Constiinta supravietuieste mortii corpului

0

Poate ca cea mai mare intrebare a tuturor timpurilor este „Ce se intampla dupa ce murim?” In timp ce multi indivizi, religii si au ajuns la propriile conluzii in legatura cu natura eterna a sufletului, este nevoie de multa credinta pentru a avea o certitudine in legatura cu viata de dupa moarte. Pentru mintea stiintifica, credinta nu functioneaza, iar intrebarea ajunge sa sune mai mult precum „Ce se intampla cu constiinta umana dupa moartea clinica?”

O echipa de cercetatori de la Southampton University din Marea Britanie a facut unul dintre cele mai mari studii legate de ceea ce se intampla cu . Concluzia este: Inca nu stim ce se intampla, insa constiinta si constienta par sa continue sa existe dupa moartea fizica, sugerand faptul ca exista o piesa in care actori sunt constiinta si corpul, iar dupa moarte cele doua incep sa joace in piese diferite.

“Cercetatori de la the University of Southampton au petrecut patru ani examinand mai mult de 2.000 de persoane care au suferit stopuri cardiace in 15 spitale din Marea Britanie, SUA si Austria. Ceea ce acestia au descoperit a fost faptul ca 40% dintre cei care au supravietuit au avut un fel de „constienta” in perioada in care au fost morti clinic, inainte ca inimile lor sa fie repornite.”

Suntem obisnuiti sa vorbim despre aceste fenomene, numindu-le (sau experiente in apropierea mortii), experiente care nu sunt atractive pentru comunitatea stiintifica, datorita naturii lor subiective si a imposibilitatii efectuarii unor masuratori riguroase. Incercand o abordare mult mai obiectiva in legatura cu ceea ce se intampla cu mintea/constiinta fiintei noastre, o echipa multi-disciplinara condusa de catre Dr. Sam Parnia a facut un studiu elaborat, declarand:

“Dovezile de pana acum sugereaza ca in primele minute de dupa moarte, constiinta nu este anihilata. Nu stim in acest moment daca ea dispare ulterior, insa imediat dupa moarte, nu se pierde. Stim ca este posibil ca creierul sa functioneze chiar si atunci cand inima nu mai bate. Insa, in acest caz, constiinta pare sa fi contiunat sa existe mai bine de trei minute dupa ce inima a incetat sa mai functioneze, chiar daca creierul in mod normal se opreste la aproximativ 20 – 30 de secunde dupa oprirea inimii. Acest fapt este extrem de important pentru de multe ori s-a crezut ca experientele legate de moarte sunt similare unor halucinatii sau iluzii, ce au loc fie inainte ca inima sa se opreasca, fie dupa ce inima a fost repornita, oricum nu o experienta ce corespunde evenimentelor „reale” din momentele cand inima nu bate. Dovezile legate de amintirile produse de constienta vizuala din aceste momente cand inima nu bate au fost evidente si de necontestat”.

Oamenii de stiinta recunosc faptul ca nu stiu nimic despre ceea ce se intampla in constienta umana dupa moarte, chiar daca studiul aduce dovezi solide in legatura cu faptul ca o parte a constiintei poate supravietui cel putin cateva minute dupa moartea corpului, pastrand suficienta constienta pentru a putea observa corpul mort si imprejurimile, in timp ce asteapta resuscitarea. Acest studiu este o dovada stiintifica a faptului ca la cateva minute dupa moartea clinica, constiinta supravietuieste, si chiar daca nu este o concluzie definitiva, deschide usa catre o mai profunda intelegere a relatiei dintre corp si spirit. Punctul de singularitate dintre stiinta si spirit se poate sa fie mai aproape decat credem noi in acest moment.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Efectele nevazute ale imbratisarii

Intimitatea este una dintre cele mai elementare nevoi umane. Daca lipseste, ea deterioreaza sufletul, daca este din plin, il hraneste....

Închide