Ascultarea busuiocului

0

O preoteasă zen ne împărtășește modul în care ea aduce mindfulness-ul în propria bucătărie. Dana Velden este preot zen și a studiat 15 ani la San Francisco Zen Center, unde a lucrat ca Tenzo (bucătar șef). Ea a scris pentru The Kitchen începând cu anul 2008, la fel ca și în cartea sa nouă Finding Yourself in the Kitchen: Kitchen Meditations and Inspired Recipes from a Mindful Cookexplores (Regăsindu-te pe tine însuți în bucătărie: Meditații în bucătărie și rețete inspirate dintr explorare mindful) ne învață cum să practicăm mindfulness pentru a avea o experiență de viață mai profundă. Aici, ea împărtășește o practică simplă ce îi trezește toate simțurile în bucătărie:

“Am adus acasă o legătură uriașă de busuioc cumpărată de la piață ieri. Chiar și în aer liber, în atmosfera plină de mirosuri a pieței, mirosul intens al busuiocului m-a atins de la 2 metri distanță și mi-a oprit parcursul. Viguros și aromat, frunzele sale sunt groase, aproape ca pielea. Acesta era un busuioc de câmp, crescut în căldura extremă din Capay Valley din California, de unde a fost smuls din rădăcini, legat în buchete mari și dezordonate și apoi spălat cu apă din abundență pentru a fi adus la piață. Am vrut să iau cu mine acasă un camion întreg dar m-am limitat la o legătură. Acum șade într-o vază în mijlocul mesei de bucătărie, iar prezența sa pregnantă îmi aduce aminte de natura intensă și dinamică a vieții. Fiți atenți! Planta aceasta o cere. La fel și eu.

Putem petrece mult timp pe pilot automat în bucătărie. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă suntem destul de experimentați și am tăiat deja mii de cepe sau ne întindem după același borcan cu mirodenii care stă în același loc de 14 ani. Mușchiul memoiei noastre ia controlul, iar noi ne putem mișca liberi, aproape fără să gândim, într-un spațiu care este familiar. Acest sentiment poate fi plăcut, de familiar, însă este extrem de ușor să pici într-un fel de ceață unde bucătăria plină de simțire și pericol se pierde în fundal. Ne învârtim în bucătărie, cu mintea în altă parte și apoi alunecăm și ne tăiem, sau uităm să adăugăm usturoi, ori, pierdem ocazia să adăugăm o mână inspirată de busuioc mărunțit.

Așa că ajută să avem ceva în jur care să ne amintească să fim treji, conștienți și angajați în ceea ce se întâmplă în jur. Aici intervine legătura mea de busuioc. Îmi amintește să fiu atentă la simțuri care de obicei sunt ”mai în fundal”, precum mirosul sau sunetul. Odată ce m-a trezit cu nirosul său sălbatic, am început să fiu atentă la alte arome din bucătărie: cum miros roșiile sotate – sunt încă dulci? Li se schimbă mirosul când adaug sare? Iar atunci când miros o tentă de acru, o notă acidă, știu că le-am lăsat să se ardă.

Aducându-mi amnte să îmi deschid simțurile, mi se deschide și imaginația și încep să explorez noi teritorii. Cât de interesant și plin de posibilități este să miroși piersici care se coc pe masă, lângă legătura de busuioc. e pot combina pentru cină în seara aceasta? O salată, poate, sau o înghețată de piersici cu câteva frunze de busuioc? Sau poate o salsa cu piersici și busuioc? Compot?

Vă sugerez să căutați un echivalent pentru legătura mea de busuioc. Așezați-l în mijlocul bucătăriei, ca să nu puteți să nu vă ciocniți de el. Permiteți-i să vă reamintească să vă folosiți toate simțurile și să culegeți recompensele unei minți și a unui corp prezente la mișcările continue ale vieții, atât în bucătărie, cât și în afara ei.”

Extras din Finding Yourself in the Kitchen: Kitchen Meditations and Inspired Recipes from a Mindful Cook de Dana Velden.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cultivă o practică zilnică și crează un spațiu sacru

Crearea unui ritual zilnic și a unui spațiu sacru pot face diferența dintre o zi mediocră și o zi plină...

Închide