Șapte beneficii ale rădăcinii de maca

0

Iată cele mai imortante 7 beneficii ale rădăcinii de maca. O plantă antică peruviană, maca are o popularitate din ce în ce mai mare ca supliment alimentar dar și ca super-mâncare. Rădăcina de maca aparține familiei ridichilor și se găsește în marea moritate a cazurilor, în comerț, sub formă de pudră. Ea crește în munții din Peru și este supranumită ”Ginsengul peruvian”.

Nu există niște efecte secundare serioase asociate consumului de rădăcină de maca, însă, la fel ca în cazul și altor superalimente, nu ar trebui consumată în cantități mari. Când începi să iei pudră de maca, este bine să începi cu niște doze mici și apoi să crești cantitatea; o jumătate de linguriță este un început perfect. O lingură plină este o doză normală uzuală. De asemenea este recomandat să faci și pauze cîteva zile și apoi să o consumi din nou pentru câteva zile.

Ea are beneficii ce se nasc din conținutul de vitamine și minerale, restul fiind mai mult niște povești nedemonstrate, pentru că maca nu a fost obiectul prea multor studii științifce.

1 Vitamine, minerale și alte substanțe nutritive

Maca este o sursă bogată de vitamine, minerale, enzime, amino-acizi (mai bine de 20 de tipuri diferite – asta însemnând toți amino-acizii!) și antioxidanți. Glucozinatele sunt doar unii dintre acești antioxidanți – aceleași substanțe găsite în brocoli, varză și alte legume crucifere, care sunt atât de benefice sănătății.

2 Funcțiile sexuale, libidoul și fertilitatea

Maca a fost folosită din vremuri imemoriale pentru a îmbunătăți funcțiile sexuale atât pentru bărbați dar și pentru femei. Se crede că ea crește libidoul și crește și performanțele sexuale. Ea a fost folosită pentru echilibrarea hormonilor și pentru creșterea fertilității. Trebuie notat că aceste beneficii nu au fost studiate într-un mod științific deocamdată, cu tate că unul dintre rolurile sale în fertilitatea masculină a fost oarecum cercetat.

Potrivit unui articol publicat în Web MD, The Truth About Maca, părerile specialiștilor în fertilitate sunt împărțite atunci când vine vorba despre eficiența rădăcinii de maca, mai ales în cazul libidoului. Unii cercetători sunt sceptici, atribuindu-i efecte mai mult ca placebo. Alții cred cu tărie în eficiența sa.

3 Probleme menstruale și menopauza

Maca a fost folosită pentru rezolvarea problemelor menstruale și pentru remedierea efectelor secundare pe care le au femeile care trec la menopauză. Unele femei au folosit-o pentru alinarea crampelor și a puseurilor de căldură, în special în cazul populațiilor indigene din America de Sud, de milenii bune. Rezultatele din aceste zone nu sunt documentate științific și nu ar trebui folosite decât după consultul unui specialist.

4 Energie fizică și mentală

Multe persoane care consumă maca în mod regulat experimentează o creștere a nivelurilor energiei de la câteva zile de administrare. Ea este cunoscută și pentru creșterea performanțelor și a rezistenței, de aceea fiind consumată de unii altleți pentru performanțe de vârf. Atunci când este combinată cu un regim alimentar potrivit, suplimentul de maca poate ajuta la conservarea masei musculare. Maca se folosește și de către cei care caută să își ascutp și să își expandeze activitatea mentală și memoria.

Maca a fost folosită de mult timp ca remediu pentru oboseală. Dacă ești obosit tot timpul, experimentează cu maca pentru a vedea dacă ajută. O cantitate foarte mică ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie! O creștere a energie mentale și a concentrării au fost de asemenea rezultate raportate în multe rânduri.

5 Starea generală de sănătate și prevnirea bolilor

Fiind un adaptogen dar și un tonic în același timp, maca poate să îmbunătățească starea generală a sănătății în maim ulte moduri. Ea conține fier și ajută la refacerea celulelor roșii, ceea ce previne anemia și bolile cardiovasculare. Maca se crede că este de ajutor și pentru sănătatea prostatei. Substanțele nutritive din maca au fost din timpuri străvechi recunoscute ca fiind extrem de benefice pentru sănătatea oaselor și a dinților, dar și pentru vindecarea rapidă a rănilor. Trebuie notat că multe dintre aceste beneficii nu au fost studiate în mod științific, neexistând studii suficiente.

O mare atenționare trebuie făcută în cazul persoanelor care suferp de cancer legat de hormoni, precum sunt cele de testicule sau ovare, printre altele. Dacă există asemenea probleme, sau altele legate de ficat, tensiune arterială, ar trebui consultat un specialist înainte de a lua maca.

6 Sănătatea pielii

Maca a fost folosită și pentru problme ale pielii. Pentru unii, ajută la eliminarea acneei și a petelor de pe piele. Alte beneficii ale unor utilizatori au fost scăderea sensibilității pielii. Atunci când temperatura exterioară este foarte mică sau foarte mare, maca ajută pielea să susțină aceste temperaturi.

7 Stările emoționale și echilibrul hormonal

Pentru persoanele care se luptă cu anxietatea, stresul, depresia și schimbările de stări emoționale, maca poate fi un balsam ce ajută la remedierea acestor simptome, cu toate că nu există încă studii aprofundate și nu ar trebui să înlocuiască un tratament de specialitate.

Echilibrul hormonal este esențial pentru reglarea funcțiilor sexuale, pentru echilibrul emoțional, pentru prevenirea îmbolnăvirilor și pentru multe altele. Abilitatea rădăcinii de maca de a echilibra sistemul hormonal este atribuită stimulării hipotalamusului și a glandei pituitare. Se pare că fitonutrienții din maca sunt cei care lucrează pentru echilibrarea sistemului endocrin.

sursa: http://www.vegkitchen.com/nutrition/maca-root/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ce este psihoneurologia?

Psihoneurologia este un studiu al interacțiunilor creierului și a sistemului nervos dar și felul în care experimentarea noastră a lumii...

Închide