Copiii care petrec timp în natură devin adulți mai fericiți

0

În acest moment este evident că dovezile sunt copleșitoare – moi studii par să apară zi de zi, sugerând că petrecerea timpului în spații verzi ne îmbunătățește sănătatea, atât mental cât și fizic. Fiind niște persoane avide de petrecut timp în natură, știm acest lucru în mod instinctiv, dar este foarte bine ca și știință să confirme acest fapt. Recent, oameni de știință de la Aarhus University din Danemarca au publicat un nou studiu despre conexiunea dintre sănătatea mentală și tendința de a ieși în natură, ce poate că oferă cele mai concludente dovezi de până acum. Să ieșim afară, să pășim de colo colo, să ascultăm foșnetul copacilor, să simțim vântul înfață, ploaia pe spate, soarele pe piele – cu cât facem mai mult acest lucru atunci când suntem copii, cu atât suntem mai fericiți ca adulți, sugerează studiul acestora. Acesta a fost cu adevărat un studiu monstru.

Din 1985 până în 2013, cercetătorii au compilat date provenite de la un milion de rezidenți danezi. Aceștia au cercetat toate aspectele, inclusiv dacă ar fi vorba despre un nou tip de medicină și ce efecte uriașe ar avea – toate datele sugerează că dacă ieșim la plimbare în parc atunci când suntem copii poate de un impact major.

Oamenii de știință au putut folosi date de la sateliți pentru a vedea cât de mult spațiu verde era în jurul rezidenților subiecților studiului. Pur și simplu au observat că acei copii care au crescut în zone înconjurate de vegetație mult mai vizibilă au devenit adulți cu o sănătate mentală mai bună. Sălbăticia, parcurile publice, chiar și zonele urbane verzi, se pare că nu a contat. Ramificațiile ar putea fi mărețe pentru viitoarele planuri de urbanism ale orașelor dar și cele regionale.

“Există tot mai multe dovezi că mediul natural joacă un rol mult mai mare pentru sănătatea mentală decât am crezut până acum”, spune Kristine Engemann, cea care a condus studiul. ”Spațiul verde pare să fie asociat cu alți factori puternici, cunoscuți ce influențează sănătatea mentală, precum istoria sau dereglările mentale din familie sau provenite din statutul socio-economic. Pentru că au avut atât de multe date de prelucrat, oamenii de știință au putut să încerce și să controleze factorii socio-economici, de exemplu pentru copiii mult mai bogați ce au avut mai mult acces la spații verzi, de exemplu. Dar chiar și după analiza acestor discrepanțe, cercetătorii au descoperit că toți copii care au crescut înconjurați de natură au avut o incidență cu 55% mai scăzută de probleme mentale ca adulți. Mai mult decât atât, a reieșit că, cu cât mai mult timp au petrecut copiii în natură, cu atât mai bună le-a fost sănătatea mentală ca adulți.

Ceea ce nu poate arăta acest studiu, totuși, este de ce are loc acest fenomen. Este vorba de simpla proximitate a copacilor și a vegetației? Sau este vorba de faptul că acei copii care au acces la niște medii naturale au mai mult tendința de a ieși afară, să facă exerciții, poate chiar în grupuri și să formeze conexiuni sociale puternice pe care le poartă cu ei până la maturitate? Poate că atunci când petreci timp în natură înveți singur cum să te bazezi pe forțele proprii, cum să fii rezistent și cum să ai răbdare.

Ori poate că ceva din natură ne vorbește într-un mod ce nu poate să fie dezvăluit într-un studiu științific? Doctorii prescriu plimbări în natură pentru pacienții care au probleme cronice. Grupurile de ciclism montan ajută la vindecarea problemelor mentale. Surfing-ul este un adevărat colac de salvare pentru veterani cu simptome severe de stres post-traumatic și alte probleme fizice. Probabil că nu este surprinzător că, atunci când crești într-un mediu natural vei simți beneficii uriașe pentru sănătate.

Poate că pur și simplu există o conexiune fiziologică atunci când ești în contact cu lumea naturală. Este sigur ce ceva ce simțim atunci când mergem cu cortul, sau când suntem în mijlocul mării, când escaladăm un vârf de munte sau chiar și atunci când ședem lângă un lac.

“Dacă am vorbi despre un nou tip de medicină cu asemenea efecte, ecoul ar fi uriaș”, spune Kelly Lambert, neuro-cercetător la the University of Richmond. ”Însă, aceste rezultate sugerează că dacă ieșim în parc la o plimbare atunci când suntem copii este la fel de puternic”.

sursa: https://www.adventure-journal.com/2019/02/study-kids-who-spend-time-in-nature-become-happier-adults/?fbclid=IwAR0gHQZ6L8hdgs7Nduzp5VEumtc_2pshD9i7lvifnJFOOqrDJZgxuo5DCLAAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Neurocercetătorii au descoperit cum îți modifică creierul o respirație profundă

Respirația este considerată în mod tradițional un proces automat care este condus de trunchiul cerebral - acea parte din creier...

Închide