Cum ajungi un maestru al păcii interioare

0

Am invățat în ultimii ani că nimic din ceea ce este nu rămâne la fel. Chiar și după ce am început practica mindfulness, am avut parte de suișuri și coborâșuri, de zile bune și de zile mai puțin bune.

Oamenii îmi relatează faptul că au încă parte de momente de anxietate, chiar și după ce au practicat liniștirea minții pentru lungi perioade de timp. De foarte multe ori se blamează pentru acest lucru și vor să elimine aceste momente pentru totdeauna. Însă, adevărul este acela că anxietatea, la fel ca orice altă trăire umană, nu poate fi eradicată complet. Acest lucru se întamplă pentru că emoțiile, atât cele negative cât și cele pozitive sunt naturale și nu este nimic in neregulă cu ele.

Am și eu, ca toată lumea, propriile mele frici, Cateodată observ cum mintea mea pare să aleagă în mod arbitrar o temere din maldărul meu de temeri, doar pentru a mă șicana. Universul interior nu este niciodată gol, are tot timpul un ceva pe care mi-l ridică la fileu. Acest lucru este în regulă.

Cel mai important lucru pe care l-am realizat este faptul ca această stare de fapt nu constituie o problemă. Nu contează lucrurile cu care mintea te atacă, ba mai mult, nu contează aspectele cu care viața pare să te atace. Și asta pentru că există un singur lucru care contează, un singur lucru care determină viața. 

Lucrul care contează este modul în care reacționăm la presupusele atacuri.

Această ințelegere a reprezentat una dintre primele adnotări pe care le-am trecut in jurnalul meu de meditație: „Calitatea vieții este determinată de modul in care reacționăm la componentele pe care experiența ni le scoate la fileu”. Avand în vedere ca foarte multe lucruri sunt în afara controlului nostru, este bine să înțelegem și faptul că multe dintre gândurile noastre sunt la fel de incontrolabile. Insă, ceea ce vom putea întotdeauna controla, sunt reacțiile noastre la gânduri, reacții ce vor determina calitatea vieții noastre.

Haideți să luăm un exemplu. Imaginați-vă o persoană căreia îi este teamă să vorbească în public datorită faptului ca îi este frică de judecata celorlalți. Aceasta este una dintre cele mai comune frici. Acum imaginați-vă ca această persoană urcă pe scenă și performanța sa este una execrabilă. Există, în continuare, două scenarii posibile Fie colapsează din punct de vedere psihic și se blamează pentru nereușită, transformând acest episod într-o amintire oribilă, fie acceptă acest aparent eșec, se împacă cu el si merge mai departe. Credeți că publicului îi va păsa de această alegere? Nu, fiecare dintre participanți va uita dupa o anumită perioadă de timp. Bineînțeles ca se va uita, pentru că nu este un capăt de țară. .

Nimic din ceea ce se întamplă nu reprezintă un lucru atat de important pe cat vrea mintea noastră să îl facă sa pară. Este de maximă importanță să ne amintim acest lucru, pentru că atunci cand ne confruntăm cu provocările vieții să putem reacționa la ele cu împăcare. Și cu orice aspect al experienței ne-am confrunta, dacă reacționăm astfel, devine o experientă pe care o plasăm intr-o zonă de pace.  

Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care l-am învățat și încă pot sa îi vad și să îi apreciez efectele benefice. Cu alte cuvinte, am eliminat suferința prelungită din viața mea. Nu mai am nevoie să sufăr, nu mai am nevoie să mă panichez, nu mai am nevoie să mă îngrijorez. Pot alege să reacționez cu împăcare la orice lucru din interiorul și din afara mea.

“Durerea este inevitabilă, suferința este opțională”, acesta este unul dintre citatele mele preferate pentru că este cât se poate de adevărat. Nu uitați: felul în care reacționăm la viață este singurul lucru care face diferența.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Misteriosul Munte Kailash

Se spune că atunci când gheața se va topi în final, se va vedea ”OCHIUL”. Profesor Ernst Muldashev, profesor doctor...

Închide