Hara: locul iluminării

0

Hara este un centru esențial în practica Reiki. Este mai dificil să găsești informații despre el, cu toate că adevăratele învățături Reiki vor oferi informațiile necesare. Hara este cel mai bine înțeleasă în practica zilnică a fiecăruia. Practica va oferi cunoașterea necesară, de fapt. Cu toate că în mod uzual cele șapte chakre sunt menționate mereu, înțelegerea orientală a anatomiei subtile se bazează pe Hara, nu pe sistemul hindus de chakre.

Următorul citat este din ”The Three Pillars of Zen” (Cei trei stîlpi ai Zenului), compilată și editată de Philip Kapleau, o lucrare fundamentală despre Zen Budhism. În timp ce există anumite referințe specifice prcticii Zen, aplecarea către Hara și cultivarea sa sunt evidente.

Hara înseamnă practic stomacul și abdomenul, plus funcțiile digestive, absorbția și excreția care sunt conectate cu ele. În paralel are o semnificație psihică și spirituală. Potrivit sistemelor hindus și budhist yoghin, există mai mulți centri psihici în corp prin care curge forța sau energia cosmică, vitală. Unul dintre acești centri asociat îndeaproape cu hara este plexul solar, al cărui sistem nervos guvernează sistemul digestiv și organele de excreție. Hara este deci un izvor puternic de energie psihică vitală. Harada-roshi, unul dintre cei mai faimoși maștri Zen ai zilelor noastre, atunci când își îndemna discipoliisă se concentreze ochiul minții (adică atnția, punctul de intersecție al întregii ființe) pe Hara, el declara: ”Trebuie să realizați – adică să faceți real faptul – că centrul Universului este fundul buricului vostru!”

Pentru a facilita experiența acestui adevăr fundamental, novicii în Zen sunt instruiți să își concentreze mintea în mod constant pe fundul Hara (mai ales între ombilic și pelvis) și să radeze în afară toate activitățile mentale și corporale din acea regiune. Cu echilibrul minții*corpului centrat în Hara, în mod gradual, se crează un lăcaș pentru conștiință, o concentrare de energie vitală, ceea ce influențează întregul organism.

Faptul că această conștiință nu este în niciun fel retricționată sau inclusă în creier este demonstrat de către Lama Govinda, care scrie următoarele: ”În timp ce, potrivit concepțiilor vestice, creierul conșine un set exclusiv de conștiință, experiența yoghină arată că întreaga conștiință din creier este doar una dintre multiplele forme de conștiință și, printre acestea, în funcție de funcțiile și natura acesteia, poate fi localizată în diverse organe ale corpului. Aceste ”organe”, ce colectează, transformă și distribuie forțele ce curgprin ele, se numesc chakre sau centri de forță. Din ele radiază fluxuri secundare de forță psihică, comparabile cu spițele unei roți de bicicletă, cu brațele unei umbrele sau petalele unei flori de lotus. Cu alte cuvinte, aceste chakre sunt puncte în care forțele psihice și funcțiunile corpului se întâlnesc și se penetrează unele pe celelalte. Ele sunt puncte de concentrare a energiilor cosmice și psihice care se cristalizează în calități corporale și în care calitățile corporale se dizolvă sau sunt transmutate din nou în forțe psihice.

Așezând centrul de greutate al corpului sub ombilic, adică stabilind un centru de conștiință în Hara, crează o relaxare de tensiuni ce se nasc din adusul automat al umerilor în față, din încordarea gâtului și din strânsul mușchilor stomacali. Pe măsură ce dispare această rigiditate, se experimentează o vitalitate crescută și o nouă senzație de libertate în întregul corp și minte, care sunt resimțite mai mult ca o unitate.

Meditația Zazen a demonstrat în mod evident că atunci când îți concentrezi atenția în Hara, se diminuează proliferarea ideilor aleatorii și se accelerează atingerea atenției într-un singur punct, deoarece foarte mult sânge din cap este atras către abdomen, ”răcind” creierul și alinând sistemul nervos autonom. În schimb, aceste lucruri conduc la o mai mare stabilitate mentală și emoțională. Cineva care funcționează din Hara, de aceea, nu este ușor deranjat. Este și mai mult decât atât, capabil să acționeze rapid și decisiv în caz de urgență datorită faptului că mintea sa, ancorată în Hara, nu face valuri.

Având mintea în Hara, gândirea îngustă, egocentrică este înlocuită de spațiozitate și o perspectivă mult mai largă a spiritului. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că gândirea din centrul vital Hara, fiind liberă de intelectul limitat de tip discurs, este spontană și include absolut tot. Percepția din Hara tinde către integrare și unitate mai degrabă decât spre diviziune și fragmentare. Pe scurt, gândirea etse cea care vede lucrurile echilibrate și ca o unitate.

Figura lui  Buddha stând pe tronul lui în formă de lotus – seren, stabil, atoate-cunoscător, radiind lumină și compasiune fără limite – este cel mai elocvent exemplu de Hara exprimată printr-o iluminare perfectă. ”Gânditorul lui Rodin” (o variantă franceză ceva mai cunoscută decât Gânditoul de la Hamangia și ceva mai recentă) pe de altă parte, o figură solitară ”pierdută” în gânduri și cu corpul contorsionat, izolat și retras de la propriul Sine, exemplifică perfect starea opusă.

sursa: http://reikihelp.com/blog/2010/06/hara/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Unele ciuperci previn îmbătrânirea și îmbunătățesc sănătatea

Dacă îți plac ciupercile, iată câteva știri bune pentru tine! Oamenii de știință au descoperit că unele ciuperci pot conține...

Închide