele se pot bține doar prin eforturi imense. Însă, programele de dezvoltare personală elaborate și care te pun la încercare și care necesită cantități uriașe de energie pot ajunge să te epuizeze, fără a conduce la niște rezultate efective, în timp ce Kaizen este ceva ce oricine poate încerca virtual în orice sferă a vieții. În Japonia de exemplu, ea este deseori aplicată pentru îmbunătățirea tehnicilor de management.

Tot ceea ce ai de făcut este să înțelegi ce vrei să obții și ești gata de a porni la drum.

sursa: https://brightside.me/article/a-japanese-technique-for-overcoming-laziness-11255/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Meditația schimbă literalmente materia cenușie

Ceea ce urmează este un extras din noua carte Wired to Create (trad.: Făcut să creezi) de Scott Barry Kaufman...

Închide