Depresia: inamic sau un bun prieten?

0

În ziua de astăzi, datorită traiului în mediu urban  – artificial – și al ritmului infernal de muncă și viață, din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu depresia. Putem să descoperim multiple cauze pentru această ”ciudată” mișcare interioară de contractare psihică, emoțională și fizică și de asemenea o putem lega de multe alte ”afecțiuni” care ne dereglează Zen-ul și bucuria lucrurilor mici sau mari în viață.

În primul rând trebuie să facem diferența între episoade sporadice și intermitente de depresie – având mai multe grade de intensitate – și ceea ce psihologii numesc depresie clinică. Conform definițiilor acceptate în ziua de astăzi, depresia clinică, sau depresia majoră se diferențiază de cea ”uzuală” în primul rând prin durata de manifestare și prin mai multe simptome asociate (conform sursă):

 • tristețe, plâns, goliciune interioară și lipsă de speranță
 • episoade de explozii de furie, iritabilitate sau frustrare, chiar și pe chestiuni minore
 • lipsă de interes sau plăcere în majoritatea activităților sau chiar și a activităților normale, precum sexul, hobbyuri și sport
 • dereglări ale ciclurilor de somn, inclusiv insomnie sau dormit pentru perioade prea lungi de timp
 • oboseală sau lipsă de energie, chiar și lucrurile mărunte cerând un efort suprauman
 • apetit redus și pierdere în greutate sau pofte crescute și creștere în greutate
 • anxietate, agitație și neliniște
 • gândire încetinită,vorbit încetinit sau mișcare corporală încetinită
 • senzații de lipsă de valoare sau vinovăție, fixație asupra nereușitelor din trecut sau blamare de sine
 • probleme în a gândi, a te concentra, a lua decizii și a-ți aduce aminte lucruri
 • gânduri recurente despre moarte, gânduri suicide, încercare de suicid sau chiar suicid
 • probleme fizice inexplicabile fizice, precum dureri de spate sau de cap

Desigur că simptomele mai sus menționate pot fi întâlnite – cu o frecvență mai mică și de o intesitate scăzută – în cazul tuturor depresiilor, dar de asemenea ele nu sunt o plajă completă a manifestărilor asociate depresiei. Ceea ce este, într-adevăr valabil pentru toate cazurile de depresie, este o degradare a stării interioare și o infuzare a unei senzații apăsătoare, care ne separă încet încet de bucuria vieții, de ceilalți și ultima mente de noi înșine.

În oricare dintre situațiile de mai sus te afli, este bine să cauți consilierea unui specialist, care să te ajute să navighezi apele tulburi ale depresiei. Pentru episoadele depresive care nu se încadrează în senzații ce durează mai mult de o săptămână și nu ajung la apogeul simptomelor mai sus descrise există și la noi în țară aparate de echilibrare a emisferelor cerebrale, care fac minuni pentru starea noastră interioară. Un asemenea aparat, al cărui plaja de acțiune nu se limitează doar la schimbarea stării interioare este Mind Synergy II, pe care îl puteți găsi aici. Există multe metode de tratament și există, de asemenea nenumărate cauze ce pot conduce către depresie, de la decesul unei persoane din familie până la nereușita la un examen sau o insatisfacție în dragoste. Pe lângă cele două metode de vindecare a depresiei, există multe alte ”instrumente” ce pot ameliora sau chiar șterge simptomele, cum ar fi meditația, mindfulness-ul sau practica yoga.

Instrumente precum Mind Synergy sau meditația, ori practica Yoga, Tai Chi, QI Gong sunt perfecte pentru că induc o stare de bunăstare interioară, relaxează corpul, mintea și emoțiile și îi permit persoanei să privească situația în care se află dintr-o altă perspectivă. Sunt extrem de bune și terapiile alternative prin artă, culoare, meloterapia, terapia cu lumină sau folosirea uleiurilor aromatice – desigur că toate acestea trebuie să fie dublate de o înțelegere a cauzelor apariției depresiei, de o maturizare a perspectivei pe care o avem asupra vieții și asupra a propriei persoane. Societatea din ziua de astăzi este puțin decuplată de la natură și de la natural și de aceea tot suportul pe care îl avem deja din partea organismului care este format din toate formele de viață planetare (inclusiv planeta) este diminuat din cauza concentrării noastre exclusiv pe zona materială și de rezolvare a problemelor zilnice. O simplă informați poate schimba complet starea interioară dacă este cuplată cu puțină practică – voi reveni cu un articol între despre Frecvența Schumann și efectele acesteia asupra corpului uman.

Există o altă latură a depresiei, despre care se vorbește mai puțin și pe care voi încerca să o semnalez aici, pentru că este un marker important pentru cei care vor să meargă pe o cale spirituală adevărată, să afle cine sunt cu adevărat și să se elibereze din aparenta tiranie a egoului, a supra-egoului și a instinctelor. Există această latură a depresiei, care privită cu conștiență și maturitate, poate dezvălui o fațetă a sufletului uman, de care ne credem separați și alienați. Esența ființei noastre, ceva cu care suntem în contact direct și suntem pe de-a întregul atunci când suntem bebeluși – neavând structura mental-emoțională dezvoltată – este acel lucru care devine ascuns de depresie. Sunt straturi succesive de emoții negative și credințe limitative ce ascund acest strat extrem de profund din psihicul nostru – apropos de cuvântul psihic și rădăcina sa grecească, acesta în limba primelor ordine geometrice perfecte și a primelor filosofii platonice, înseamnă suflet – fiind baza întregii povești a personalității. Acolo, la baza psihicului, se află această senzație extrem de profundă de separare, de deconectare de la adevăr și implicit de la esență. Această depresie nu trece cu pastile și se simte ca și cum nimic nu poate scăpa din ea, este ca o gaură neagră fără fund, de aceea este bine să cunoaștem aceste aspecte când începem să lucrăm cu noi înșine, pentru că putem să credem că suferim de depresie clinică, ceea ce nu este cazul.

Toate miturile spirituale conțin acest adevăr și poate că ar trebui, în general, să privim afecțiunile umane și din această perspectivă, să dăm metodelor de vindecare această direcție, de a ne recontacta la esența noastră fundamentală, care mai apoi, eliberată, să vindece cu adevărat ființa umană și să îi permită să exprime potențialul inerent din structurile pe care și le-a ales ca instrumente de manifestare. Cum facem asta? Voi relua subiectul într-un articol viitor despre întregul proces de condiționare și decondiționare.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Steaua ”GOD OF CHAOS” din Calea Lactee ar putea produce o explozie periculoasă de raze gama

O stea masivă ce pare să se îndrepte spre producerea uneia dintre cele mai mari explozii din Univers - o...

Închide