O abordare indigenă a traumelor: Dadirri

0

Puterea vindecătoare a ascultării în liniște

Oamenii au simțit mereu durerea, iar în perioada de timp lungă de dinaintea expansiunii coloniale a culturii vestului, culturile indigene nu erau lipsite de metode de abordare a traumelor.

De secole bune am ignorat înțelepciunea acelora dintre noi care sunt încă direct conectați la modurile ancestrale de cunoaștere. Pe măsură ce viața modernă s-a ciocnit cu faptul că Pământul nu este capabil sî susțină modul nostru actual de viață, am început să privim către cei care au trăit odinioară într-o stare de sustenabilitate și abundență indefinită, ca model pentru viitor.

indidgeTrauma_feature

“Pentru a avea niște comunități sustenabile trebuie să ai oameni sustenabili. Acest lucru înseamnă să vindeci traumele”
– Jarmbi Githabul, Narakwal / Custode Githabul Custodian

Ce este Dadirri?

“Dadirri este o ascultare interioară, profundă, o conștiență nemișcată. Dadirri recunoaște izvorul profund din interiorul nostru. Noi îl chemăm și el ne cheamă pe noi. Acesta este darul pe care Australia tânjește. Este ceva asemănător contemplației”.
– Miriam-Rose Ungunmerr-Baumann, Înțelept Ngangiwumirr

Atunci când Miriam-Rose Ungunmerr-Baumann vorbește despre dadirri, ea vorbește despre o ascultare profundă, contemplativă ce nu este cu nimic mai prejos decât o practică spirituală personală. Acest tip de ascultare în nemișcare este bine cunoscut pe întregul continent australian, fiind prezent în multe limbi și sub multe nume. ”Când experimentez dadirri, sunt întreagă din nou”. Miriam descrie: ”Pot sta pe malul râului sau mă pot plimba printre copaci; chiar dacă cineva apropiat a murit, îmi pot găsi pacea în conștiența tăcută. Nu este nevoie de cuvinte. O mare parte din dadirri este ascultarea”.

indigeTrauma_miriam

Miriam-Rose Ungunmerr-Baumann – artist, scriitor și orator

Învățare și vindecare prin ascultare

Pentru Ungunmerr-Baumann, actul ascultării, de la o vârstă fragedă, înseamnă doar să aștepți și să asculți; fără să pui întrebări. Într-o cultură în care toată lumea este atât de bună la ascultat încât a devenit o artă spirituală, este absolut normal că atunci când se întâmplă ca oamenii să sufere traume, ei se strâng laolaltă și se ascultă pround unii pe ceilalți. Din acest motiv dadirri se referă și la o formă de vindecare de grup pentru traume ce aduce prezența profundă regăsită și în practica personală dadirri într-un grup. Detalii ale acestei practici se găsesc și în cartea Profesorului Judy Atkinson  (Căile traumei, recrearea cântecelor). Esența dadirii, în acest context mai larg, este crearea unui spațiu de contemplație profundă, o ascultare bazată pe inimă, unde poveștile traumelor și ale durerii pot fi împărtășite cu o acceptare plină de iubire.

În experiența mea proprie cu australienii originari care sunt profund conectați la pământ, am simțit că ei sunt atât de împământați încât este chiar pământul cel care te ascultă, prin intermediul lor.

“Vindecând țara, ne vindecăm pe noi înșine, iar vindecarea noastră vindecă țara”.
– Prof. Judy Atkinson – Femeie Jiman / Bunjalung, autoare a cărții 

Întregirea emoțională

Potrivit declarțiilor Profesolurului Stan Grof, vindecarea traumelor vine din completarea unei experiențe emoționale care a fost finalizată din punct de vedere fizic cu mult timp în urmă. Momentul inițial de durere este posibil să fi devenit atât de copleșitor încât s-a creat o decizie subconștientă de a ”evada”; cu alte cuvinte ne-am disociat emoțional. Fiecare părticică din noi țipă ”Stai, nu vreau să simt asta!” Problema este că nu ne oprim noi experiența emoțională, noi doar dăm pauză.

Atunci când nu avem, curajul sau iscusința (pentru că suntem prea tineri sau nu am fost învățați) să simțim efectiv toate emoțiile unei experiențe traumatice, în mod inevitabil închidem partea pe care care nu am putut să o susținem, ținând-o pentru mai târziu. Dadirri este o practică ce ne permite să deschidem această durere prinsă în capcană și trauma, într-un spațiu sacru, susținut, având susținerea celor din jurul nostru, pentru a putea să ne simțim în regulă să le eliberăm.

“Trauma te pune într-o postură de lipsă de putere în care ești lesne influențabil. Ea interferează cu abilitatea ta de a lua decizii clare pentru tine însuți”.
– Jarmbi Githabul, Narakwal / Custode Githabul

Importanța unei practici precum dadirri este faptul că ea se bazează complet pe non-judecată. De-a lungul timpului, povestea este împărtășită în multe ocazii, în acest fel ea se transformă. Încărcătura emoțională este eliberată câte puțin de fiecare dată pentru că cercul conținător oferă o reflecție fără nicio apăsare a unei acceptări pline de iubire. Deseori, persoana care a suferit trauma începe să adopte și ea această atitudine de acceptare plină de iubire în legătură cu ea însăși.

indidgeTrauma_Jarmbi

Jarmbi Githabul, Ngarkwal / Custode Githabul

Rezonanța limbică și revizuirea

Motivul pentru care această abordare funcționează, din perspectiva neuroștiinței, este faptul că rezonanța limbică oglindește neuronii și neuroplasticitatea. Noțiunea de rezonanță limbică descrie faptul că fără o iubiri consistentă și acceptare în timpul copilăriei, creierul nostru nu se dezvoltă normal. Partea care devine înghețată comportamental este rezistența noastră la dereglările emoționale. Probleme similare se pot naște în cazul persoanelor de toate vârstele atunci când suferă o traumă. Procesul de revizuire limbică înseamnă rescrierea structurii neuronale a persoanei care a suferit trauma sau neglijarea emoțională; pentru ca acest lucru să aibă loc este nevoie de un exemplu extern cum ar fi creierul limbic, pentru a putea fi copiat.

Ascultarea profundă, contemplativă, din inimă, bazată pe o acceptare plină de iubire în locul judecății poate fi reflecția optimă pentru un sistem limbic traumatizat ce poate servi ca model pentru restructurare. Neuronii oglindă văd această reflecție exterioară, plină de compasiune și încep să se activeze intern în același fel, iar neuronii care se activează împreună, se leagă între ei. Cu puțină repetiție, reașezarea neuronală are loc (mulțumită neuroplasticității), ceea ce oferă o explicație neurologică a faptului că dadirri este atât de benefic pentru oamenii care au suferit traume.

Simt că suntem norocoși că trăim pentru o vreme aici, fie că suntem indigeni sau nu, pentru că ne trezim. Recunoaștem legăturile comune dintre modurile antice și moderne de a ne vindeca și facem acest lucru descoperind că tehnicile chiar funcționează.

 sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Trebuie să mori ca să trăiești

Calea nu este pentru cei timizi sau cu inima slabă, nici vorbă. Însă nu există nicio cale. Nimeni nu va...

Închide