Conexiunea inimii deschise

0

Citat din cartea Shift into Freedom: The Science and Practice of Open-Hearted Awareness de Loch Kelly (Trecerea în adevăr: Știința și practica conștienței inimii-deschise)

Practica buddhistă Tonglen este interesantă pentru că este opusă unora dintre practicile New Age de a inspira energie pozitivă și iubire și de a expira energie negativă și suferință. Practica Tonglen este o practică la nivel relativ de a oferi și de a primi, în care ești instruit să respiri în inimă suferința altora cu dorința de a elimina ignoranța și durerea lor. Apoi, expiri din inimă, trimițând sentimente pozitive, compasiune și fericire unor indivizi anume sau unor grupuri de oameni.

Următoarea practică este un nivel final al practicii Tonglen. Este asemănătoare practicii expuse mai sus, cu excepția că atunci când inspiri în inimă, nu te oprești la a primi suferința în corpul tău. În schimb, îi permiți să existe îb spațiul inmii pentru a susține conștiența trează din spatele inimii. Apoi simți susținerea conștienței treze intrând în corpul tău. Apoi, simți conștiența plină de iubire mergând către persoana din fața ta și se conectează la conștiența trează din interiorul și din spatele acesteia. Pe măsurî ce inspiri, le simți ignoranța și uferința cum se întorc spre tine și trec prin corpul tău – și apoi înapoi pentru a susține conștiența trează. Experiența cheie ar putea fi rezumată în acest fel: Conștiența trează te susține. Putem învța cum să primim și să dăm de aici.

În această practică, petreceți câteva clipe  pentru a trage cu ochiul la conștiența inimii deschise în experiența ta proprie.

 1. Așează-te comfortabil, cu ochii deschiși sau închiși și doar fii conștient de simțurile tale. Observă activitatea gândirii din capul tău.
 2. Mai întâi, desfă conștiența locală de la gandurile din capul tău. Apoi, las-o să coboare prin gât, către piept și observă direct, din partea superioară a coprului tău.
 3. Familiarizează-te cu acest tip de cunoaștere directă din interior; ea nici nu privește de sus din cap și nici în sus către gânduri.
 4. Simte conștiența și senzația de a fi viu la un loc: odihnește-te fără să adormi și rămâi conștient fără a fi nevoie de a merge în gânduri pentru a cunoaște.
 5. Simte cum această conștiență cunoaște atât conștiența cât și senzația de viu din interiorul corpului.
 6. Observă senzația spațiului inimii deschise din centrul pieptului tău.
 7. Simte ca și cum te-ai reașezat din cap în acest spațiu al inmii deschise, loc din care cunoști și esti conștient.
 8. Observă că poți invita și binecuvânta orice gând, în așa fel încât să rămâi acasă în inima ta și să ai în continuare informațiile din biroul din capul tău, care vin prin conexiune wireless.
 9. Fii aici, primește lumină cu ochii tăi și privește din ochii tăi cu conștiența inimii deschise.
 10. Simte cum conștiența locală se poate mișca acum în spatele și prin spațiul inimii tale pentru a deveni conștiența spațioasă din spatele corpului tău.
 11. Abandonează conștiența locală pâă când aceasta se unește cu conștiența spațioasă în așa fel încât devine conștientă de sine.
 12. Așteaptă până când cunoști din interiorul conștienței fără timp, fără coținut, fără gânduri.
 13. Observă că, pe măsură ce abandonezi conștiența, câmpul conștinței spațioase din spatele inimii include deja întregul tău corp.
 14. Simte cum conștiența se cunoaște pe sine sub forma conștienței pure din spatele corpului tău și sub forma senzației de viu din interiorul corpului. Simte bucuria și ușrătatea acestei prezențe a corpului interior.
 15. Acum observați cum conștiența locală se mișcă și privește lumea prin spațiul inimii.
 16. Fii conștient din acest câmp al conștienței spațioase – în spate, în interior și în față. Este în același timp spațioasă și atotpătrunzătoare: un câmp continuu de conștiență, nemișcare și viață.
 17. Observă că nu trebuie să alternezi conștiența către interior și către exterior. Conștința este atât în afara cât și în interiorul corpului în același timp.
 18. Fără a folosi gândul întreabă ”Ce știe conștiența inimii deschise?”
 19. Doar abandonează și aceeptă ceea ce este. Odihnește-te în această nouă cunoaștere și curgere; vezi din ființare.

Observă cum conștiența plină de iubire se întâmplă fără efort.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ridicând cerul: un exercițiu Qigong puternic

Qigong înseamnă meditație în mișcare. Mișșcările încete, pline de conștiență și fluide ne eliberează de stres, induc o stare de...

Închide