Studiu: fericire înseamnă o inimă sănătoasă

0

Modul în care vezi un pahar, fie jumătate plin, fie jumătate gol, îți poate hotărâ riscul legat de bolile de inimă. La fel cum emoțiile negative precum depresia, furia și hostilitatea sunt factori de risc pentru infarct și atacuri cerebrale, fericirea pare să protejeze inima. Acestea au fost concluziile unui studiu uriaș, ce a examinat impactul trăsăturilor pozitive de personalitate precum fericirea, împlinirea și entuziasmul asupra riscului bolilor de inimă.

Cercetătorii au urmărit 1.739 de adulți sănătoși în Nova Scotia, Canada, timp de 10 ani, pentru a determina dacă atitudinile lor le afectează sănătatea. La începutul studiului, profesioniști cu experineță au estimat gradul de expresie negativă emoțională al participanților, precum depresie, ostilitate și anxietate dar și al emoțiilor pozitive precum bucurie, fericire și entuziasm. În mod natural, oamenii fericiți cu siguranță exprimentează depresia și alte emoții negative din când în când, declară șeful cercetărilor Dr. Karina W. Davidson de la Columbia University Medical Center. Această situație este în mod normal circumstanțială și tranzitorie. Tendința de a exprima emoții pozitive precum fericirea și mulțumirea este cunoscută în cercurile psihologiei ca ”afectul pozitiv”.

“Cunoaștem din studiile anterioare faptul că emoțiile negative sunt o predicție a bolilor de inimă”, spune Davidson. ”Am vrut să aflăm dacă partea pozitivă este protectoare”.

Fericirea și inima

După ce au trecut în revistă factorii cunoscuți cu risc pentru bolile de inimă, cercetătorii au descoperit faptul că cei mai fericiți oameni au cu 22% mai puține șanse să dezvolte boli de inimă pe durata a 10 ani, decât cei care sunt prinși în mijlocul scării negativ-emoționale. Oamenii cu cele mai negative emoții au avut cel mai mare risc de afecțiuni cardiace, iar cei mai feiriciți cele mai mici riscuri. Protecția observată s-a menținut chiar și în perioadele în care oamenii fericiți treceau prin pasaje temporare de depresie. Descoperirile nu demonstrează că fericirea protejează inima. Pentru acest lucru, Dr. Davidson a declarat că etse nevoie de niște teste clinice specifice.

„Este doar o speculație în acest moment, însă există câteva eplicații posibile pentru modul în care fercirea poate proteja cordul”, spune Davidson.

Acestea includ următoarele elemente:

Un stil de viață mai sănătos: Persoanele fericite dorm mai bine, mănâncă mai bine, fumează mai puțin și fac mai multe exerciții. Toate acestea la un loc micșorează riscul de boli cardiace. Imapctul psihologic: Fercirea poate produce un lanț de efecte chimice pozitive în corp – o reducere a hormonului de stres – care sunt benefice pentru inimă. Influențele genetice: Se poate ca oamenii care sunt predispuși la fericire să fie predispuși mai puțin la infarcturi.
„Dacă reușim să schimbăm nivelul de pozitivism al oamenilor, se poate să micșorăm riscul unor boli cardiace”, a declarat Davidson.

Ea recomandă să ne dedicăm cel puțin 15 – 20 minute pe zi unor activități care să fie plăcute și relaxante, cu mențiunea ca acel lucru să nu fie primul la care să renunțați când avem un program încărcat. ”Trebuie să fiți dedicați”, spune ea. ”Faceți-vă un program și țineți-vă de el”.

Don’t Worry, Be Happy

Cercetările asupra fericirii și asupra modului în care impactează sănătatea sunt relativ noi, fiind cunoscute sub numele de psihologie pozitivă. De mult timp se credea că unele persoane sunt predispuse să fie în mod natural fericite sau nu, indiferent de evenimentele din viețile lor. Această perspectivă s-a schimbat în ultimii ani datorită cerctărilor în domeniul științei fericirii, efectuate de către Dr. Profesor de medicină Bertram Pitt de la University of Michigan. Într-un editorial compus pentru acest studiu, Pitt declară că intervențiile asupra concentrării pe îmbunătățirea abilităților sociale și scăderea anxietății sociale ar putea micșora riscurile legate de bolile de inimă. Atât studiul cât și editorialul au apărut în European Heart Journal.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum să îți activezi focul interior iarna

Ai un plan simplu pentru a trece prin zilele sumbre și mohorâte ale iernii? Toate succesele semnificative în viață sunt...

Închide