Culorile conștiinței – Jack Kornfield

0
Conștiința este colorată de stările pe care le vizitează – Buddha

“Ei,” ar spune învățătorul meu Ajahn Chah, atunci când am probleme, ”prins din nou într-o stare?” În mănăstirea din pădure am fost conuși atât să ne uităm la conștiință dar și să numim în mod precis stările care se nasc pentru a o umple de-a lungul zilei: înfricoșat, plictisit, relaxat, confuz, plin de resntimente, calm, frustrat și așa mai departe.

Ajahn Chah ne întreba câteodată cu voce tare în legătură cu stările noastre pentru a le conștientiza cu o claritate mai mare. Pentru un călugăr proaspăt divorțat din Bangkok a întrebat: ”Este tristețe? Furie? Văicăreală? Hei, toate acestea sunt naturale. Uită-te la toate.” Iar în fața unui călugăr englez confuz a râs: ”Poți să vezi ce se întâmplă? Există distragere, confuzie, există încurcături. Ele sunt doar stări mentale, știi? Haide. Îți crezi stările mentale? Ești prins de ele? Vei suferi cu siguranță.”

Odată ce devenim mai talentați la a observa, ridica imediat ștacheta. Făcea lucrurile în mod deliberta mai complicate și dificile și apoi se uita să vadă ce se întâmplă. În sezonul ce mai cald ne trimitea cu picioarele goale să ridicăm pomenile într-o călătorie de 16 km și pur și simplu zâmbea la noi când ne întorceam pentru a vedea dacă suntem frustrați sau descurajați. Câteodată a trebuit să stăm toată noaptea ascultând învățături fără de sfârșit, fără pauze și apoi venea la ora 4 dimineața, plin de viață, să ne verifice. Când ne supăram, întreba: ”Ești furios? A cui e vina?”

În cultura occidentală am fost învățați că pentru a fi fericiți trebuie să ne schimbăm mediul exterior pentru a ni se potrivi. Însă această strategie nu funcționează. În fiecare viață, plăcerea și durerea, câștigul și pierderea, elogiu și blamarea apar mereu, indiferent cât de mult ne străduim să avem doar plăcere, câștig și elogiu. Psihologia buddhistă oferă o abordare diferită către fericire, învățându-ne că stările de conștiință sunt mult mai importante decât circumstanțele exterioare.

Mai mult decât orice altceva, felul în care experimentăm viața este creat de stările particulare cu care ne întâlnim. Dacă urmărești o partidă de fotbal de liceu, iar fiica ta este portarul nervos, atunci conștiința ta se va umple cu grijă, simpatie și incitare la fiecare schimbare a soartei jocului. Dacă ești un șofer angajat să ridice copilul cuiva, așteptând, vei vedea aceleași imagini și vei auzi aceleași sunete, jucătorii și mingea, într-un mod dezinteresat, plictisit. Dacă ești arbitru, vei percepe aceleași imagini dar în cu totul și totul alt mod. Același lucru se întâmplă și cu o audiție de Beethoven, smulsul buruienilor, privitul la un film sau vizita în Mexico City. Conștiența noastră devine colorată de gândurile, emoțiile și așteptările noastre.

“La fel cum se cântă la o lăută”, spune Buddha, ”sunetul se naște din cauza calităților instrumentului de lemn, a corzilor și a acțiunilor muzicianului, în același fel apar momentele de experiență și conștiință și, odată ce s-au născut în existență, trec mai departe”.

Conștiința noastră devine colorată sau condiționată, preluând orice calitate se întâmplă să se nască în ea. Atunci când vedem procesul clar cu o conștiență plină de iubire, atunci nu suntem prinși în fiecare stare schimbătoare sau toane. Putem zâmbi și spune ”Oh, da, iat-o din nou”. Cu mindfulness ne deschidem către o ușurință interioară și libertate a inimii ce ne servește oriunde am merge.

sursa: http://www.awaken.com/2018/07/the-colorings-of-consciousness-jack-kornfield/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Post în funcție de fazele lunii

Eu sunt Luna și Luna sunt eu. Oamenii, mai ales femeile, au avut dintotdeauna o profundă legătură cu Luna. O...

Închide