Petreceti timp cu familia si prietenii – ca sa nu regretati pe patul de moarte

0

A tine legatura cu cei dragi si cu prietenii este unul dintre cele cinci regrete principale atunci cand esti pe patul de moarte. Daca vreti dovezi in legatura cu faptul ca acest lucru este benefic pentru voi, am gasit cateva studii care demonstreaza ca va pot face mai fericiti chiar acum. Socializarea are o importanta extrem de mare cand vine vorba de imbunatatirea gradului de fericire interioara chiar si in cazul introvertitilor. Cateva studii au descoperit ca timpul petrecut cu prietenii si familia schimba profund gradul nostru de fericire.

Iubesc modul in care expertul in fericire de la Harvard, Daniel Gilbert, exprima acest lucru:

Suntem fericiti cand avem o familie, suntem fericiti cand avem prieteni si aproape toate celelalte lucruri care noi credem ca ne fac fericiti sunt defapt cai de a avea mai multa familie si mai multi prieteni. 

George Vaillant este cel care a condus un studiu pe o perioada de timp de 72 de ani, asupra vietilor a 268 de barbati.

Intr-un interviu din publicatia March 2008 referitor la studiul Grant Study, Vaillant a fost intrebat: “Ce anume ai invatat de la barbatii implicati in cercetarea Grant Study?”. Vaillant a raspuns: “Am invatat ca singurul lucru care conteaza in viata este relatia cu ceilalti oameni”.

El a impartasit intelegeri in rezultate sin studiu, cu Joshua Wolf Shenk la  despre modul in care conexiunile sociale ale barbatilor schimba starea lor generala de fericire.

Relatiile barbatilor la varsta de 47 de ani, a descoperit el, sunt un indicator care prezice modificarile ulterioare din viata intr-un mod mult mai bun decat orice alta variabila in afara protectiilor. Relatii foarte bune dezvoltate cu fratii, par sa fie extrem de puternice: 93% dintre barbatii care sunt prosperi la varsta de 65 de ani au fost apropiati de un frate sau de o sora atunci cand au fost mai mici.

Defapt, un studiu publicat in  declara ca relatiile voastre valoreaza mai mult de 100.000 de dolari:

Folosind British Household Panel Survey, am descoperit ca o crestere a nivelului de implicare sociale inseamna un surplus de 85.000 de Lire sterline pe an, in termen de satisfactie de viata. Schimbarile efective in materie de venituri, pe de alta parte, produc foarte putina fericire.

Cred ca ultima propozitie este intr-adevar fascinanta: „Schimbarile efective in materie de venituri, pe de alta parte, produc foarte putina fericire.” asadar, am putea sa ne imbunatatim veniturile anuale cu sute de mii de dolari si tot sa nu fim la fel de fericiti ca atunci cand ne-am intari relatiile sociale.

Studiul Terman ce face parte din , a descoperit ca relatiile si modul in care ii ajutam pe ceilalti sunt factori importanti pentru a avea vieti lungi si fericite:

Am descoperit ca daca un participant la studiul Terman simtea in mod sincer ca el sau ea are prieteni si rude pe care sa se bazeze atunci cand are probleme, atunci acea persoana va fi mai sanatoasa. Am prezis ca cei ce s-au simtit foarte iubiti si ingrijiti vor trai cel mai mult.

Surpriza: prezicerea noastra era gresita… Dincolo dimensiunile retelei sociale, cel mai clar beneficiu al relatiilor sociale provine ajutorul oferit celorlalti. Cei care si-au ajutat prietenii si vecinii, ingrijindu-se de ceilalti, tind sa triasca o viata mai lunga.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Dormiti mai mult – sensibilitatea la emotiile negative

Stim edja ca somnul ne ajuta sa ne refacemn dupa o zi incarcat si de asemenea ca ne imbunatateste capacitatea...

Închide