Se pare că Marte nu a fost întotdeauna vecina noastră

0

Probabil că Marte s-a format în centura de asteroizi, la o distanță de o dată și jumătate depărtare față de poziția curentă față de Soare, înainte de a migra în locația existentă, potrivit unui studiu.

Acest fapt ar putea explica de ce Marte și Pământ au compoziții atât de diferite; Marte conține silicați diferiți, mai ușori, mai apropiați de cei descoperiți în meteoriți.

Pentru a descoperi noi dovezi despre mișcările Planetei roșii în sistemul nostru solar, cerectători din Japonia, SUA și Marea Britanie au condus simulări consistente cu așa zisul model Grand Track.

Acest model sugerează că Jupiter (mai exact, atracția sa gravitațională) a jucat un rol major în formarea și arhitectura orbitală finală a planetelor interioare. Aceasta a împins planeta Marte în poziția ei actuală.

“O probabilitate mică înseamnă unul din două lucruri: ori nu avem un mecanism fizic mai bun pentru explica formarea lui Marte ori în panoplia enormă de posibilități am ajuns la una care este relativ rară”, declară profesor Stephen Mojzsis, de la University of Colorado Geological Sciences, co-autor al studiului, într-o declarație de presă spunând că ultima dintre cele două pare a fi cea mai bună concluzie.

Una dintre implicațiile faptului că Marte s-a formatmai departe de Soare este faptul că planeta ar fi fost mai rece decât s-a crezut inițial – poate prea rece pentru apă lichidă sau pentru a susține viața. Această teorie pare că pune la îndoială ideea prin care Marte a fost odată mult mai caldă și umedă decât este acum.

Un model al sistemului nostru solar. IMagine: NASA/JPL

“Formarea lui Marte în Centura de asteroizi a avut loc la începuturile istoriei planetei, cu mult înainte ca srusta să se stabilizeze și să se creeze atmosfera” a spus Mojzsis, adăugând că există destul de mult timp în istoria de început a lui Marte ca să fi fost atât mai rece dar și mai departe decât acum dar și să fi experimentat perioade mult mai calde și umede.

Mai târziu, în procesul formării planetei, Marte a fost bombardat de asteroizi ce au format nenumăratele cratere de pe suprafața ei. Asemenea impacturi ar fi putut ”topi criosfera și crusta lui Marte” pentru a îngroșa atmosfera și pentru a restarta ciclul hidrologic”, a concluzionat Mojzsis.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/it-seems-that-mars-has-not-always-been-our-planetary-neighbor/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ritm

În ritm stă unul dintre cele mai mari mistere ale percepției. Indivizi precum Douglas Harding, de exemplu, care atât prin...

Închide