Cum poate terapia prin râs să devină cel mai tratament pentru tine

0

Știai că… râsul (chiar și cel ”forțat” sau doar dacă te gândești la râs!) micșorează nivelul tensiunii arteriale, reduce stresul, întărește sistemul imunitar – și s-a dovedit folositor în tratamente integrative contra cancerului?

Oricui îi place râsul, însă puțini știu că, potrivit cercetărilor, râsul este cu adevărat ”cel mai bun tratament”. Râsul are niște beneficii atât de profunde pentru bunăstarea fizică și mentală dar ajunge să fie aplicat către tratamente serioase pentru probleme de sănătate serioase precum cancerul.

Unele dintre abilitățile terapiei prin râs includ abilitatea de a:

Întări sistemul imunitar și sistemul circulator
Crește aportul de oxigen
Stimula inima și plămânii
Relaxa mușchii în întregul corp
Declanșa eliberarea de endorfine în organism (calmantele naturale a lecorpului)
Îmbunătăți digestia/ameliora durerile stomacale
Opri durerile
Echilibra presiunea sangvină
Îmbunătăți funcțiile mentale (de ex. vigilența, memoria, creativitatea)
Crește numărul de celule naturale ce ucid cancerul în cazul pacienților bolnavi

Celulele naturale ce ucid cancerul formează sistemul natural de apărare al corpului împotriva tumorilor. Pe la mijlocul anilor 90, Dr. Berk de la Loma Linda University din California, a descoperit că râsul crește numărul acestor ucigași naturali ai celulelor canceroase în cazul pacienților bolnavi de cancer.

Știința râsului și Optimismul

Multe dintre aspectele pozitive ale terapiei prin râs sunt rezultatele stimulării de către hormonii rîsului, numiți catecolamine. Catecolaminele declanșează eliberarea de substanțe chimice de ”stare-de-bine”, numite endorfine, ce reduc durerea și stimulează buna dispoziție.

Potrivit concluziilor unei echipe de cercetări de la Texas A&M University, fiecare râs ne eliberează de stres… reduce anxietatea… și chiar cultivează optimismul. De fapt echipa a descoperit că terapia prin râs poate conduce la creșteri substanțiale în materie de optimism.

David H. Rosen, unul dintre oamenii de știință care a inițiat studiul, a declarat pentru Science Daily că umorul în special întărește optimismul prin blocarea gândurilor negative și înlocuirea acestora cu unele pozitive. Emoțiile pozitive generate prin umor pot îmbunătăți credința în depășirea obstacolelor, un aspect psihologic important în cadrul optimismului.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care terapia prin râs devine unul dintre tratamentele importante din multe centre de tratament integrativ de cancer.

Râsul poate fi la fel de sănătos precum exercițiile fizice

Studii recente au arătat că râsul poate fi la fel de bun pentru corp precum o alergare în parc. Potrivit unui articol publicat în The Telegraph, ”Doctorii descriu veselul râs” ca fiind echivalent unei ”alergări interioare” pentru că poate scădea tensiunea arterială, elibera stresul și poate întări sistemul imunitar la fel de mult ca exercițiile fizice moderate”.

Dr. Lee Berk de la Loma Linda University din California a condus studiul ”Răspunsul coprului la râsul repetat este similar cu efectele exercițiilor repetate”, a remarcat el.

Pentru studiu, 14 voluntari s-au uitat fie la…
  1. Un clip stresant cu secvențe de război din filmul Saving Private Ryan
  2. Un clip dintr-o comedie sau o rutină de comedie stand-up

După aceea, proble de sânge prelevate au arătat o scădere a nivelurilor de hormoni de stres și o creștere a numărului de celule imune de tip T pentru cei care s-au uitat la comedii. Presiunea sangvină a scăzut și ea.

Terapia prin râs poate îmbunăți sănătatea inimii în mod dramatic

În 1997, Dr. Berk a studiat râsul în relație cu pacienți diabetici cu probleme de inimă. Unul dintre grupuri s-a uitat la o comedie de televiziune în fiecare zi, timp de un an, în timp ce un grup de control nu s-a uitat.

Rezultatele celor din grupul de un an au fost uimitoare:

Grupul care s-a uitat la comedii a avut nevoie de mai puțină medicație. Numai 8% din grupul care a urmărit comedii au mai avut un infarct, comparativ cu procentul de 42% din grupul de control. Rezultatele acestui studiu și ale altor studii similare arată că ”exercițiul râsului” ar putea fi o modalitate extraordinară de a reduce numărul bolilor de inimă și diabet dar și de a regla funcțiile vitale ale organismului – mai ales pentru cei care exercițiile fizice sunt dificile sau imposibile.

Râsul forțat sau doar gândul că râzi sunt bune pentru tine!

Dacă nu simți să râzi, nu îți face griji. Multe studii au demonstrat că beneficiile râsului sunt la fel de puternice și dacă te forțezi să râzi ca atunci când râzi spontan.

Ma mult decât atât, unele dintre cercetările inițiale ale Dr. Berk au arătat că anticiparea unui râs bun poate avea efecte benefice asupra stării de sănătate prin creșterea nivelului de endorfine și de hormoni ce îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar.

Deci, bucură-te de miracolul terapiei prin râs. Este puternică, demonstrată, plăcută și gratis!

sursa: http://undergroundhealthreporter.com/benefits-of-laughter-therapy/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Este graviola mai puternică decât chimioterapia?

Chimioteraia este deja de mult timp standardul terapiei împotriva cancerului. Totuși, există un copac puțin cunoscut numit graviola ce crește...

Închide