Un compus bioactiv din Turmeric regenereaza celulele stem nervoase din creier

1

Substantele componente ale turmericului – un binecunoscut ingredient din curry – sunt studiate in detaliu pentru efectele lor anti-inflamatorii si de prevenire a cancerului. Se pare ca, un compus bioactiv mai putin cunoscut din turmeric amplifica si stimuleaza proliferarea celulelor stem si diferentierea acestora in creier, potrivit unui nou studiu publicat recent in revista Stem Cell Reasearch & Therapy.

Rezultatele sugereaza faptul ca turmeronul aromatic poate fi potential un compus pentru tratarea dereglarilor neurologice, precum atacurile cerebrale si Alzheimer. 

Cercetatorii au studiat efectele (ar-)turmeronului aromatic asupra celulelor stem endogene neutre (SEN), care sunt celule stem care se gasesc in creierul adult. SEN se diferentiaza apoi in neuroni si joaca un rol important in auto-reparatie si in recuperarea functiilor creierului in cadrul bolilor neurodegenerative. Studii anterioare ale acestui compus au demonstrat ca acesta poate bloca activarea celulelor microgliale – care sunt parte din sistemul imunitar al sistemului nervos central. Atunci cand acestea sunt activate, ele produc neuro-inflamatii, efect asociat mai multor dereglari neurologice. Totusi, impactul ar-turmeronului asupra capacitatii de a se auto-repara a fost pana acum necunoscut.

Cercetatori de la the Institute of Neuroscience and Medicine din Jülich, Germania, au studiat efectele ar-turmeronului asupra proliferarii SEN si asupra diferentierii, atat in vitro cat si vivo. 

In vitro: Celulele SEN de sobolani au fost cultivate si crescute in concentratii diferite de ar-turmeron, pe o perioada de 72 de ore. La anumite concentratii, ar-turmeronul a crescut proliferarea SEN cu pana la 80%, fara niciun impact asupra mortii celulelor. Procesul de diferentiere celulara s-a accelerat in cazul celulelor tratate cu ar-turmeron, comparativ cu cele netratate.

Pentru a testa efectele ar-turmeronului in vivo, cercetatorii au injectat sobolani adulti cu ar-turmeron. Folosind tomografii si substante de control pentru a detecta proliferarea celulelor, s-a descoperit ca zona subventriculara s-a latit, iar hipocampul s-a extins in cazul animalelor injectate fata de cele neinjectate. Cele doua zone din creier sunt cele doua parti ale creierului mamiferelor unde are loc neurogeneza, sau cresterea neuronilor.

Conducatoarea studiului, Adele Rueger, a declarat:

In timp ce s-a demonstrat ca unele substante promoveaza proliferarea celulelor stem in creier, foarte putine dintre acestea promoveaza si diferentierea celulelor stem din neuroni, ceea ce constituie o realizare majora in cadrul medicinei regenerative. Descoperirile noastre in legatura cu ar-turmeronul ne conduc cu un pas mai aproape de a atinge scopul descoperirii unui tratament complet.

Desigur ca, in acest moment, cercetatorii se straduiesc sa izoleze acest compus din turmeric pentru a produce niste medicamente. In timp ce descoperirile lor sunt o revelatie, nu trebuie neglijata nici puterea consumului ca atare a turmericului, lasand compusii din acesta sa lucreze. Pudra de turmeric se poate gasi lesne in magazinele alimentare, iar tincturile sunt o forma concentrata ce poate fi adaugata in bauturi, ori puteti opta pentru capsule, daca nu suportati gustul puternic.

Studiul arata ca beneficiile anti-inflamatorii ale turmericului sunt considerabile si in cazul creierului si a sistemului nervos, ceea ce il fac intr-un fel un ajutor potential in cazul problemelor neurodegenerative si auto-imune.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Mindfulness cu copiii

O particularitate a meditatiei mindfulness despre care putini autori scriu este aceea ca este contagioasa. Odata ce ai practicat-o pentru...

Închide