Sfârșitul arahnofobiei la doar un pas

0

Oamenii de știință au descoperit că atunci când oamenii cu fobii sunt expuși fricii lor – de exemplu păianjeni pentru cei care au arahnofobie – exact în momentul bătăilor inimilor lor, fobia își reduce semnificativ severitatea.

Hugo Critchley, șef al Catedrei de Psihiatrie de la Brighton and Sussex Medical School (BSMS) și cercetător șef în acest studiu, a declarat: ”Mulți dintre noi au un tip de fobie sau mai multe – ar putea fi păianjeni, clauni sau chiar tipuri de mâncare. Tratamentul de obicei implică expunerea persoanei obiectului fricii, însă această abordare poate necesita o durată mare de timp. Munca noastră arată că modul în care răspundem la fricile noastre depinde de faptul că vedem stimulul fobiei sau nu, în momentul în care inima noastră bate, sau între bătile inimii. Ai putea spune chiar că suntem la o bătaie de inimă de fobiile noastre”:

În cazul fobiilor, anxietatea disproporționat de intensă și care ne îngenunchează, este indusă de anumite situații sau stimuli.

Tratamentul este deseori prelungit și implică o expunere gradată la stimuli ce evocă frica, însă a făcut ceva progrese în ultimii ani.

Acest nou studiu arată că fobiile pot fi tratate mult mai eficient legând terapia computerizată la ritmurile cardiace ale pacienților.

Cercetătorii de la BSMS au demonstrat în studii anterioare că semnalele de excitație ce au loc odată cu fiecare bătaie de inimă individuală poate schimba impactul emoțional al potențialelor surse de pericol, de exemplu, atunci când acestea sunt experimentate în timpul unei bătăi de inimă pot să pară mai puternice.

În acest studiu clinic ce a țintit către dovedirea fenomenului, o terapie computerizată de terapie de expunere la păianjeni a fost combinată cu măsurători ale bătăilor inimii.

Pentru unul dintre grupurile de pacienți, imaginile de păianjeni au fost prezentate sincron cu bătăile inimii (în timpul semnalului excitației cardiace) în timp ce pentru celălalt grup, imaginile cu păianjeni au fost prezentate între bătăile inimii. Unui al treilea grup de control li s-au prezentat imaginile în mod aleatoriu.

Cu toate că au fost observate îmbunătățiri în cazul tuturor pacienților, așa cum era de așteptat din cauza terapiei de expunere, indivizii care au vizionat pozele cu păianjeni sincronizate cu bătăile inimii, au prezentat o mai mare reducere a fricii raportate de păianjeni, a nivelurilor de anxietate dar și a nivelului de răspuns fiziologic la păianjeni.

Aceste îmbunătățiri s-a observat că depind de diferențele în modul în care un pacient își poate simți în mod acurat propriile bătăi ale inimii, în piept, sugerând noi modalități de tratament, în beneficiul tuturor celor afectați.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181030102757.htm?fbclid=IwAR3O8plQ8Foi6d9Y1qbwdO_6cslhLkeVO17rBE8GJk_qaR0RSir-JDyU5zkAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Neatins

Misterul, la fel ca neatins-ul, este de nepătruns. În același fel, în mod ciudat și inexplicabil minții umane, simțul tactil...

Închide