Gaseste-ti salbaticia interioara

0

“Pur si simplu avem nevoie de acea salbaticie, chiar daca nu facem decat sa ajungem la marginile ei si sa aruncam o privire. Asta pentru ca in acest fel ne putem asigura sanatatea ca fiinte, fiind o parte din geografia sperantei” – Wallace Stegner, nuvelist pe tema salbaticiei.

Septembrie a fost o luna mare pentru salbaticie cu o gramada de sarbatori care ridica starea de spirit a tuturor celor care participa la ele. Mai intai in Utah am onorat cea de-a 50-a aniversare a crearii a Canyonlands National Park, un giuvaier al unei minuni de desert rosu in apropierea casei mele din Moab. Este un loc caracterizat de o pregnanta solitudine si de o liniste care te umple, unde soarele ofera un show spectaculos de lumini peste culorile uimitoare ale peisajului, iar intunericul profund pe care stralucesc stelele noptii, ofera umanitatii vindecare si atat de necesarul dar al unei perspective noi. La nivel national am marcat cea de-a 50-a aniversare a  USA Wilderness Act, ce onoreaza si protejeaza teritoriile salbatice ale tarii multumita unui moment in care oamenii au avut viziunea de a proteja zonele „neatinse de om, unde omul insusi este un vizitator in trecere”. Alte zone nationale, precum cele ingrijite de catre Forest Service or the Bureau of Land Management sunt pretuite pentru multifunctionalitatea lor, precum recreerea sau extragerea resurselor, activitati care nu se impletesc intotdeauna bine in acelasi spatiu. Chiar si atat de mult iubitele noastre parcuri nationale sunt in mod paradoxal atat protejate cat si promovate in acelasi timp, lucru care nu este intotdeauna usor de facut. Scopul salbaticiei, totusi, este acela de a pastra valoarea ecosistemelor salbatice in sine, pentru ca ele poarta o valoare intrinseca, contand mai putin modul in care noi le judecam in functie de utilitatea pe care ele ne-o ofera. Aceasta este o perspectiva importanta si destul de neobisnuita in lumea de astazi. 

La nivel international, cel de-al treilea element din aceasta ecuatie a venit sub forma unei multimi de peste 400 de mii de oameni in New York si inca mai bine de 100 de mii din intreaga lume, care s-au unit pentru a face un apel la liderii lumii pentru o actiune hotarata impotriva schimbarilor climatice. Marsul acestora a fost una dintre cele mai mari demonstratii din istoria umanitatii, insa doar timpul ne va spune daca leaderii politici si economici vor raspunde acestei chemari. 

Personal am experimentat aceasta triada in timp ce eram cu cortul in compania unui mic grup de protectori ai pamantului. Am explorat Hidden Splendor si Muddy Creek, propuse ca zone salbatice si am petrecut noaptea ascultand cuvintele scriitoarei Mary Reynolds Thompson. In noua sa carte , Thompson descrie cum, pe masura ce pasim in nemiscarea desertului, ne putem reaminti ca suntem perfecti, ca avem tot ceea ce ne este necesar. Plina de exercitii puternice si practici contemplative, cartea sa ne arata cum, atunci cand petrecem timp in desert sau intr-un alt mediu salbatic, ne putem muta de la experienta separarii la cea a totalitatii, de la cea a alienarii, la cea a apartinerii, de la perspectiva noastra moderna, domestica, egocentrica, la o experienta a salbaticiei ecocentrica si a unei conexiuni reale cu tot ceea ce inseamna viata.

Fie ca traiesti intr-un loc salbatic sau in mijlocul orasului, cartea lui Thompson poate fi o harta pentru orice activist spiritual, ce ne aduce aminte ca „a fi pe deplin uman inseamna inseamna a fi salbatic”. Ea ne incurajeaza sa ne deschidem catre energiile salbatice si creative ale pamantului care isi cauta propria expresie unica prin fiecare dintre noi si ne conjura sa luam pauze regulate de la tehnologie si de la lumea artificiala, pentru a ne reconecta la natura si la propriul nostru suflet salbatic. Va incurajez sa ii ascultati chemarea si sa petreceti aceasta toamna recastigandu-va salbaticia propriului suflet si in acest fel sa va incarcati pentru munca ce ni se asterne in fata pe masura ce incepem sa ne unim in cautarea unei lumi mai bune.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum iti afecteaza zaharul spiritualitatea

Chiar si cei mai putin cunoscatori dintre noi stiu ca zaharul nu este o alegere sanatoasa, fie ca este vorba...

Închide