O atingere lenta, iubitoare si plina de afectivitate este o cheie pentru atingerea unei stari de bine cu tine insuti

0

O atingere blanda caracterizata de mangaieri sau atingeri lente – deseori un gest instinctiv de la o mama catre copilul ei sau intre parteneri aflati intr-o relatie romantica – poate imbunatati capacitatea creierului de a isi construi un simt al identitatii corpului si in acelasi timp sa joace un rol in crearea si sustinerea unui simt sanatos al sinelui.

Aceste descoperiri provin de la un nou studiu publicat online in revista Frontiers of Psychology, condus de catre Director Dr. Aikaterini (Katerina) Fotopoulou de la Neuropsychoanalysis Centre , University College London, Dr. Paul Mark Jenkinson de la Department of Psychology, University of Hertfordshire din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Studiul a 52 de adulti sanatosi, a folosit o tehnica experimentala comuna cunoscuta sub numele de iluzia mainii de cauciuc, in care participantii sunt pacaliti sa creada ca li plaseaza in mod strategic o mana de cauciuc in mana lor. Urmarind mana de cauciuc cum este lovita in mod sincron cu mana lor, ei incep sa creada ca acea mana falsa le apartine. Aceasta tehnica demonstreaza natura schimbatoare a perceptiilor creierului asupra corpului.

Atingerea afectiva caracterizata de mangaieri usoare ale pielii (intre 1 si 10 cm pe secunda) a mai fost si inainte legata de emotii placute si s-a observat ca imbunatateste simptomele de anxietate sau alte simptome emotionale in cadrul unor grupuri de adulti si copii. Echipa doctorului Dr. Fotopoulous a vrut sa testeze daca atingerea afectiva afecteaza intelegerea creierului asupra corpului, dar si starea de prezenta in corp. Echipa a adaptat tehnica mainii de cauciuc astfel incat sa incorporeze patru tipuri diferite de atingere ce au inclus mangaieri afective sincronizate, asincronizate si lente, dar si o atingere mai rapida, neutra, din nou in modele sincronizate si asincronizate. Participantii au fost rugati sa completeze un chestionar standardizat pentru a masura experientele lor subievctive din timpul experimentelor. 

Rezultatele au confirmat descoperirile anterioare prin care atingerea lenta si usoara este perceputa ca fiind mai placuta decat cea rapida. Si mai important decat atat, studiul a demonstrat ca stimularea tactila lenta a facut perticipantii sa creada mai mult ca mana de cauciuc este a lor, comparativ cu atingerea mai rapida si neutra. Perceptia atingerii de natura afectiva, in creier, este unul din multele semnale care ne ajuta sa monitorizam . Studiul aduce noi dovezi ce sustin ideea existenta prin care semnalele interoceptive precum atingerea afectiva, joaca un rol important in modul in care creierul invata sa isi construiasca o imagine mentala si o intelegere a corpului care in final ajuta la crearea unui simt coerent al sinelui. Sensibilitatea scazuta si neconstientizarea semnalelor interoceptive, precum atingerea afectiva, au fost legate de probleme ale imaginii de sine, dureri inexplicabile, anorexie nervoasa si bulimie.

„Pentru ca atingerea afectiva este primita in mod normal de la o persoana iubita, ne conduce mai departe catre a intelege modul in care relatiile apropiate implica comportamente ce pot juca un rol esential in construirea unui simt sanatos al sinelui”, spune Laura Crucianelli, cercetatorul care a facut studiul. 

„Urmatorul pas pentru echipa noastra”, concluzioneaza Dr. Katerina Fotopoulou, „este sa examinam daca a fi deprivat de semnalele sociale precum atingerea afectiva din partea unui parinte in timpul primilor ani poate conduce la anormalitati in formarea unei imagini a unui corp sanatos si a unui simt sanatos al sinelui, ca in cazul pacientilor cu dereglari de alimentatie precum anorexia nervoasa”.

Imbunatatirea constientizarii interoceptive si un simt individual al propriului corp, pot fi chei in dezvoltarea unor tratamente viitoare pentru unele dintre aceste conditii, iar senzatia atingerii afective ar putea juca un rol important. 

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cercetatori au fotografiat sufletul parasind corpul

Momentul dezincarnarii, in care sufletul se detaseaza de corpul fizic, a fost capturat de catre cerectatorul rus Konstantin Korotkov, care a...

Închide