Sănătate: băuturi raw

0

Deseori am impresia că băuturile sunt mereu puse sub radarul sănătății nutriționale și a bunăstării generale. Ei bine, desigur că nu vorbim despre acele băuturi pe care ar fi bine să le vităm, precum băuturile carbogazoase, energizantele sau alte cocktailuri pline de calorii și zaharuri. Însă, simt că acele băuturi sănătoase pe care ar trebui să le căutăm nu primesc atenția cuvenită, mai ales cele raw!

Unde se încadrează băuturile în dieta e=raw, v-ați putea întreba. Dieta raw exclude toate mâncărurile (și lichidele) care sunt procesate la temeperaturi peste 48 de grade Celsius, aceasta din cauză că există noțiunea prin care mâncarea gătită distruge echilibrul complex de micronutrienți și enzime din hrană. Oamenii aleg o asemenea dieta pentru că este potrivită celor care vor să slăbească, sau celor care au motive spirituale etc. Dieta raw are beneficii multiple precum aportul de colesterol LDL și trigliceride, o creștere a nievului de energie, un somn mai bun, o claritate mentală îmbunătățită, scaune regulate, o preparare mult mai simplă a meselor și mai puține ambalaje de la hrană (cu beneficii pentru mediul înconjurător).

Enciclopedia Britannica definește termenul medieval de ”elixir” ca ”elixir vitae”, adică ceva ce înseamnă elixir al vieții, o substanță care ar putea prelungi durata de viața ăn mod indefinit – un lichid care se credea că este un însoțitor al pietrei filosofale. În mod esențial, băuturile raw (și apa plată simplă) cu toate beneficiile lor asupra stării de sănătate se găsesc în postura unui elixir. Iată mai jos cinci băuturi raw extrardinare și elixiruri în același timp.

1. Suc

Sucul, obținut acasă sau cumpărat, fără adaos de zahăr, este un lichid plin de vitamine și nutrienți. Încercați una (sau toate) dintre aceste trei rețete: sau pentru un an sănătos (nota: în limba engleză).

2. Smoothie sau shake

Smoothie-urile sunt visul oricărui consumator de plante grăbit – un mod ușor de a avea la pachet toate fructele și legumele. Dacă îți dorești și fibra care lipsește sucurilor, atunci încearcă acest cu lapte proaspăt de migdale sau acest ! Știai că și shake-urile pot fi sănătoase? Acest cu siguranță este!

3. Kombucha

Ce ar fi un articol despre băuturi raw fără beneficiile asupra sănătății pe care le aduce kombucha? Recent, kombucha a crescut ca nivel de popularitate odată cu atenția asupra probioticelor, cu toate că a fost consumat de peste 2.000 de ani. Kombucha a fost vândută pentru îmbunătățirea stării de sănătate și pentru lupta împotriva infecțiilor sau a bolilor cronice datorită probioticelor conținute în ea. Probioticele sunt produce prin reacția dintre ceai și bacteria din ”Colonia simbiotică de bacterii și drojdie” kombucha (care este practic în proces de fermentație). Alte beneficii aduse stării de sănătate includ antoxidanți și o multitudine de aminoacizi și enzime active care sunt extrem de benefice pentru sănătate. Exită pe piață mai multe mărci de kombucha pe piață (nota: la noi nu atât de multe…), însă dacă vă hotărâți să cumpărați așa ceva luați una raw. Pasteurizarea ucide chiar cultura ce face ceaiul kombucha unic.

4. Ceai de nuci făcut în casă

Este simplu să mergem la magazin și să achiziționăm multe tipuri de lapte din nuci, însă puteți face și acasă așa ceva. Ceaiul de nuci făcut în casă este probabil și mai economic dar îți permite și combinații unice! Tot ceea ce ai nevoie sunt nucile înmuiate, apă și o strecurătoare/tifon. Poți folosi orice fel de nuci, semințe sau combinații de două tipuri, la care poți adăuga vanilie, agave, ștevia sau sirop brun de orez. Iată instrucțiuni (în engleză) pentru lapte de, de , de , de , de și de .

5. Șodou

Da, deși greu de crezut, există și șodou vegan. Și da, chiar poate fi raw vegan (și chiar fără gluten!). Cele două rețete sunt prea incitante pentru a le păstra pentru sărbători – bucurați-vă de ele tot timpul anului! folosește ulei de arahide, dar dacă nu aveți puteți folosi rețeta cu migdale!

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ce este al treilea ochi?

Al treilea ochi este un mister ce încă nu a fost explorat decât de o mică parte a populației astfel încât...

Închide