Imbratisarile creaza un raspuns psihologic echivalent medicamentelor

1

Imbratisarile ne fac sa ne simtim bine dintr-un motiv extrem de clar si nu este vorba doar despre imbratisarea plina de iubire care ne ofera sentimentul de caldura din inima. Este mult mai mult decat atat. Aceasta are impact asupra intregului corp intr-o asemenea masura incat oamenii de stiinta pretind ca este echivalenta cu efectele multor droguri combinate asupra corpului in acelasi timp. Chiar si aparent impersonalele imbratisari de complezenta pot ajuta oamenii sa isi gestioneze emotiile cu claritate si mult mai eficient.

1. REDUC FRICA DE MOARTE

Intr-un studiu dedicat fricilor si stimei de sine, pe care cercetatorii l-au publicat in revista Psychological Science s-a descoperit ca imbratisarile si atingerile reduc in mod semnificativ frica de moarte. Studiile au descoperit ca imbratisarile – chiar si in cazul in care acestea sunt facute cu obiecte care nu sunt vii, cum ar fi un ursulet de plus – ajuta la ameliorarea fricilor existentiale. „Imbratisarile inter-personale sunt un mecanism atat de puternic incat chiar si obiectele care stimuleaza atingerea de catre o alta persoana, pot ajuta la instalarea unui simt de importanta existentiala in cineva,” scrie Sander Koole in studiul sau.

2. STIMULEAZA PRODUCTIA DE OXITOCINA

Oxitocina este un neurotransmitator ce actioneaza la nivelul sistemului limbic, care este centrul emotional al creierului, creand sentimente de implinire, reducand anxietatea si stresul si chiar facand mamiferele monogame. Acesta este hormonul responsabil pentru faptul ca suntem astazi aici. Vezi aceasta mica perla ce este eliberata in timpul nasterii, facand mamele sa uite de toata durerea extraordinara pe care au suportat-o in timpul travaliului si care le face apoi sa vrea sa petreaca timp cu noi si sa ne iubeasca. Un nou studiu efectuat la the University of California sugereaza ca acesta are un efect similar de civilizare asupra barbatilor, facandu-i sa fie mai  tandri si mai iscusiti in inceperea relatiilor si in crearea legaturilor sociale. De asemenea, creste libidoul si performantele sexuale ale subiectilor testati. Cu cat exista mai multe imbratisari intre parteneri si implicit niveluri ridicate de oxitocina, cu atat presiunea arteriala si pulsul sunt mai scazute. Substanta chimica este legata si de legaturile sociale. „Oxitocina este o neuropeptida, care in principal produce sentimentul de devotiune, incredere si legatura”, a declarat psihologul universitatii, DePauw. „Ea chiar pune fundatia biologica si structura necesara conexiunilor intre oameni.” Atunci cand imbratisam pe cineva, se elibereaza oxitocina in corp prin intermediul glandei pituitare, micsorand pulsul si nivelurile de cortizol din sange. Cortizolul este hormonul responsabil pentru stres, presiune arteriala marita si boli de inima.

3. MICSOREAZA RITMUL CARDIAC

Imbratisand pe cineva putem simti o caldura in inima, insa potrivit unui studiu, aceasta poate fi si un medicament: Intr-un experiment efectuat la the University of North Carolina, Chapel Hill, participantii care nu avut niciun contact cu pertenerii lor au prezentat un ritm cardiac crescut cu 10 batai pe minut comparativ cu cele 5 batai pe minut in cazul celor care si-au imbratisat persoanele apropiate in timpul experimentului.

4. STIMULEAZA PRODUCTIA DE DOPAMINA

Tot ceea ce facem implica protejarea si stimularea curgerii de dopamina. Multe droguri functioneaza prin acest mecanism. Problemele legate de sistemele sociale pot produce depresii serioase si alte afectiune mentale. Nivelurile scazute de dopamina joaca un rol important in cadrul bolii degenerative Parkinson, dar si in cadrul dereglarilor de stare, iar imbratisarile se spune ca ajusteaza aceste niveluri. Dopamina este responsabila pentru starea noastra de bine si pentru motivatie! Imbratisarile stimuleaza creierul sa elibereze dopamina, care este hormonul placerii. Tomografiile dezvaluie faptul ca atunci cand imbratisezi oameni sau asculti muzica ce te incanta, creierul tau elibereaza dopamina chiar si in anticiparea acestor momente. Senzorii de dopamina sunt zonele pe care le stimuleaza multe droguri precum cocaina si metamfetaminele. Prezenta unor anumite tipuri de receptori de dopamina este de asemenea asoiciata cu cautarea de senzatii tari.

5. STIMULEAZA PRODUCTIA DE SEROTONINA

Serotonina este eliberata atunci cand te simti important sau plin de insemnatate. Izolarea si depresia apar atunci cand serotonina este absenta. Probabil ca din acest motiv oamenii intra in organizatii criminale – cultura promoveaza experiente care produc eliberarea de serotonina. Imbratisarile stimuleaza eliberarea de endorfine si serotonina in sange, care pot cauza placere si neaga durerea si tristetea, in acelasi timp scazand sansele unor probleme cardiace, a problemelor de greutate si maresc durata de viata. Chiar si o imbratisare a animalelor de companie are un efect relaxant, ce reduce nivelurile de stres. Imbratisarile prelungi maresc nivelurile de serotonina, imbunatatind starea interioara si creand fericire.

6. BEBELUSII CE SUNT IMBRATISATI MAI MULT SUNT MAI PUTIN STRESATI CAND SUNT ADULTI

Vrei sa faci ceva pentru generatia urmatoare? Imbratiseaza-i cat sunt mici. Un studiu efectuat la Emory University asupra sobolanilor a descoperit o legatura intre atingere si eliberarea de stres, mai ales in primele parti ale vietii. Cercetarea a ajuns la concluzia ca se aplica si in cazul oamenilor, explicand faptul ca dezvoltarea copiilor – inclusiv modul in care ei gestioneaza stresul atunci cand sunt adulti – depinde de o combinatie intre inzestrarea naturala si cat de mult au fost ingrijiti si iubiti.

7. ECHILIBRUL PARASIMPATIC

Imbratisarile echilibreaza sistemul nervos. Pielea contine o retea de centuri de presiune, minuscule, de forma unor oua, numite corpusculi Pacinian, care pot simti atingerile si care sunt in directa legatura cu creierul prin intermediul nervului vag. Raspunsul galvanic al pielii cuiva care primeste si ofera o imbratisare arata o schimbare in conductivitatea pielii. Efectul umezelii si al electricitatii din piele sugereaza o stare mult mai echilibrata in sistemul nervos – parasimpatic – dupa imbratisare.

8. INTARESTE SISTEMUL IMUNITAR

Cercetarile au aratat ca hormonii „imbratisarii” sunt factori de reglare ai sistemului imunitar. Acest lucru inseamna ca imbratsiarile au o insemntate si mai profunda, in modul in care sistemele noastre functioneaza relativ la ceilalti, inclusiv in ceea ce priveste sistemul imunitar. Concluzionand, putem spune ca imbratisarile produc un raspuns de relaxare al organismului – ele ajuta sa schimbe modul in care corpul tau gestioneaza atat stresul fizic cat si cel social, intarind raspunsul sistemului imunitar, pentru ca acesta sa isi implineasca menirea pe care o are!

Campania Imbratisarilor gratuite

sursa: l

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

  1. iTI MULTUMESC PENTRU EXTRAORDINARELE ARTICOLE PE CARE LE-AM CITIT.AM DAT SI PRIETENILOR SA CITEASCA.SPOR LA SCRIS!!!!!!!!!O ZI LUMINOASA.OM

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Uimitorul sit de la Xochicalco din Mexic: „Casa florilor”

Orasul antic, acum in ruine de la Xochicalco este o bijuterie arheologica, localizata in Mexic, nu departe de Mexico City....

Închide