Schimba-ti viata prin Respiratia constienta

0

“Daca ar fi sa ma limitez la un singur sfat despre un trai sanatos, acesta ar fi pur si simplu sa invatati cum sa respirati corect.” — Andrew Weil

@trevordrinen-breathe-art

Thich Nhat Hanh — „Inspir, imi calmez corpul si mintea. Expir, zambesc”.

La un curs recent de Yoga, profesorul a mentionat importanta respiratiei si modul in care aceasta este un companion al intregii vieti. Respiratia inseamna mult mai mult decat oxigenul pe care il aduce in corp; este unul dintre lucrurile care ramane constant si ne tine in viata. Morihei Ueshiba spunea ca „Totul din Cer si de pe Pamant respira. Respiratia este firul care mentine Creatia la un loc”.

Priviti un bebelus cand doarme. Simplul fapt de a privi copilul cum respira profund in timp ce doarme este o meditatie. Veti observa cum abdomenul lui/ei se expandeaza si se contracta la maxim; asa este natural. Atunci cand ne nastem, este natural sa respiram profund, insa pe masura ce crestem, respiratia are tendinta de deveni din ce in mai inconstienta si superficiala. Respiratia devine mai scurta si nu mai ajunge in abdomen, iar noi credem ca respiram normal.

Respiratia inconstienta este o „tulburare” cauzata de stilul de viata modern. Ritmul ametitor, viata petrecuta mereu in miscare, au condus la o postura incorecta, la statul prelungit in fata laptopului sau a computerului, la lipsa exercitiilor fizice si la moda costumelor business care nu lasa pielea sa respire. De cate ori va spuneti voua insiva „Respira”? Suntem expusi constant unor situatii in care ne regasim fara aer..

Respiratia este Forta Vietii sau prana. Inima noastra bate datorita respiratiilor pe care le facem si datorita unor functii naturale ale corpului, in acest fel energia fiind distribuita in intregul corp. Respiratia inconstienta si dezordonata poate conduce la boli de inima si respiratorii, la crampe musculare, la amorteala, la capacitate scazuta de a rationa, la atacuri de panica, la un flux superficial de sange, care la randul lor pot cauza o sumedenie de boli. De aceea, este crucial si de dorit sa practicam respiratia constienta.

Ce este respiratia constienta?
Actul constient al respiratiei implica o inspiratie profunda, tinerea respiratiei pentru 3-4 secunde si apoi o expiratie lunga, pana cand nu mai simtiti nimic in zona narilor. Aplicand aceasta tehnica simpla produce numeroase schimbari benefice in corp, minte si suflet. Aceasta ar trebui practicata zi de zi, oricat de mult puteti. Este la fel de importanta ca mancatul sau dormitul.

publicat in 2013 a demonstrat ca respiratia inceata sporeste undele alfa din creier, calmand undele de recventa medie, ceea ce conduce la o stare mentala alerta, dar relaxata. Conduce de asemenea la un flux de energie, deoarece milioane de celule se reimprospateaza, cand mai devreme mureau de foame datorita respiratiei inconstiente. Respiratia inconstienta ajuta si la reducerea nivelurilor de stres, a presiunii arteriale, a tensiunii musculare si multe altele.

Fall_SeashoreIn plus, respiratia calma si constienta are beneficii spirituale, ce pot aduce o adevarata schimbare in modul in care privim viata. Repsiratia constienta cere ca noi sa fim in momentul prezent, iar atunci cand esti constient de prezent, nu esti incarcat/a cu gandurile despre trecut sau despre viitor.

Respiratia este o unealta puternica. Odata ce incepi sa respiri constient, devii tot mai constient de propria forta a vietii – in acea constientizare, descoperi bucurie si emotii pozitive, iar toata gandirea compulsiva pur si simplu se dizolva. „Respira” este un cuvant magic pe care este bine sa vi-l amintiti si sa practicati respiratia constienta. Va va conduce catre o minte echilibrata ce inoata pe taramul pacii, adevarului si a linistii.

“Atunci cand inspiram, aerul intra in lumea noastra interioara. Atunci cand expiram, aerul iese in lumea exterioara… Atunci cand mintea voastra este pura si calma in asa fel incat sa poata urmari aceasta miscare, nu mai exista nimic altceva; niciun „Eu”, „nicio lume, nicio minte, niciun corp; doar o usa care se deschide si se inchide”. ~ Shunryu Suzuki

Videoclipul de mai jos demonstreaza arta respiratiei constiente. Respirati incet si profund!

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Deblocheaza-ti puterea subconstientului

“Orice plantam in mintea noastra subconstienta si ingrijim prin repetitie si emotii va deveni intr-o zi realitate”. ~ Earl Nightingale...

Închide