Sase pagini de aur din cea mai veche carte din lume

0

Cu mai bine de 60 de ani in urma, a fost facuta o descoperire accidentala in valea Raului Struma, cel mai mare rau din vestul Bulgariei, in timpul constructiei unui drum. A fost descoperita o carte micuta intr-un mormant acoperit de fresce. Aceasta este cea mai veche carte din istoria umanitatii, facuta din aur si datata in anul 600 iC.

Cele sase pagini ilustrate sunt facute din aur de 23.82 karate (avand 5 centimetri lungime si 4.5 centimetri latime) prinse laolalta cu inele de aur. Paginile sunt acoperite de text si decorate cu imagini de razboinici, un calaret, o sirena si o lira.

oldestboo00

Autenticitatea cartii a fost confirmata de catre doi experti independenti din Bulgaria si Marea Britanie. Potrivit cerecetatorilor de la Muzeul National de Istorie din Sofia, Bulgaria, cele sase pagini sunt considerate a fi cea mai veche opera comprehensiva ce include mai multe pagini. Dupa cum a declarat expertul, „exista aproximativ 30 de pagini similare in lume, insa ele nu sunt legate impreuna intr-o carte”.

Aceasta lucrare pretioasa a fost scrisa in etrusca, ce a apartinut poporului Etrusc, una dintre cele mai misterioase popoare antice, despre care se crede ca au migrat din Lydia, din vestul Turciei moderne, asezandu-se in Italia de nord si centrala, aproximativ acum 3.000 de ani. Ei au fost nimiciti de catre romani in secolul 4 iC, in urma lor ramanand putine inregistrari scrise.

Problema descifrarii limbii etrusce sta in intelegerea sensului exact al cuvintelor si al formei gramaticale. Limba etrusca in sine a fost deja descifrata, insa majoritatea textelor in etrusca raman complet neintelese. Aparent, misterioasa limba nu se leaga de nicio alta limba cunoscuta, existenta sau disparuta.

Limba etrusca, din pacate, a disparut in uitare, iar astazi nu poate nimeni citi aceasta carte veche de peste 2.500 de ani. Totusi, acest artefact unic poate fi vazut la Muzeul National de Istorie din Sofia, unde a fost afisat pentru public.

Cea mai veche carte tiparita din lume a fost produsa in China in anul 868 dC.

oldestboo01

Artefactul a fost descoperit, impreuna cu alte manuscrise imprimate, intr-o grota sapata intr-un perete de stanca din Dunhuang (care inseamna „far stralucitor”), localizata in Jiuqan, din provincia Gansu din nord-vestul Chinei, in 1907.

Locul, ce este probabil cel mai mare si faimos complex de temple buddhiste in grota din lume, este binecunoscut pentru grotele sale foarte vechi pline de fresce. Complexul de grote de la Dunhuang este unul dintre cele mai mari depozite de arta buddhista, continand peste 45.000 de metri patrati de picturi, ramase in cele 492 de grote care mai exista si azi.

oldestboo02

Stein a reusit sa cumpere mii de manuscrise scrise in chineza, sanskrita, sogdiana, tibetana, turca runica si uighur. Printre aceste maniscrise, exista cateva ditre cele mai vechi picturi buddhiste ce au supravietuit si cartea cunoscuta sub numele de „Sutra de Diamant”, datata in anul 863 dC.

„Sutra de Diamant” se prezinta sub forma unui pergament format din sapte foi de hartie imprimate cu caractere chineze si prinse impreuna de un miez din lemn. Prima pagina a cartii, care este decupata cu multa indemanare, este decorata cu o ilustratie.

Pergamentul are aproximativ 5.33 m lungime si 26.7 cm latime, avand urmatoarea inscriptie: „facut cu respect pentru distributia libera de catre Wang Jie, in numele parintilor, pe cinsprezece a celei de-a patra luni al celui de-al noualea an al lui Xiang Long (Mai 11, 868)”.

Cartea invata despre practica evitarii extremelor atasamentelor mentale. Cititorul primeste ajutor pentru a depasi preconceptiile umane si perceptia limitata a realitatii.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O urma veche de 35.000 de ani dintr-o pestera din Muntii Carpati ar putea rescrie istoria

Transilvania nu este faimoasa doar datorita legendei Contelui Dracula (nota: LOL) si a peisajelor ciudate. Aici este o zona unde...

Închide