Înțelegerea tipurilor diferite de grăsime

0

Înțelegerea tipurilor diferite de grăsime ne poate ajuta să facem alegeri mai bune legate de dieta noastră.

Diferitele tipuri de grăsime

Grăsimea este bună, iar corpul are nevoie de grăsime. Grăsimile sunt compuse din elementele de bază numite acizi grași. Fiecare gram de grăsime îi conferă corpului aproximativ 9 calorii. Aceasta este o cantitate dublă față de proteine sau carbohidrați. În copilărie, grăsimea este necesară pentru o dezvoltare armonioasă a creierului. Pentru adulți, grăsimea este cea mai eficientă din punct de vedere energetic și de aceea, este cea mai concentrată formă din corpul nostru.

Există mai multe tipuri de acizi grași, printre care: saturați, polisaturați și monosaturați.

Grăsimile saturate se găsesc în carnea de vacă, vițel, miel, porc și în șuncă, produse lactate precum lapte integral, smântână, brânzeturi dar și în uleiurile vegetale hidrogenate precum uleiul de cocos sau palmier. Cu cât este mai gros produsul, cu atât este mai plin de grăsimi saturate. Corpul nostru folosește grăsimile saturate pentru a produce colesterol. Studiile arată că o dietă cu prea multe grăsimi saturate conduce la boli coronariene și arteriale, iar cantități excesive de grăsimi saturate pot ridica nivelul colesterolului din sânge, inclusiv al lipoproteinelor de mică densitate (LDL), cunoscut și sub numele de ”colesterol rău”.

Grăsimile polistaurate includ grăsimile omega-3, fiind prezente în macrou, somon și ton dar și alte specii de pește  oceanic de mare adâncime, dar și grăsimi omega-6, din uleiurile vegetale precum cel de porumb, soia, șofrănaș și floarea soarelui. Grăsimile polisaturate pot să micșoreze nivelul general de colesterol din sânge. Cu toate acestea, cantități însemnate de grăsimi polisaturate pot să și reducă nivelul de lipoproteine de înaltă densitate (HDL), sau ”colesterol bun”. Acizii trans-grași pot juca și ei un rol în nivelurile de colesterol din sânge. Acestea se nasc atunci cânt uleiurile polisaturate sunt hidrogenate, care este un proces prin care se solidifică uleiurile vegetale în alimente solide precum margarina și untura. Acizii trans-grași sunt găsiți și în alimente precum prăjiturile, uscățele, gogoși, cartofi prăjiți și alte mâncăruri prăjite.

Grăsimile monosaturate sunt găsite în uleiul de măsline și în cele de nuci, precum cel de alune sau de rapiță. Acestea grăsimi sunt cunoscute ca reducătoare ale nivelurilor de LDL, fără să afecteze nivelul de HDL.

sursa: https://omtimes.com/2018/07/understanding-types-fats/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Yoga conștiinței în zona dintre somn și trezie

"Știi zona dintre veghe și somn, locul unde încă îți poți aminti visul? Acolo te voi iubi mereu. Acolo te...

Închide