Un scop in viata va poate face sa traiti mai mult

0

A avea un scop in viata va poate face sa traiti mai  mult, indiferent de varsta, conform unui nou studiu. Cercetarea are implicatii evidente in promovarea imbatranirii pozitive si a dezvoltarii armonioase a adultilor, spune conducatorul studiului.

Imagine: © Vitaly Krivosheev / Fotolia
Acest studiu a fost publicat in  revista Psychological Science, ce apratine de Association for Psychological Science. 

„Descoperirile noastre sugereaza ca descoperirea unei directii in viata si gasirea telurilor generale in legatura cu ceea ce vrei sa obtii te poate ajuta sa traiesti mai mult, indiferent de momentul in care iti descoperi acest scop”, spune Hill. „Deci cu cat cineva isi gaseste o directie in viata, cu atat mai repede pot avea loc aceste efecte pozitive”.

Studiile anterioare au descoperit ca a iti gasi un scop in viata reduce riscul mortalitatii si dincolo de orice factori, prelungeste durata vietii. Insa, puncteaza Hill, aproape niciun cercetator nu a studiat daca aceste beneficii pot varia de-a lungul timpului, cum ar fi de-a lugul diverselor perioade de dezvoltare ce au loc dupa tranzitii importante in viata.

Hill si colegul sau Nicholas Turiano de la University of Rochester Medical Center au decis sa studieze aceasta intrebare, folosind datele studiului Midlife in the United States (MIDUS) (Varsta de mijloc in SUA).

Cercetatorii au prelucrat datele provenite de la peste 6.000 de participanti, concentrandu-se pe existenta unui scop auto-declarat in viata (ex: „Unii oameni trec prin viata fara un scop, insa eu nu sunt unul dintre acestia”) si asupra altor variabile psihologice ce le-au imbunatatit relatiile cu ceilalti, dar si experienta lor de viata, atat in ceea ce inseamna emotii pozitive dar si negative.

In cei 14 ani care au urmat studiului MIDUS, 569 din participanti au decedat (aproximat 9% dintre acestia). Cei care au murit raportasera lipsa unui tel in viata si mai putine relatii fericite decat cei care au trait. In mod constant un scop definit in viata a condus la un mai mic risc de mortalitate de-a lungul intregii vieti, demonstrand aceleasi beneficii atat pentru tineri, dar si pentru cei mai in varsta.

Aceasta constanta a fost o surpriza pentru cercetatori:

„Exista foarte multe motive sa credem ca a avea un scop in viata ar putea ajuta adultii mai mult decat pe cei tineri”, spune Hill. „De exemplu, adultii ar fi trebuit sa aiba nevoie mai mult de un scop in viata dupa ce isi parasesc locul de munca si si-au pierdut sursa organizarii evenimentelor zilnice. In plus, persoanele mai in varsta au un risc mai mare de deces decat cele tinere. A observa ca scopul in viata conduce la o durata de viata mai lunga atat pentru tineri cat si pentru cei mai in varsta este extrem de interesant si subliniaza puterea acestui fapt”, explica el.

Scopul in viata a avut efecte benefice similare si in cazul adultilor, indiferent de faptul ca sunt sau nu pensionari, un detaliu care este bine cunoscut pentru cresterea ratei mortalitatii. Mai mult decat atat, beneficiile scopului in viata s-au pastrat si in cazul in care s-au introdus in studiu si alti indicatori ai bunastraii psihologice, cum ar fi reatiile fericite si emotiile pozitive.

„Aceste descoperiri sugereaza ca exista ceva unic in legatura cu gasirea unui scop in viata, ce pare sa conduca la o durata de viata mai lunga”, spune Hill. Cercetatorii studiaza acum daca a avea un scop in viata poate conduce la a avea un stil de viata mai sanatos si de aceea sa creasca durata de viata. Hill si Turiano sunt interesati si in a studia daca descoperirea lor se mai aplica si in alt segment decat cel al mortalitatii.

„Privind problema in acest fel, putem intelege mai in profunzime cum influenteaza valoarea gasirii unui scop in viata, durata de viata si daca aduce beneficii diferite pentru persoane diferite”, concluzioneaza Hill.

sursa: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140512124308.htm

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cinci experimente care demonstreaza ca realitatea este o iluzie – partea 2

3. FULERENA INCALZITA Experimentele cu difractia particulelor au fost realizate nu numai pentru electroni, ci si pentru obiecte mult mai...

Închide