Lumina naturala la birou imbunatateste sanatatea

0

Cei care lucreaza in cladiri de birouri si au lumina naturala din plin au un somn mai odihnitor, fac mai multa activitate fizica si au o calitate a vietii mai buna comparativ cu cei care muncesc in birouri cu mai putina lumina naturala, declara un studiu efectuat de catre Northwestern Medicine si Urbana-Champaign University din Illinois. Studiul evidentiaza importanta expunerii la lumina naturala pentru sanatatea angajatilor si faptul ca acest lucru ar trebui sa fie in centrul atentiei atunci cand se proiecteaza spatiile pentru birouri. Anagajatii care au ferestre la locul de munca au avut o expunere la lumina in timpul orelor de munca cu 173% mai mult decat cei fara, si un somn mai lung cu 46 de minute pe noapte. Exista o tendinta in randul celor care beneficiaza de prezenta unei ferestre de a face mai multe miscare decat cei care nu au ferestre.

Angajatii din spatiile fara ferestre au obtinut scoruri mai mici decat ceilalti atunci cand li s-a masurat calitatea vietii legata de problemele fizice si de vitalitate, dar si in cazul masuratorii calitatii generale a somnului si a dereglarilor legate de somn. Studiul a fost publicat in Journal of Clinical Sleep Medicine in iunie.

„Exista din ce in ce mai multe dovezi ca expunerea la lumina naturala in timpul zilei, mai ales dimineata, este benefica datorita efectelor pozitive asupra starii interioare, a atentiei si a metabolismului”, declara conducatorul studiului Dr.  Phyllis Zee, neurolog si specialist in probleme de somn la Northwestern Medicine. „Angajatii din cladirile de birouri sunt un grup de risc, deoarece lucreaza de obicei in interior, deseori nebeneficiind de lumina naturala sau cateodata nici macar de destula lumina artificiala, intrega zi. Rezultatele studiului confirma faptul ca lumina naturala are un efect puternic pozitiv asupra sanatatii”.

Zee este profesor de neurologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine si director al Sleep Disorders Center la Spitalul Northwestern Memorial.

„Arhitectii trebuie sa devina constienti de importanta luminii naturale nu doar ca masura a procentului de economisire a energiei electrice ci si legat de sanatatea ocupantilor birourilor”, declara co-autorul studiului  Mohamed Boubekri, profesor asociat de arhitectura la  University of Illinois la Urbana-Champaign. O solutie simpla de proiectare pentru a favoriza aportul de lumina naturala in caldirile de birouri poate fi amplasarea posturilor de munca la maxim 6.00 – 7.50 m. de zidurile exterioare ce contin ferestre, spune Boubekri. „Lumina naturala provenita prin aceste ferestre aproape ca dispare la mai mult de 7.50m distanta”, declara acesta.

Studiul a inclus 49 de persoane care lucreaza in tura de zi; 27 dintre acestia in birouri fara ferestre si 22 in birouri cu ferestre. Calitatea starii de sanatate si a somnului au fost masurate folosind formulare in care fiecare persoana a raportat individual, in plus pentru masurarea calitatii somnului s-a folosit Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI – Indexul de calitate a somnului Pittsburgh). Expunerea la lumina naturala, activitatile si somnul au fost masurate cu ajutorul unor metode noninvazive bazate pe un actigraf in cazul a 21 de participanti; 10 din mediu fara lumina naturala si 11 din mediu cu lumina naturala. Actigraful este un aparat ce se poarta la brat si care masoara expunerea la lumina dar si activitatatile si somnul. Acesta este un aparat care se foloseste in spitale si monitorizeaza datele legate de miscare si luminanta. Miscarea a fost masurata pentru a determina nivelurile de activitate din timpul starii de veghe si pentru a calcula timpul de somn. Luminanta a fost masurata pentru a determina expunerea la lumina zilei in timpul orelor de munca.

„Lumina este cel mai important agent ce sincronizeaza creierul si corpul”, declara Ivy Cheung, cerectator in cadrul studiului si candidat la doctrorat in cadrul laboratorului lui Zee de la Northwestern. „O sincronizare corecta a ritmurilor biologice interne cu cele ale rotatiei Pamantului s-a demonstrat a fi esentiala pentru sanatate”. De asemenea, persoanele care sunt expuse mai mult la lumina in timpul zilei dorm mai bine noaptea, ceea ce este un alt factor de imbunatatire a sanatatii, declara Zee.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Niciun comentariu

  1. Salut, foarte interesant acest subiect. Doresc si eu in viitor sa imi o camera. Insa, din pacate nu m-am gandit la dimensiunea ferestrelor.
    Dupa ce am aflat in acest articol, m-am decis sa construiesc niste ferestre mai mari.
    Toate cele bune, felicitari pentru acest site!

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Secretele Muntelui Shasta – unul dintre cele mai sacre locuri de pe Pamant

Multe persoane considera Muntele Shasta ca fiind unul dintre cele mai sacre de pe Pamant. Acest munte maiestuos - o...

Închide