Două teste pentru verificarea intuiției

0

Există o credință generală, atât în mediul academic dar și cel de afaceri, cum că a fi logic și rațional este un mod de gândire mai puternic decât cel emoțional și intuitiv. Una dintre vocile cele mai luate în seamă în această privință este Daniel Kahnemann, psiholog american, care, prin împărțirea aceasta a reușit să câștige premiul Nobel pentru economie. Unul dintre exemplele pe care el le-a dat este acela al unei bâte și a unei mingii de baseball care costă împreună £1.10. La acest enunț adăugăm faptul că bâta costă cu un pound mai mult decât mingea. Cât costă mingea? În Sistemul Unu, după cum îl numește Kahnemann – gândire instinctivă și rapidă – sare cu un răspuns. Zece pence! Clar, răspunsul este greșit. Este nevoie de gândire analitică înceată pentru a găsi răspunsul corect – și strategia ignorării intuiției.

Ei bine, dacă îți conduci afacerea folosind o matematică grșită, vei pierde cu siguranță. Dar ce înseamnă să te bazezi pe intuiție atunci când vine vorba despre motivațiile umane? Un alt exemplu oferit este menit să demonstreze faptul că și aici este la fel de greșit. Problema Linda, după cum este cunoscută, este unul dintre cele mai cunoscute chestionare în cercetarea psihologică. Experimentul originar, condus împreună cu Amos Tversky, era elegant de simplu. La început ăarticipanților li se ofereau următoarele informații: Linda are 31 de ani, este singură, sinceră și foarte inteligentă. Are un master în filosofie. Ca student era extrem de interesată de problmele discriminării și a justiției sociale, participând și la demonstrații anti-nucleare.

Pe baza acestor prezumții, voluntarilor li s-a cerut să clasifice posibilitatea următoarelor enunțuri: ”Linda este funcționar bancar” și ”Linda este funcționar bancar și activă în mișcarea feministă”. Aproape toți au considerat că este extrem de improbabil ca Linda să ajungă funcționar bancar. 89% dintre toți cei care au participat au ales descrierea mai lungă. Cu toate acestea iată cheia – cum poate Linda dacă este funcționar bancar doar de un anumit tip decât să fie un funcționar bancar, din toate posibilitățile? Ups…

Psihologii numesc acest fenomen regula stereotipurilor. Oamenii iau multe decizii bazându-se pe aceasta. Cercetarea a fost folosită de multe ori ca sursă de atenționare asupra modului în care raționează oamenii. Există în schimb multe argumente posibile care se pot găsi pentru a justifica alegerea celei de-a doua posibilități ca fiind mai ”reală” decât a doua și pentru faptul că 89% dintre participanți sunt extrem de îndreptățiți să le ofere. Totul depinde de modul în care funcționeazp cuvintele, ceea ce este o abordare mult mai complexă decât testele lui Tversky și Kahnemann au permis.

Gândirea intuitivă, rapidă spune că șansele ca Linda să fie funcționar bancar sunt extrem de mici, însă dacă auzi de o Linda care aparține unui grup mult mai restrâns de funcționari bancari feminiști, sigur ești îndreptățit să consideri această posibilitate a Lindei ca mult mai plauzibilă – tocmai pentru că grupul este mai mic!

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Trăind conștient fiecare clipă a vieții

A ști că ai deja toate calitățile fundamentale pentru a fi conștient (mindful) este extrem de încurajator. Atunci când erai...

Închide