Biochimia iubirii: iată neurotransmițătorii și hormonii care îți conduc sentimentele

0

Se spune că iubirea este cel mai măreț lucru dintre toate cele care există. Acum cercetătile confimră ceea ce oamenii au știut în mod intuitiv de multe secole. Multe studii au arătat că oamenii care intră în relații care îi îmbogățesc, de iubire, au tendința să trăiască mai mult și să aibă vieți mai sănătoase. A fi îndrăgostit și a fi iubit nu este benefic doar pentru sănătate dar te face și să te simți extraordinar!

Te-ai întrebat vreodată de ce?

Ei bine, la nivel fizic totul este legat de hormoni și neurotransmițători. Acești mesageri chimici ai sistemului endocrin și ai creierului sunt ceea ce înseamnă magia din ceea ce noi numim iubire.

Cine nu își dorește să își mențină relația pe foc? Dacă ai nevoie de puțină aprindere (sau un rezervor uriaș de benzină!) în viața ta amoroasă, haideți să vedem de ce ingrediente are nevoie corpul pentru elixirul iubirii și care ar fi câteva moduri distractive de a aprinde puterea acestuia.

Hormoni legați de nevoile primare

Niveluri sănătoase de testosteron și estrogen sunt necesare pentru atracția inițială, de vânătoarea primară pentru un partener. Nu este de mirare că atât pentru femei cât și pentru bărbații, niveluri scăzute sau dezechilibre ale izomerilor de estrogen E1, E2 și E3 sunt cauze comune pentru instincte sexuale scăzute sau alte probleme de sănătate.

Hormoni care agită sângele

Știi senzația de a fi obsedat? Inima îți bate mai repede, obrajii de înroșesc și transpiri rece. În acest caz, ori ești urmărit de un urs, ori te îndrăgostești.

Aceste senzații sunt în mod normal vârful începutului unei relații romantice și se datorează adrenalinei și a cortizolului.

Dacă ești străfulgerat de iubire câteodată se activează axa hipotalamic-pituitară. Comunicarea creier-glande adrenale se pornește, umplându-ți corpul cu acești hormoni ai intensității. Dopamina – hormonul plăcerii – care spune ”iubirea e un drog” nu este nici ea departe. Atunci când te îndrăgostești, creierul aliberează dopaminp în fluxul sangvin, pornind un val puternic de plăcere. Dopamina are același efect asupra creierului ca cocaina! Euforia simțită din partea acestui neurotransmițător este explicația pentru care relațiile pot fi adictive și te pot face să te tot întorci la ele pentru mai mult.

Hormonii Zen

Spre deosebire de alți hormoni menționați până acum, serotonia, acest neurotransmițător pacificator, de fapt scade atunci când abia te îndrăgostești! Acest mecanism biologic este ceea ce îi face pe oameni să devină obsedați cu noul iubit.

Acest procent de serotnină este aprape identic cu cel din situația oamenilor care sufră de dereglare obsesiv-compulsivă (OCD)! După aproximativ un de relație, nivelul de serotonină începe să crească din nou (începi să observi toate obiceiurile lor enervante).

Hormonii lianți

Cunoști senzația de căldură și bine pe care o ai atunci când iubești? Mulțumește oxitocinei pentru acest lucru. Oxitocina, eliberată de glanda pituitară, este acest hormon puternic care se eliberează în timpul orgasmului. Acesta este unul dintre motivele biologice principale pentru care sexul este o experiență liant pentru cupluri.

Studiile au arătat că eliberarea acestui hormon de fapt cresc monogamia unui cuplu!

Ai avut vreodată ”fluturi în stomac” atunci când ești cu cineva? Și acest lucru se datorează oxitocinei. Nu este de mirare că stomacului nostru i se mai spune și ”al doilea creier”.

Cum să îți declanșezi hormonii iubirii în trei pași:
1. Pornește hormoii sexuali

Adaptogeni de echilibrare ai hormonilor, precum shilajitul și ho shou sunt două moduri extraordinare de a-ți încălzi cei mai somnoroși hormoni sexuali. Tu și iubitul/iubita ta puteți face niște elixire adaptogene pe care să le încercați împreună!

Apropriere + adaptogeni = câștig pe toate planurile.

2. Oferă-ți niște extra iubire adaptogenă

Un alt adaptogen numit mucuna pruiens este extrem de bogat în L-DOPA, un precursor al hormonului-drog al iubirii, dopamina! Eu îmi presar puțin în ceai în fiecare zi.

3. Reconectează-te

Crește-ți nivelurile de oxitocină, dopamină și adrenalină reconectându-te cu partenerul tău. Pe măsură ce relația se maturizează putem să luăm lucrurile de-a gata.

Țineți-vă de mâini cu intenție
Sărutați-vă pentru mai mult timp
Fiți atenți
Rostiți cuvinte pozitive
Arătați-vă iubirea în moduri noi și creative

Fascinant, nu-i așa? Dacă te vindeci de inimă rănită, vrei să simți iubirea de sine, o iubire a unui prieten sau o iubire romantică, acum știi ce hormoni ai, de care ai nevoie și cum să ai grijă de ei.

De William Cole, D.C., IFMCPFunctional Medicine Practitioner

sursa: https://www.mindbodygreen.com/0-28897/biochemistry-of-love-meet-the-hormones-neurotransmitters-that-rule-your-feelings.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Undele cerebrale uimitoare ale meditatorilor de cursă lungă

Măsurarea undelor cerebrale în timpul stărilor alterate de conștiință este un mod fascinant de a vedea ce se întâmplă în...

Închide