Nouă beneficii ale cimbrului

0

Cimbrul este o plantă din familia mentei, pe care probabil că o recunoști în dulapul cu condimente. Însă, acesta este un ingredient cu mult mai multe calități la bord.

Plaja de folosință este cu adevărat impresionantă și pe deasupra are și peste 400 de subspecii. Egiptenii antici îl foloseau în practicile de îmbălsămare, în timp ce grecii antici îl foloseau ca tămâie.

Datorită gustului unic, cimbrul a rămas un stâlp culinar până în ziua de astăzi. Cimbrul, însă, câștigă o reputație tot mai mare pentru calitățile sale medicale, precum abilitatea de a trata acneea sau hipertensiunea arterială.

Totul despre cimbru

Dacă ai obosit să tot cumperi sau să tot încerci medicamente contra acneei fără niciun rezultat, ești norocos. Cimbrul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriale și poate avea un viitor real ca ingredient ce luptă împotriva acneei.

Dacă ții cimbrul în alcohol câteva zile sau săptămâni, se pare că se transformă în tinctură. Cercetători din Marea Britanie au testat efectele tincturii de cimbru asupra acneei.

Într-unul dintre studii asupra tincturii cimbrului, descoperirile sunt impresionante. Acest preparat din plante a luptat împotriva coșurilor mai bine decât toate produsele antiacneice, printre care și benzoil peroxidul. Timpul ne va spune dacă acest remediu este cu adevărat un tratament eficient pentru acnee.

Cimbru pentru micșorarea tensiunii arteriale

Thymus linearis Benth este o specie de cimbru din Pakistan și afganistan.

Un studiu a descoperit că un extract din această plantă a putut să reducă în mod semnificativ bătăile inimii în cazul șobolanilor cu hipertensiune arterială și de asemenea să le micșoreze nivelurile de colesterol.

Un mod sigur de a folosi cimbrul pentru a-ți micșora numărul de bătăi de inimă este de a înlocui sarea în alimentație.

Cimbru pentru stoparea tusei

Uleiul esențial de cimbru este obținut din frunzele plantei și este deseori folosită ca un remediu natural pentru tuse. Într-un studiu, o combinație de frunze de cimbru și iederă a oprit simptome de tuse și altele, legate de bronșite.

Data viitoare când te confrunți cu tuse sau cu gât roșu, încearcă să bei niște ceai de cimbru.

Cimbru pentru creșterea imunității

Să incluzi toate vitaminele de care are nevoie corpul în fiecare zi poate fi o încercare. Din fericire, cimbrul este plin de vitamia C și este în același timp și o sursă foarte bună de vitamina A. Dacă simți că te paște o răceală, cimbrul te poate ajuta să te pui la loc pe picioare.

Alte beneficii ale cimbrului: este o sursă bună de cupru, fibre, fier și mangan.

Cimbru ca dezinfectant

Mucegaiul este un poluant aerian comun, însă periculs, ce se poate dezvolta din plin în casă. Odată identificat, ia măsurile necesare pentru a scăpa de el odată pentru totdeauna. Uleiul de cimbru poate fi răspunsul pentru concentrații mici de mucegai.

Uleiul esențial de cimbru sau de timol are multe proprietăți anti-fungicide. Cercetările sugerează că poate fi folosit ca dezinfectant în locuințele unde există o concentrație mică de mucegai.

Cimbru pentru a scăpa de paraziți

Timolul este unul dintre ingredinetele multor pesticide – atât extrioare cât și interioare – și este în mod comun folosit pentru a ținti bacteriile și virușii, dar și șobolanii, șoarecii și alte animale dăunătoare.

Un studiu recent a demonstrat că cimbrul poate elimina și țânțarii, însă să îl crești în grădină nu este suficient. Pentru a obține cele mai bune rezultate, freacă niște frunze de cimbru între mâini pentru a elibera uleiurile esențiale din acestea.

Poți de asemenea să îți faci un produs în casă pentru dăunători prin amestecarea a patru picături de ulei de timol la fiecare lingură de ulei de măsline, sau amestecă cinci picături pentru fiecare 100 ml de apă.

Cimbru pentru mirosuri plăcute

Produsele organice și naturale pentru îngrijirea pielii pot conține, în multe cazuri, cimbru.

Mulțumită proprietăților sale antiseptice și anti-fungice, este un ingredinet deseori întâlnit în apele de gură. Cimbru este și un ingredient popular în deodorantele naturale și este deseori inclus în poutpouriuri.

Cimbru pentru îmbunătățirea stării interioare

Uleiul esențial de cimbru este desori folosit pentru aromo-terapie datorită substanței active conținute, numită carvacrol.

Într-un studiu din 2013, carvacrolul a afectat activitatea neuronală în așa fel încât a îmbunătățit starea interioară sau bunăstarea subiecților.

Deci, în cazul în care folosești cimbru sau ulei de cimbru în mod regulat, acesta s-ar putea să aibă un efect pozitiv asupra emoțiilor și a stării tale interioare.

Cimbru pentru o mâncare gustoasă

Cimbru este un ingredient minunat ce este folosit în multe bucătării de pe glob, mai els în Franța, Italia și în zona Mediteranei.

Cimbrul este ingredientul principal din sosul pesto de exemplu, care poate fi folosit atât sub formă de condiment dar și adăugat peste paste sau orez.

Frnzele proaspete sau tulpini întregi pot fi folosite pentru preparea cărnii. Cimbru este un ingredient excelent și pentru pește.

Există și rețete extrem de gustoase de macaroane integrale cu ciuperci și cimbru, o masă ce poate deveni rapid preferata copiilor, fiind o modalitate foarte bună de a introduce cimbrul în dieta lor.

sursa: https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme#4Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Creveții vindecă peștii răniți

Oamenii de știință de la James Cook University din Australia au descoperit că creveții ajută peștii răniți să se vindece....

Închide