Șase dintre cei mai bătrâni copaci din lume

0

Methuselah, un pin din White Mountains din California, se bănuiește că are aproape 5.000 de ani – și probabil cel mai bătrân copac neclonat din lume. Locația exactă este păstrată secretă, răsucitul Methuselah este un secret al Serviiului Forestier, pentru protecția sa. În 1964, un copac ceva mai bătrân, pe nume Prometheus a fost în mod accidental tăiat de un om de știință care nu a realizat cât de bătrân era.

Fitzroya Cupressoides, un soi de conifer înalt ți subțire din Munții Anzi, are exemplare care sunt printre cei mai bătrâni copaci din lume. Cunoscuți comun sub numele de Alerce, multe dintre aceste conifere au fost tăiate în ultimii 200 de ani, însă oamenii de știință au descoperit și protejat un anumit exemplar, despre care se crede că are peste 3.600 de ani.

Această tisă comună din Llangernyw, Țara Galilor, a răsărit în timpul Epocii de Bronz din Marea Britanie, undeva acum 3.000 – 4.000 de ani. Tisa poate trăi atât de mult pentru că din trunchi cresc noi rădăcini care fuzionează apoi cu vechiul copac. Atunci când trunchiul principal moare, aceste ”odrasle” trăiesc mai departe. Crengile și ele pot conduce rădăcini prin trunchiul găunos sau pot ajunge în solul din apropierea bazei copacului.

Acest copac cryptomeria de 25 de metri înălțime și circumferință de 16 metri este cel mai mare conifer din Japonia. Copacul crește într-o pădure cețoasă și veche de pe fața nordică a celui mai înalt munte de pe insula Yakushima din Japonia. Inelele copacului indică venerabila vârstă de cel puțin 2.000 de ani, însă unii experți estimează că acesta ar putea să aibă chiar 7.000 de ani.

Sarvul Zoroastrian, un copac din centrul Iranului, este un monument natural în această țară. Acest chiparos de 4.000 de ani a prins rădăcini aproximativ în perioada în care populațiile antice din Asia Centrală inventau roata cu spițe și, de-a lungul vieții sale lungi, a fost martor la dezvoltarea civilizației umane moderne.

Cel mai bătrân copac cunoscut, în viață, a răsărit undeva în timpul ultimei Ere Glaciare, cu aproximativ 9.500 de ani în urmă. Acest molid de 5 metri înălțime din provincia Dalarna din Suedia arată mai degrabă ca un brad de Crăciun din benzile desenate, însă nu trebuie să ne lăsăm păcăliți: acest micuț copac a văzut lumina zilei într-o perioadă în care Insulele Britanice încă mai erau conectate de Europa printr-un pod de gheață. Potrivit declarațiilor din Wired, făcute de geologul Leif Kullman, cel care a descoperit copacul, acesta l-a denumit la fel ca pe câinele său care tocmai murise.

sursa: https://www.the-open-mind.com/6-of-the-worlds-oldest-living-trees/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Posturi intermitente planificate pot opri diabetul de tip 2

Posturi intermitente planificate ar putea ajuta la vindecarea diabetului de tip 2, sugerează câțiva doctori care au publicat un articol...

Închide