Amintirile muzicale nu sunt șterse de Alzheimer sau de demență

0

Partea din creier responsabilă de catalogarea muzicii în mod automat pe bază de impulsuri meridiane autonome senzoriale pare să fie neatinsă de Alzheimer sau de demență.

Unele piese de muzică te inspiră să îți miști picioarele, altele te inspiră să mergi în lume și să o schimbi. În orice caz, pentru a atinge punctul acestui articol, pe scurt, putem spune că muzica ne mișcă într-un mod special.

Dacă îți place în mod deosebit o anumită piesă muzicală, creierul tău face ceva care se numește răspuns ASMR (răspuns autonom meridian senzorial), care chiar se simte ca un soi de gâdilat în creier sau pe scalp. Este modul în care natura ne ”bâzâie”, o recompensă naturală, descrisă de unii ca ”orgasm de cap”. Unele persoane cred că ea explică și de ce oamenii merg la biserică, de exemplu, ”ca să îl simți pe Domnul cum curge prin tine”.

Se pare că acest ASMR este special. Potrivit unui studiu recent publicat în The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, partea din creier care este asociată acestui tip de răspuns nu este afectată de Alzheimer. Această afecțiune are tendința de crea straturi de confuzie, iar studiul confirmă că muzica poate câteodată să îi scoată pe oameni din ceața Alzheimerului și să-i aducă înapoi (sau cel puțin parțial) la normalitate… chiar dacă doar pentru o perioadă scurtă de timp. ASMR este un mecanism puternic!

Acest fenomen a fost observat de mai mult timp însă nu a fost studiat în amănunțime. Unul dintre cele mai faimoase exemple este povestea lui Henry, care iese complet din demență atunci când ascultă muzică din tinerețe:

Dr. Jeff Anderson, profesor de radiolofgie la the Univerity of Utah Health și conducător al acestui studiu spune: ”În societatea noastră, diagnosticul de demență este din ce în ce mai frecvent și taxează resursele noastre la maximum. Nimeni nu spune că muzica poate fi un medicament pentru Alzheimer, însă aceasta ar putea să facă simptomele mai suportabile, să scadă costul îngrijirilor și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților.”

sursa: https://bigthink.com/videos/what-does-diversity-really-mean?fbclid=IwAR3Z1AZvySVm4PJjXlFdLR1Znc_hhJ9TFDcZsAG5XZ7roRgHAAgxHit7WI4Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Dependența de jocuri de noroc

Dependența este un cuvânt ciudat. DEX-ul îi dă o definiție frugală: ”DEPENDÉNT, -Ă,dependenți, -te,adj. Care depinde (de cineva sau de ceva);...

Închide