Cei trei stâlpi ai bunăstării

0

Cei trei stâlpi ai bunăstării – a fi deschis, conștient și activ.

Terapia Acceptării și al Angajamentului (TAA) are menirea de crește flexibilitatea psihologică în așa fel încât să îți crești nivelul de bunăstare interioară și să trăeiști o viață mai plină de înțeles. Flexibilitatea psihologică implică a fi deschis la și conștient de toate experiențele pe care le ai, în așa fel încât să evoluezi către zonele de valoare din viața ta. TAA te ajută să îți dezvolți trei abilități de bază:

  • Să fii deschis, ceea ce implică să accepți și să primești viața așa cum este, fără a încercă să o schimbi sau să o modifici.

  • Să fii conștient implică observarea tuturor experiențelor, inclusiv a gândurilor, emoțiilor și a amintirilor.

  • Să fii activ Re legătură cu a face cele lucruri care sunt importante pentru tine așa cum simți și care sunt legate de propriile valori personale.

Poți vedea aceste abilități ca trei stâlpi ce mențin și susțin bunăstarea psihologică. Toți trei sunt necesari, iar absența unuia dintre ei va micșora această bunăstare. Din această cauză, TAA conține exerciții care te ajută să îți dezvolți și să îți menții toate aceste abilități de bază. Cu toate că fiecare abilitate este importantă, conștiența este poate cea mai critică dintre acestea pentru că este un fel de platformă pentru celelalte două. Când ești conștient poți să te deschizi către toate experiențele tale pe măsură ce îți implici scopurile motivate de valorile personale.

Mindfulness-ul este elementul central în TAA, pentru că acesta îți dezvoltă conștiența. A fi în momentul prezent înseamnă că ești mult mai capabil să îți descarci încărcătura din gânduri (să faci un pas înapoi de la conținutul lor efectiv) și în acest fel ești mai puțin dominat și controlat de acestea. Această descărcare crează un spațiu în care te poți gândi la lucrurile pe care ți le dorești în viață, în așa fel încât să poți să îți atingi scopurile bazându-te pe acestea.

Când ești deschis, conștient și activ, îți mărești șansele să fii capabil să faci lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine – care este de fapt cheia unei vieți împlinite și plină de sens. Atunci când te comporți în armonie cu valorile proprii, poți încheia fiecare zi cu o senzație de pace.

Asta nu înseamnă că acesta va fi finalul întotdeauna sau că viața ta nu va mai fi plină de dificultăți și probleme, pentru că asta este imposibil. Ce înseamnă de fapt, totuși, este faptul că îți trăiești viața în armonie cu ceea ce contează cu adevărat pentru tine și faci întotdeauna lucrurile care dau sens și scop vieții tale.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Dezvoltarea unei relații altfel cu furia

Furia nu este de fapt o problemă. Este o emoție naturală, la fel ca fericirea sau tristețea. Cum răspunzi la...

Închide