Cine observă lumea prin ochii tăi?

0

Va cerem să luați pauză o clipă de la propria călătorie spirituală și să vă jucați cu noi pentru câteva minute. Aveți nevoie de o foaie goală de hârtie, un creion și o jumătate de oră din timpul vostru. Daca aveți toate acestea, atunci haideți să începem jocul!

Să ne jucăm!

Înainte de a începe, împărțiți foaia de hârtie în patru părți egale și numerotați-le în sensul acelor de ceasornic, începând din colțul din stânga sus. Primul lucru pe care îl aveți de făcut este să vă întrebați:

Ce cred eu despre mine?

Cine sunt eu? Ce fel de persoană sunt? Cum m-aș putea descrie?

În casuță cu numărul 1 scrieți toate gândurile pe care le aveți despre voi înșivă. Este important să răspundeți nu numai la întrebarea “Cine sunt eu?” (exemple: sunt o fință umană, bărbat, femeie, soț etc.) ci și la întrebarea  “Ce fel de persoană sunt eu?” (exemplu: sunt onest, nu iert ușor etc.). Dacă nu mai aveți timp și nu aveți nicio idee pentru mai multe minute, nu este nicio problemă, nu renunțați. Aveți răbdare, poate vă va veni în minte o informație pe acre ați scris-o încă pe hârtie. Dacă nu vine nimic important, atunci opriți-vă.

Următoarea mișcare a jocului este să numărați câye expresii ați folosit pentru a vă caracteriza. Alegeți zona din colțul stânga jos. Atunci când terminați, analizați termenii si decideți dacă sunt pozitivi, negativi sau neutri. La sfârșit, numărați termenii pozitivi, negativi și neutri pe care i-ați folosit pentru a vă descrie pe voi înșivă. Treceți aceste numere în colțul din dreapta jos.

Al doilea pas al jocului este să vă întrebați următoarea întrebare:

Ce fel de persoană mi-aș dori să fiu?

Scrieți orice idee vă vine în minte în căsuța cu numărul 2. Atunci când nu mai aveți idee ce să scrieți, opriți-vă.

În cel de-al treilea pas, întrebați-vă:

Ce fel de persoană ar vrea celelalte persoane (soțul, soția, copiii, șeful etc.) să fiu?

În căsuța cu numărul 3 scrieți toate ideile care se nasc din această întrebare. Când nu mai știți ce să scrieți, opriți-vă.

Al patrulea pas este o altă întrebare:

Ce fel de persoană sunt în ochii celorlalte persoane?

În căsuța cu numărul 4 scrieți toate ideile care vă vin în egătură cu această întrebare. Când nu mai știți ce să scrieți, opriți-vă.

Dacă mai aveți câteva clipe libere, puteți face acest joc îmreună cu soția, soțul, copiii, prietenii etc. În acest fel veți putea avea o imagine mai detaliată a felului în care ceilalți vă percep. Atunci când ați trecut prin toate căsuțele de pe hârtie, această parte a jocului s-a terminat.

Acestea sunt notiuni și idei, obținute prin interogare și care constituie imaginea voastră de sine.

De ce este importantă imaginea de sine?

Înainte de a continua jocul, haideți să ne uităm la imaginea de sine și la rolul acesteia în viața noastră.

Imaginea de sine este acea imagine mentala pe care noi o avem despre noi inșine. Primul lucru pe care îl observăm în legătură cu această imagine este faptul că este compusă din mai multe componente.

Una dintre componentele cele mai importante este imaginea în sine, iar ansamblul acestor caracteristici il putem folosi pentru a ne descrie pe noi înșine în acest moment. În prima jumătate a jocului am lucrat cu această imagine de sine propriu-zisă, ceea ce este conținut în căsuța nr. 1 de pe foaia de hârtie.

Imaginea de sine propriu-zisă are două dimensiuni majore. Prima este complexitatea acesteia. Uitați-vă la numărul de termeni pe care i-ați folosit pentru a vă caracteriza (cifrele din colțul din stânga jos). Cu cât acest număr este mai mare, cu atât mai complexă, mai elaborată este imaginea de sine. Cealaltă dimensiune a imaginii de sine este calitatea, ce ne oferă în fapt o imagine asupra faptului că vorbim despre o imagine de sine pozitivă sau negativă. Dacă comparați numărul de adjective pozitive și negative folosite pentru a vă descrie (cifrele din colțul din dreapta jos), veți avea o idee despre calitatea imaginii de sine. De obicei, caracteristicile pozitive sunt în număr mai mare decât cele negative atunci când vine vorba despre propria imagine de sine. Dacă nu există adjective negative deloc, sau foarte puține, pe lângă cele pozitive, imaginea de sine a persoanei respective este dezechilibrată, în mod excesiv pozitivă. În cazul opus, în mod identic, vorbim despre o imagine de sine care este prea negativă.

Cu toții facem eforturi pentru a susține propria imagine de sine odată ce a evoluat, iar această tendință este valabilă chiar dacă imaginea de sine este pozitivă sau negativă. În realitate o imagine de sine excesiv de pozitivă sau respectiv negativă ne poate deforma simțul realității, pentru că aceasta este ca un ecran filtrant pentru infomrațiile pe care le primim de la lumea încojurătoare, lasând să treacă doar informațiile ce întăresc calitățile imaginii de sine. De aceea, o persoană cu o imagine de sine excesiv de negativă, cu o părere proastă despre ea însăși, va fi mult mai sensibilă la opiniile negative si la judecățile ce provin din lumea exterioară decât la orice feed-back pozitiv. Acest lucru este valabil și pentru situația inversă.

Următoarea componentă a imaginii de sine este imaginea de sine ideală. Asta este ceea ce ne-ar plăcea să deținem. Răspunsurile conținute în căsuța nr. 2 compun această parte a imaginii de sine. Acum nu trebuie decât să faceți o comparație între imaginea de sine prezentă si cea ideală. Dacă diferențele sunt mici, atunci imaginea de sine ideală aduce energie, entuziasm și te conduce în direcția corectă. Însă, dacă diferența este mare, atunci poți simți ceva asemănător unei mari pierderi.

Cea de-a treia componentă este ața numita imagine de sine“ar fi trebuit să fiu așa”. Ea este compusă din caracteristici despre care credem că ar trebui să le avem (legate în mare parte de relații, datorii și responsabilități). Acum examinați diferențele dintre propria imagine de sine și această imagine de sine. Dacă diferențele sunt mici, atunci aceasta produce emoții plăcute și satisfacție, dacă diferențele sunt mari, atunci poate cauza neliniște și anxietate.

Cea de-a patra componentă a imaginii de sine este imaginea de sine socială. Aceasta este formată din evaluările personalitățiin oastre de către celelalte persoane. Acesta este un punct important de orientare în cadrul imaginii de sine pentru că el poate întări sau schimba unele elemente pentru a completa imaginea de ansamblu. Diferența dintre imaginea de sine socială și cea actuală se reflectă în evaluarea propriului sine. Căsuța nr. 4 conține o descreiere a acestei imagini de sine. Dacă realțiile dintre cele două imagini sunt armonioase, ai tendința de a te vedea așa cum te văd și ceilalți, iar evaluarea de sine și stima de sine sunt în regulă. Dacă diferența este mare, evaluarea de sine este instabilă. În consecință, acest raport determină calitatea vieții tale mentale și emoționale.

Un test surprinzător

Acum, pentru că știm tot despre imaginea de sine si ne-am și analizat propria imagine de sine, putem continua jocul. Așezați foaia ce conține imaginea de sine în fața voastră. Până acum, am fost atenți la gândurile și ideile de pe hârtie. Vă sugerez acum să vă concentrați pe hârtia albă acum, cea pe care ați scris ideile. Să vă atrag atenția asupra unui lucru surpinzător.

Tu nu ești imaginea de sine elaborată ce este scrisă pe hârtie, ci hârtia în sine, spațiul mental în care sunt proiectate ideile.

Contemplați adevărul acestei declarații surprinzătoare.

Reveniți cu atenția la ceea ce stă scris pe hârtie, la imaginea voastră de sine. Descrierile aparțin unor enuțuri de tipul  “Eu sunt asta sau celalaltă”,  “Eu sunt în felul acesta sau celalalt”. În următoarea etapă, lucrăm doar cu categoria, sinele este ceea ce este important pentru noi și atunci lăsăm la o parte calitățile. Acum încercați să gasiți Eul. Închideți ochii și întoarceți-vă atenți în interior, întrebându-vă:

Cine sunt eu?

Imaginea de sine mentală pe care ați schițat-o în prima parte apara în minte imediat si spune:  “Tu ești asta sau cealaltă!” Lăsați deoparte acum aceste răspunsuri, pentru că deja le cunoașteți și le-ați analizat în profunzime în prima parte a jocului. Acum căutați altceva. Încercați să vă concentrați pe câmpul în care apar imaginile mentale.

Poate părea mai dificil și cu cât este mai dificil cu atât mai mult v-ați identificat cu imaginea de sine, imaginea mentală, cu care credeți că sunteți identici.

Faptul că încă mai faceți exercițiul însemnă că imaginea voastră de sine nu mai umple complet spațiul vostru mental, că sunteți capabili de a vă detașa de aceasta într-o anumită măsură. Spațiul fiind eliberat, în mod natural apare Prezența în el și poate fi observată, iar atenția o poate atinge. Concentrați-vă doar pe spațiu, pe Prezență și veți descoperi adevăratul Sine în spatele minții și al gândurilor.

Articol de 

sursa:Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
A incepe cu Constienta

Draga Rupert, Exista un asemenea lucru precum "o stare fara ganduri" sau este doar un termen care puncteaza catre Constienta?...

Închide