Shinrin-Yoku – terapia pădurii chiar funcționează

0

Nature este relaxanată nu numai pentru minte, corp și suflet. Cerecetătorii au confirmat faptul că atunci când petreci timp în natură poți beneficia de multiple schimbări pozitive în corp.

Știai de exemplu că niște plimbări scurte prin pădure pot micșora tensiunea arterială?

Studii rcente au făcut legătura dintre natură și beneficii pentru sănătate legate de bolile de inimă, depresie, cancer, anxietate și probleme de atenție. Multe civilizații antice și unii oameni din epoca modernă au fost mereu conștienți de puterea vindecătoare a naturii, însă abia astăzi au fost recunoscute și de știință aceste beneficii.

Shinrin-yoku – terapia pădurii chiar funcționează

În timpul anilor ’80, japonezii au dezvoltat Shinrin-yoku, ce se traduce sub firma ”baie în pădure”. Aceasta este o terapie a pădurii ce susține vindecarea și bunăstarea prin intrarea în pădure și alte medii naturale.

Printre multe alte lucruri, Shinrin-yoku se credea că micșorează nivelul de stres, însă până în ziua de astăzi nicio dovadă științifică nu susține oficial această teorie.

Yoshifumi Miyazaki, un expert în terapia pădurii la Universitatea Chiba din Japonia a descoperit că oamenii care petrec 40 de minute plimbânsu-se printr-o pădure de stejari, au prezentat niveluri scăzute de cortizol, care este un hormon de stres și este responsabil de presiunea sangvină și funcționarea sistemului imunitar, față de momentul în care s-au plimbat 40 de minute în laborator.

“Am fost surprins,” își aduce aminte Miyazaki. “Petrecerea unui timp în pădure induce o stare de relaxare psihologică”.

Experiența ne arată că mirosul copacilor, sunetul crengilor și senzația luminii printre frunze au un efect calmant, iar înțelepciunea convențională este corectă, spune Yoshifumi Miyazaki.

Un studiu pe care el l-a condus pe 260 de oameni din 24 de locații, în 2005 și 2006, l-a condus la descoperirea faptului că în medie, concentrația de cortizol din salivă, care este un hormon de stres, în cazul persoanelor care au privit o scenă cu pădure pentru 20 de minute a fost cu 13,4% mai mic decât în cazul celor care ua privit un peisaj urban, a declarat Miyazaki.

Acest lucru se traduce prin faptul că pădurea poate micșora nivelul de stras și îi poate face pe oameni să se simtă ușurați, subliniind că descoperirile din cadrul altor experimente legate de fiziologie, au descoperit faptul că fluctuațiile bătăilor inimii și ale presiunii sangvine susțin această concluzie.

“Oamenii au trăit în natură 5 milioane de ani. Am fost construiți să facem parte dintr-un mediu natural. De aceea ne simțim stresați în mediul urban”, a spus Miyazaki. ”Atunci când intrăm în contact cu natura, corpul nostru se întoarce la starea în care ar trebui să fie mereu”.

Cum pot pădurile să ne protejeze împotriva cancerului

Dr. Qing Li, un profesor de la the Nippon Medical School din Tokyo, a descoperit faptul că plantele emit niște compuși aromatici numiți fitoncide, care, atunci când sunt inhalați, pot conduce la nișt eschimbări bilogice sănătoase, într-o manieră asemănătoare aromoterapiei, ale cărei beneficii sunt de asemenea susținute de descoperirile științifice. Li a făcut experimente pentru a descoperi dacă atunci când petreci timp în pădure, crește activitatea celulelor naturale care distrug cancerul (celule NK), o componentă a sistemului imunitar care luptă împotriva cancerului.

Într-unul dintre studii, 12 bărbați au făcut o plimbare într-o pădure din Prefectura Nagano în 2006, timp în care au mers pe trei cărări amenajate pentru plimbări și au stat într-un hotel din pădure. 13 asistente medicale au făcut un test similar în pădurea din prefectura respectivă în 2007.

Activitatea NK a crescut în cazul ambelor grupuri, creșterea fiind observabilă pentru o perioadă de 30 de zile, a declarat Li.

“Când nivelurile de NK cresc, crește și rezistența la stres”, spune Li, adăugând că terapia pădurii poate fi gata pentru pacienții care au un sistem imunitar compromis.

Terapia cu natură este un privilegiu. Respectă natura și vei primi în dar o sănătate perfectă.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ciocolata neagră îmbunătățește memoria, vederea și somnul

Studiile au arătat că ciocolata îmbunătățește memoria, vederea și somnul. Un aport zilnic de flavonoizi de cacao îți crește performanțele...

Închide