Tot mai multe dovezi arată că boala Parkinson începe în abdomen, nu în creier

0

Oamenii de știință au descoperit dovezi extrem de valabile ce arată boala Parkinson începe în abdomen înainte de a se răspândi în creier, un studiu din 2017 ajungând la concluzia că cele mai mici procente de pacienți bolnavi apar în cazul celor care au trecut printr-o procedură numită vagatomie truncală.

Operația elimină secțiuni din nervul vag – ce leagă tractul digestiv de creier – și de-a lungul unui studiu care a durat 5 ani, pacienții care au trecut prin această procedură au avut cu 40% șanse mai mici să dezvolte Parkinson, față de grupul care nu a trecut prin această procedură.

Potrivit echipei conduse de Bojing Liu de la the Karolinska Instituet din Suedia, este o diferență semnificativă și aceasta susține cercetări anterioare ce legau bolile cerebrale de ceva ce se întâmplă în zona abdominală.

Dacă am reuși să înțelegem maim ulte despre modul în care operează această legătură, atunci am putea să oprim această boală.

„Aceste rezultate aduc dovezile preliminare ce demonstrează că boala Parkinson ar putea porni din intestine”, a declarat Liu.

„Alte dovezi ce susțin această ipoteză este faptul că persoanele cu boala Parkinson deseori au probleme gastro-intestinale precum constipație, ce pot începe cu decenii înainte ca aceștia să dezvolte boala”.

Nervul vag ajută la controlul diverselor procese inconștiente precum bătăile inimii și digestia, iar eliminarea unor părți din acesta se face de obicei daorită eliminării unui ulcer la stomac ce produce niveluri periculoase de acid.

Pentru acest studiu, cercetătorii au studiat date de-a lungul a 40 de ani provenite din registrele naționale suedeze, pentru a compara 9.430 de oameni ce au trecut prin procedura de vagotomie cu un grup de 377.200 de oameni ce nu au trecut prin procedura mai sus menționată.

Posibilitatea ca aceste două grupuri să dezvolte Parkinson era similară din punct de vedere statistic la început – până când cercetătorii au analizat ce fel de vagotomie au suferit persoanele din grupul restrâns.

În total, 19 persoane (doar 0,78% din grup) au dezvoltat Parkinson la mai mult de 5 ani după operație, comparativ cu 60 de persoane (1,08%) dintre cei care au trecut printr-o operație de vagotomie selectivă.

Comparativ cu cei 3,932 (1,15%) din grupul care nu a trecut prin operație și au dezvoltat Parkinson după ce au fost monitorizați mai bine de 5 ani, ceea ce subliniază în mod clar că nervul vag joacă un rol aici.

Deci, ce se întâmplă? Una dintre ipoteze este că proteinele din intestine încep să se plieze într-un mod greșit și că această ”greșeală” genetică ajunge cumva în creier, iar ”greșeala” se transmite de la o celulă la alta.

Boala Parkinson se dezvoltă pe măsură ce neuronii din creier sunt uciși, ceea ce conduce la tremur, rigiditate și mișcări dificile – însă oamenii de știință încă nu știu exact ce anume o cauzează. Noul studiu le oferă un indiciu important pentru locul unde ar trebui să caute.

Cercetătile făcute în Suedia nu sunt singurele de acest tip și cu aceste cocluzii. În 2016, teste pe șoareci au arătat legătura idntre anumite combinații de bacterii din stomac și o mai mare tendință către a dezvolta Parkinson.

Mai mult decât atât, pe la începutul anului 2017, un studiu din SUA a identificat diferențele dintre bacteriile din intestine ale persoanelor ce au Parkinson și a celor care nu suferă de așa ceva.

Toate aceste date sunt extrem de utile cercetătorilor pentru a căuta moduri de a preveni izbucnirea bolii Parkinson, pentru că dacă am știi de unde pornește, am putea bloca sursa.

Nu trebuie însă nici să ne bucurăm peste măsură – după cum punctează și cercetătorii din studiul de față. Parkinson este o boală complexă și încă nu s-a reușit includerea tuturor factorilor potențiali în ecuație, inclusiv cofeina și fumatul.

Este de asemenea importat de subliniat că Parkinson este clasat drept sindrom: o colecție de simptome diferite însă în relație unele cu celelalte, ce pot avea cauze multiple.

„Mai este nevoie de multe studii pentru a testa teoria și pentru a putea înțelege rolul pe care îl joacă în dezvoltarea bolii Parkinson”, spune Liu.

Studiul a fost publicat în Neurology.

sursa: https://www.sciencealert.com/there-s-mounting-evidence-that-parkinson-s-starts-in-the-gut-not-the-brainAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Arheologii au descoperit un misterios elixir al nemuririi într-un mormânt antic chinez

Cercetători din China au descoperit un lichid misterios conținut într-un vas antic din bronz, vechi de mii de ani și...

Închide