Cum ajută muzica limbajul?

0

Faptul că a învăța să cânți la un instrument ajută la dezvoltarea unor abilități cognitive și în mod special în dezvoltarea limbajului reprezintă o ipoteză tot mai susținută de diferiți oameni de știință.

Un grup de neurocercetători din Universita Normale di Pechino și din MIT din Boston a verificat efectele printr-un studiu controlat, care a implicat 74 de copii chinezi cu vârsta cuprinsă între 4 și 5 ani, de limbă mandarină.

Limba chineză mandarină a fost aleasă și pentru că este o limbă în care intonația, așa cum se întâmplă și în muzică, este esențială: ea poate modifica sensul sau categoria gramaticală a unui termen. Cuvântul ma de pildă, înseamnă mamă și se pronunță cu un ton static înalt, sau cuvântul cal se pronunță cu un ton descendent minus ascendent.

Studiul a fost organizat împărțindu-i pe micuți în trei grupuri: primul grup de copii a primit lecții de pian, copiii din al doilea grup, în același interval de timp, au învățat să citească, iar copiii din al treilea grup au mers în mod normal la școală, urmând rutina fără nicio activitate adăugată.

La șase luni distanță, au fost observate efectele prin teste de limbaj, memorie și IQ. Efectul cel mai pronunțat s-a observat, așa cum se și așteptau, în ceea ce privește limbajul: față de copiii care nu au urmat cursuri de niciun fel în afară de rutina școlii, cei supuși lecțiilor de pian și de lectură au demonstrat aptitudini mult mai bune în testele de discriminare dintre cuvinte.

Copiii care au făcut lecții de pian au fost cu mult mai buni decât ceilalți la testele în care discriminarea între cuvinte era bazată doar pe consoane. Monitorizarea activității din cortexul auditiv a confirmat că răspunsurile din creier la tonurile vocii și la schimbările de tonalitate din muzică s-au amplificat în cazul micilor muzicieni. Muzica și limbajul împărtășesc multe aspecte în ceea ce privește elaborarea sunetelor, motiv pentru care lecțiile de muzică devin un avantaj în acest sens, iar studiile demonstrează că îmbunătățesc atât capacitatea de a percepe tonurile cât și capacitatea de a discrimina cuvintele. Acest studiu nu a demonstrat neapărat îmbunatățiri speciale în ceea ce privește inteligența generală, atenția sau memoria, deși multe alte studii atribuie învățării muzicii beneficii și în aceste privințe.

Totuși, chiar și doar beneficiul legat de dezvoltarea limbajului, nu este unul de neluat în seamă. Acest fapt ne arată că muzica reprezintă o materie ce nu trebuie ignorată în cadrul orelor de școală. Muzica nu este importantă neapărat pentru formarea unor muzicieni profesioniști ci pentru favorizarea dezvoltării limbajului sau chiar și pentru ameliorarea unor probleme precum dislexia, caracterizată în dificultatea de elaborare a sunetelor.

sursa: https://www.focus.it/comportamento/psicologia/come-la-musica-aiuta-il-linguaggioAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ce este tehnica Bowen?

Ce este tehnica Bowen? Fascia este un cuvânt pe care de obicei îl asociem industriei acoperișurilor, desemnând ”bucăți de material”...

Închide