Cum văd oamenii culorile

0

Toate culorile pe care le vedem sunt un efect al luminii. Ochii noștri detectează particulele de lumină (fotoni) pentru că aceștia ne ciocnesc retina.

Existe celule speciale în retinele noastre, care sunt sensibile la culoare. Aceste celule (numite celule con) trimit mesaje despre culoare către creier, care are abilitatea de a procesa aceste mesaje și în consecință să vedem culori.

Avem aproximativ șase milioane de celule con și bastonașe în fiecare retină, deci împreună ochii noștri au la discpoziție – 12 milioane de conuri. Acestea reacționează la lumină și îi transmit creierului ce culori vedem.

Celulele con sunt așezate într-o zonă mică, extrem de densă, numită ”fovea centralis”, localizată pe fundul ochiului. Acestea sunt de trei tipuri și răspund cel mai puternic la culorile roșu, verde și albastru, în această ordine, ele funcționând cel mai bine în medii cu multă lumină.

Din aceste trei culori, adîugând și amestecând informații despre nuanță și ton, ajungem la cele 10 milioane de culori pe care oamenii le pot vedea.

Celuele con funcționează în lumină puternică ceea ce înseamnă că în timpul zilei putem diferite detalii (frunzele unui copac, literele fine dintr-un ziar sau detaliile de culoare dintr-un puzzle). Atunci când este întuneric celulele con din ochii noștri se închid și de aceea, avem dificultăți în a vedea culorile.

NOTĂ: Unele persoane nu pot vedea deloc culori, iar această condiție se numește discromie.

Discromia (de obicei legat de roșu/verde) are loc atunci când unele dintre conurile din retina ochiului nu funcționează corect sau lipsesc (o lovitură sau o boală, de exemplu). Majoritatea cazurilor totuși apar pentru că sunt moștenite la naștere.

Cu siguranță că ochii noștri sunt o piesă uimitoare de inginerie, însă ei nu pot vedea totul, de exemplu, nu pot vedea lumina ce are anumite lungimi de undă – și sunt orbi la mai multă lumină decât pot vedea.

Lumina vizibilă poate fi detectată de ochiul uman are lungimea de undă de aproximativ 400 de nanometri până la 700 de nanometri, ceea ce descrie fiecare culoare din curcubeu, de la roșu la violet – aceasta este întreaga lumină pe care ochii noștri o pot vedea.

Deci, putem spune că vedem multe pentru că putem vedea curcubeul culorilor..

În același timp, trebuie să ne amintim că curcubeele din cer sunt – din păcate – numai o mică parte din spectrul luminos cosmic extrem de bogat.

Acest spectru este în întregime invizibil ochiului uman!

sursa: http://www.messagetoeagle.com/how-do-humans-see-colors/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Sase beneficii ale Viparita Karani – asana picioarele pe perete

Asana picioarele pe perete ("Viparita Karani" în Sanskrită) este o postură de yoga ce permite relaxarea minții și a corpului,...

Închide