Care este varsta apei de pe planeta?

0

Noi cercetari au demonstrat ca o mare parte din apa de pe Pamant este mai veche decat se credea, fiind chiar mai batrana decat Soarele. Mai mult decat atat, studiul a descoperit faptul ca apa – si viata – ar putea exista pe exoplanete din galaxia noastra si dincolo de ea.

Sticla cu apa de pe biroul vostru este defapt extrem de veche… cu adevarat incredibil de straveche…

Acesta este un important pas inainte in incercarea noastra de a descoperi daca exista viata pe alte planete,” spune Profesorul Tim Harries de la University of Exeter, membru al echipei de cercetare. “Stim ca apa este vitala pentru evolutia vietii pe Pamant, insa este posibil ca apa de pe Pamant sa isi aiba originea in conditiile specifice existente la inceputul aparitiei Sistemului nostru Solar, iar aceste circumstante sunt destul de des intalnite si in alte parti.”

Aceste descoperiri cresc sansele existentei apei pe alte planete. Studiul confirma faptul ca modul in care Sistemul nostru Solar s-a format nu este unic, ceea ce inseamna ca aceleasi conditii – si implicit viata – este posibil sa existe si in alta parte in galaxia noastra. Aceasta este o remarcabila descoperire tinand cont ca au fost descoperite pana acum circa 2000 de exoplanete si si de faptul ca nimeni nu stie cate altele vom mai descoperi. Potrivit estimarlor, fiecare strea din Calea Lactee are cel putin o planeta. 

Este bine sa mentionam ca apa nu este un privilegiu exclusiv al planetei noastre. Defapt au fost descoperite numeroase dovezi ale existentei acesteia chiar in inteiorul Sistemului nostru Solar. In particular, putem gasi gheata pe comete si asteroizi dar si pe alte planete din Sistemul nostru Solar, cat si pe lunile acestora, cum este cazul lui Europa lui Jupiter sau Enceladus al lui Saturn. Teoria cea mai inportanta a cosmologiei moderne sugereaza faptul ca apa provine din nebuloasa solara, un nor de praf si gaz care inconjoara Soarele care tocmai se formeaza. In ziua de astazi, cercetatori de la University of Michigan condusi de catre doctorandul in astronomie Ilse Cleeves si-au propus sa descopere daca apa era deja prezenta in discul protoplanetar al Soarelui sau daca aceasta s-a format odata cu nasterea SIstemului nostru Solar.

Daca apa de la inceputul existentei Sistemului nostru Solar a fost in primul rand „mostenita” din spatiul interstelar, atunci este foarte posibil ca alte bucati de gheata si materialele prebiotice-organice pe care acestea le contin sa se poata gasi din abundenta in majoritatea sau in toate discurile protoplanetare din jurul stelelor care se formeaza,” a declarat co-autorul studiului, Conel Alexander de la Carnegie Institute.

Insa daca apa existenta la formarea Sistemului nostru Solar a fost cu preponderenta rezultatul proceselor chimice locale din timpul nasterii Soarelui, atunci este posibil sa existe cantitati extrem de diferite de apa in sistemele planetare care se formeaza, fapt care ar avea implicatii evidente in nasterea vietii in oricare alta parte din Univers.

Pentru a afla unde s-a format apa, cercetatorii au simulat un model cu doua tipuri de apa inghetata – apa normala bazata pe hidrogen si asa numita „apa grea ce contine izotopul de hidrogen deuteriu, care poate fi gasit in comete, meteoriti si in oceanele de pe Pamant. Pentru a recrea conditiile existente la formarea Sistemului Solar, oamenii de stiinta au simulat o nebuloasa solara fara apa grea inghetata, pentru a afla daca Sistemul Solar este capabil sa genereze cantitatile de deuteriu doar din reactiile chimice din nebuloasa. Rezultatul a demonstrat clar ca Sistemul nu a putut produce apa grea si atunci, automat, aceasta trebuia sa existe deja in discul solar protoplanetar. Potrivit rezultatelor simularii, intre 30 si 50 la suta din apa isi are originea in nebuloasa solara, ceea ce inseamna ca aceasta este cu circa 1 milion de ani mai veche decat Sistemul nostru Solar.

Descoperirile noastre indica faptul ca o proportie semnificativa din apa existenta in Sistemul nostru Solar, care este ingredientul nostru fundamental pentru aparitia vietii, este mai veche decat Soarele, ceea ce inseamna ca exista gheata interstelara bogata in substante organice in toate sistemele planetare tinere,” a concluzionat Alexander.

Descoperirile se adauga multor altor dovezi care demonstreaza ca apa si implicit viata nu exista exclusiv doar pe planeta noastra… o schimbare de paradigma a modului in care vedem universul.

sursa: http://themindunleashed.org/2014/10/new-study-finds-earths-water-older-sun.html

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Oamenii de stiinta au descoperit ca ochii sunt ferestre catre suflet

Ochiul este o fereatra catre univers, iar unele persoane spun ca ar fi chiar o fereastra catre suflet... Am auzit...

Închide