Practica muzicala poate imbunatati fluxul sangvin din creier

0

O scurta practica muzicala poate imbunatati fluxul sangvin in emisfera stanga a creierului. Acest fapt sugereaza ca zonele responsabile pentru muzica si limbaj au cai neuronale comune. Aceasta este una dintre descoperirile unui studiu condus de catre studenta Amy Spray si Dr. Dr G Meyer de la Departamentul de Stiinte Psihologice din cadrul University of Liverpool ca parte a Scolii de Vara de Psihologie. Ei isi si-au prezentat descoperirile in cadrul conferintei anuale a British Psychological Society in data de 8 mai 2014, eveniment gazduit la International Convention Centre din Birmingham.

Amy a declarat: „Se crede ca zonele din creier care proceseaza muzica si limbajul sunt comune, iar studii anterioare au sugerat ca practica muzicala poate conduce la o mai utilizare mai mare a emisfere stangi a creierului. Studiul a cercetat efectele modulatorii pe care practica muzicala le-ar putea avea asupra gradului de utilizare a diferitelor parti ale creierului atunci cand se indeplinesc sarcini legate de muzica si limbaj”.

Au fost facute doua studii separate. Primul studiu a implicat cercetarea modelelor activitatii cerebrale a 14 muzicieni si 9 persoane care nu erau muzicieni, in timp ce ei participau la o serie de activitati muzicale si legate de limbaj. Rezultatele au demonstrat ca modelele din creierele muzicienilor erau similare in cazul ambelor activitati, insa pentru cei care nu erau muzicieni situatia a fost diferita. Al doilea studiu a implicat masurarea modelelor activitatii cerebrale intr-un alt grup de participanti (nu muzicieni) care au participat la exercitii de generare a cuvintelor si de perceptie muzicala. In acest studiu masuratorile au fost facute din nou dupa o jumatate de ora de practica muzicala. Masuratorile activitatii cerebrale dinaintea practicii muzicale nu au aratat un model semnificativ care sa arate o corelatie intre limbaj si muzica. Totusi, dupa antrenament s-au descoperit asemanari semnificative. Amy a explicat: „A fost fascinant sa vedem asemanarile din modelele fluxului sangvin care au avut loc dupa doar o jumatate de ora de practica muzicala simpla”.

„Acest fapt sugereaza ca modelele cerebrale corelate intre activitatile legate de limbaj si cele legate de muzica au fost rezultatul folosirii acelor zone despre care se credea ca sunt implicate doar in procesarea limbajului”. De aceea, putem sa tragem concluzia ca practica muzicala transforma rapid mecanismele cognitive folosite pentru perceptia muzicala, existand mecanisme comune cu cele care sunt implicate in perceptia limbajului”.

Articolul de mai sus se bazeaza pe materiale oferite de catre British Psychological Society (BPS).

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un turn ciudat genereaza cu 600% mai multa energie electrica decat o turbina clasica

Turbina de vant  promite sa produca de 6 ori mai multa electricitate decat turbinele clasice. Acest turn ciudat actioneaza ca un...

Închide