Dependența de jocuri de noroc

0

Dependența este un cuvânt ciudat. DEX-ul îi dă o definiție frugală:

DEPENDÉNT, -Ă,dependenți, -te,adj. Care depinde (de cineva sau de ceva); care nu este autonom. – Din fr.dépendant.

A fi supus unui fenomen, cum sunt jocurile de noroc, se pare, este un fenomen din ce în ce mai întâlnit în zilele noastre. Poate începe ca o dorință de îmbogățire subită – exacerbată de exemplu de existența unor orașe precum Las Vegas,care în sine poate fi subiectul unei teze de doctorat în sociologie, în psihologia maselor dar și în arhitectură… lol – și poate ajunge la obsesie. Poate începe însă și datorită mediului ambiant sau a prietenilor din grup, pentru care un comportament diferit este catalogat ciudățenie… la fel ca fumatul social sau folosirea drogurilor. Ideea de bază este că atâta timp cât te poți opri poți să ai senzația că ești în siguranță… însă puține persoane sunt capabile să se observe atât de în amănunțime încât să realizeze când depășesc limite.

La fel ca în cazul oricărei dependențe, se întâmplă ceva și fizic, în creier, iar persoana devine dependentă de fluxul de hormoni de plăcere pe care creierul îi emite ori de câte ori ”intră în joc”.

Înainte de trece la soluția practică pentru eliberarea de asemenea comportamente, este bine să mai punctez câteva elemente. Am o cunoștință în orașul natal care a pierdut tot, casă, mașini, afacere, la jocurile de noroc, deci consecințele pot fi din cele mai serioase. Mai mult decât atât, spiritul uman este făcut să fie liber… corpul nu. Corpul se supune legilor naturii și o minte care nu este aliniată unui țel mai înalt are probleme în a fi în armonie cu restul corpului, cu emoțiile și desigur și în propria ei scindare: dreapta – stânga. O persoană conștientă, care practică mindfulness sau meditație (este celebru cazul călugărilor din Tibet ce meditau de peste 40 de ani, care și în stare de veghe normală, prezentau unde gama cu peste 80 % mai multe decât o persoană de control, ordinară să zicem) are puține șanse să cadă într-o asemenea capcană, însă, așa cum știm cu toții… nu ne naștem conștienți și ca să ajungem la un nivel care să ne protejeze de asemenea derapaje, avem nevoie de practică, de înțelegere, de motivație reală să lucrăm cu noi înșine.

Prin urmare, foarte simplu spus, atunci când ești dependent de ceva, în cazul nostru de față, de jocurile de noroc, pur și simplu nu ești liber. Sufletul tău nu are pârghiile necesare pentru a se manifesta liber, pentru că există niște precondiții. Nu îmi place să etichetez oamenii, pentru că. în perspectiva mea nu există dependenți de jocuri ci numai dependență. Putem fi atașați de ea, fără să pară că putem face ceva, putem fi atașați uneori de un asemenea comportament și să ne identificăm cu el mai ales în perioadele de cădere de stare interioară sau putem foarte rar să ne identificăm foarte mult cu așa ceva, de obicei, pe un fond de stare de ebrietate sau atunci când ajungem cu presiunea psihică interioară la un prag insuportabil și încercăm să eliberăm o supapă interioară.

Există un personaj faimos pentru cei interesați de spiritualitate, pe nume Russel Brand, care a pus la punct un proces în 12 pași de eliberare de dependențe, el însuși trecând prin acest proces – ceea ce îl face viabil și cel puțin pentru el, chiar a funcționat. Dacă te confrunți cu așa ceva, încearcă site-ul acestuia: Recovery! Ai să înțelegi multe despre dependențe și, dacă îl vei urma, probabil că nu îți vei mai oferi eticheta de dependent.

Există și alte soluții desigur, unele milenare precum acupunctura, care tratează cu succes asemenea dereglări energetice – în perspectiva chineză sunt niște ”vânturi” interioare, sau ”chi” care nu sunt echilibrate – unele seculare, precum homeopatia – care chiar dacă este controversată, a devenit și ea o ramură oficială a medicinei în ultimii ani – sau mai actuale, precum terapia cu animale, cu muzică sau artă, ori masajul. Desigur că Yoga, meditația, nutriția sau hipnoza sunt ”aparate” la fel de eficiente pentru ”tratament”. La fel de eficient este și aparatul românesc 100% Mind Synergy 2, care, prin echilibrarea emisferelor cerebrale reduce dorința de endorfine și calmează starea interioară, echilibrând per total sistemul uman, prin influențele benefice pe care le are asupra organismului. Dacă citești scurta prezentare de pe site vei înțelege de ce este atât de eficient:

Relaxează-te profund și regenerează-ți energia fizică în doar 15 minute! Efectele Mind Synergy II sunt:

  • Efect calmant, profund regenerator
  • Liniștirea gândurilor, creșterea puterii de atenție
  • Eliminarea stărilor de oboseală sau depresie
  • Amplificarea senzațiilor de plăcere și euforie
  • Îmbunătățirea și aprofundarea somnului

Am și o veste bună: dependențele toate sunt reversibile, nu ai nevoie decât de înțelegerea faptului că este relativ ușor să reușești să elimini orice dependență atunci când ești motivat corect și înțelegi că propria ta natură fundamentală este fluidă și liberă, neputând fi constrânsă de nicio bariera sau impunere. Așa cum magistral o spune și Russel Brand: ”Recuperează persoana care ai fost menită să fii”.

Mintea este un instrument și o unealtă extraordinară atunci când este inclusă într-o ierarhie interioară normală (adică nu este stăpână și face ce vrea, ci știe scopul existenței și servește întregului) și noi nu avem decât să o antrenăm și să o domesticim – cel puțin acele părți din ea care sunt ”animalice”. Aceste părți din noi – cu toții le avem incluse în psihic, în straturile cele mai profunde – nu sunt niște părți rele, dar se împacă mai greu cu conștiința și mai ales cu conștiința înaltă. Abia când această conștiință pătrunde în ungherele nevăzute din aceste părți obscurate, vedem adevărul legat de natura noastră, de existența ideilor de bine și rău și multe altele. Acolo aceste legături se dizolvă ca prin minune, sub lumina conștiinței, ceea ce rămâne de făcut este să integrăm aceste adevăruri în viața noastră și să nu devenim dependenți de nimic, nici măcar de extraordinara realizare de a lumina acele unghere și de experiențele pe care ni le oferă.

Sunt multe aspecte pe care nu le pot acoperi într-un articol de 1000 de cuvinte, dar poți tu să contempli ideea de bani – ce înseamnă ele pentru tine – ideea de noroc, sau cum te simți când joci… toate sunt elemente care te fac conștient de proces în sine, ceva ce mintea refuză să vadă și care, ca efect, păstrează dependența viabilă.

Să fim liberi, zic. Nu de alta… dar așa ne stă bine și doar așa vom trăi o viață cu adevărat conștientă și cu adevărat fericită.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Bisericile sculptate în stâncă din Lalibela

Există 11 biserici medievale monolitice în Lalibela, unul dintre cele mai sfinte orașe din Etiopia, ffind întrecut numai de Axum....

Închide