Cum să ai o relație armonioasă cu tehnologia

0

Tehnologia modernă are o reputație proastă în ziua de astăzi. Există multe persoane critice la adresa paginilor de socializare(”Este o pierdere de timp!”), la adresa televiziunii (”Îți scobește creierul!”) și a telefoanelor mobile (”Pierzi din vedere viața reală!”). Există atât de mult zgomot de fond legat de efectele negative ale tehnologiei încât este destul de ușor să tragi concluzia că tehnologia este dăunătoare și are efecte negative asupra bunăstării. Dar sunt aceste lucruri reale?

Răspunsul este: depinde.

Armonios sau obsesiv?

Tehnologia în sine nu este un lucru rîu. Însă modul în care noi alegem să o abordăm poate avea efecte puternice asupra bunăstării proprii. Potrivit psihologului Robert J. Vallerand, abordăm activitățile din viața noastră într-unul sau în două feluri: armonios sau obsesiv. Pasiunile armonioase nu intră în conflict cu alte părți ale vieții noastre, pot fi abordate fără conflicte și crează finaluri pozitive – precum o senzație de bucurie sau libertate. Pasiunile obsesive, pe de altă parte, trec peste alte priorități din viață, creând stres și conflicte și este greu să ne debarasăm de ele. Oamenii ce au pasiuni obsesive se bazează deseori pe acestea pentru a-și construi o senzație de stimă de sine sau încredere în sine.

De exemplu, dacă te joci pe telefonul mobil un joc înainte de a te întâlni cu prietenii poate fi o activitate armonioasă – jocurile pot aduce cu ele o senzație de autonomie și competență, care este satisfăcătoare și distractivă. Însă dacă luăm decizia de a ne sustrage întâlnirii pentru că suntem frustrați din cauza faptului că nu am câștigat jocul, atunci acesta este un semn de pasiune obsesivă.

De asemenea, conectarea cu un bun prieten prin intermediul mesagerie text poate fi o activitate armonioasă. Dacă, însă, nu poți dormi noaptea pentru că trimiți mesaje pentru a impresiona pe cineva, atunci aceasta nu este în mod definitiv ceva armonios.

Comportamentul obsesiv poate afecta relațiile

Unul dintre motivele pentru care poate fi ușor de picat într-o relație obsesivă cu tehnologia este faptul că suntem în mod natural neliniștiți. Există o grămadă de distracții în tehnologie – ferestre pop-up, notificări, fluxuri de știri și toate lucrurile legate de telefoane mobile, tablete sau computere. Dacă suntem prinși fără conștiență în aceste distrageri, putem crea obiceiuri obsesive, cum ar fi controlarea compulsivă a emailului, care crează stres în relațiile personale.

Un studiu recent a descoperit că acele prsoane care au o pasiune obsesivă pentru internet au mai multe conflicte și mai puțină satisfacție în relațiile romantice. În consecință, utilizatorii armonioși de internet se simt mai fericiți în parteneriatele lor și experimentează mai puține conflicte.

Acum nu înseamnă că în mod automagt internetul vă va distruge relațiile. Ceea ce înseamnă este că modul în care abordați tehnologia este un bun indicator al modului în care abordațimulte arii ale vieții voastre – și cu cât sunteți mai atenți la propriile obiceiuri și alegeri, cu atât mai bine veți putea înțelege cum puteți experimenta mai multă bucurie și mai multă bunăstare în viață.

Sugestii pentru folosirea armonioasă a tehnologiei

Dezvoltarea unei relații armonioase cu tehnologia înseamnă să ai o intenție în legătură cu modul în care, de ce și când folosești aparatura proprie. Iată câteva sugestii pentru a avea o realție mai armonioasă cu tehnologia:

  • Evită să folosești telefonul mobil, computerul sau televizorul cu 2 – 3 ore înainte de culcare. Lumina albastră a ecranelor acestora pote deregla ciclurile de somn, lăsându-te obosit, stresat și iritabil.
  • Pune telefonul în buzunar atunci când conduci, mergi cu bicicleta sau mergi pe stradă. Păstrează-ți corpul sănătos, fiind complet prezent cu mediul înconjurător atunci când te afli acolo.
  • Privește pentru mai puțin de 2 ore pe zi la televizor. O emisiune plăcută la televizor te poate ajuta la eliberarea stresului și poate cultiva emoții pozitive precum umorul, interesul sau uimirea – dar în momentul în care exagerezi cu statul la televizor elimini aceste beneficii și poți de fapt să ajungi stresat și nefericit.
  • Folosește canalele sociale în mod activ. Oamenii de pe Facebook sunt mult mai fericiți dacă folosesc această platformă socială pentru a se conecta cu prieteni adevărați și cu familia (prin mesaje, comentarii la poze sau făcând urări cu ocazia onomasticilor). Utilizatorii de tip ”urmăritor” – cei care doar se uită, fără să posteze – de obicei pierd beneficiile pozitive ale legăturilor sociale.

Ultima și poate cea mai importantă sugestie este: Să știi când să te desprinzi. Dacă observi orice semn de obsesie atunci când folosești tehnologia, precum o nevoie plină de agitație de a-ți controla telefonul mobil în mod regulat, atunci poate că este timpul pentru o detoxifiere digitală. Câteodată, dacă lași tehnologia deoparte și te plimbi în natură este exact ceea ce ai nevoie să faci.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Motivație

În viață, motivația, dorința, atracția naturală către absolut orice suntem atrași, pusă în slujba creșterii, a armoniei, a bunăstării, devine...

Închide