Glanda pituitara – glanda maestru

0

Denumita cateodata „glanda maestru”, pituitara este cel mai important factor de influenta in functionarea celorlalte glande din organism. Glanda pituitara secreta si depoziteaza hormoni, pe care ii foloseste pentru a stimula celelalte glande. Hormonii vostri regleaza o serie de functii ale organismului, precum temperatura, productia de urina, activitatea tiroidei, cresterea la copii si productia de hormoni sexuali (testosteron la barbati si estrogen la femei). Aceste caracteristici ne indica faptul ca pituitara este o glanda foarte importanta.

Mai exact, glanda produce opt tipuri diferite de hormoni: hormonul tiroid stimulator (TSH), hormonul luteinic (LH), hormonul stimulator al foliculilor (FSH), prolactina, hormonii de crestere, hormonul adrenocorticopic (ACTH), hormonul antidiuretic (ADH) si oxitocina. Glanda pituitara primeste mesaje dintr-o alta zona a creierului (din hipotalamus), care la randul ei primeste mesaje de la mediu sau din zone ale corpului. De exemplu, daca nivelul unui hormon devine prea mic, hipotalamusul va trimite un mesaj prin intermediul hormonilor glandei pituitare. Ca raspuns, glanda voastra pituitara va secreta proprii hormoni si ii va trimite prin fluxul sangvin, ca pe niste mici mesageri. Daca totul functioneaza asa cum trebuie, acesti hormoni ajung la glanda care nu a produs destui hormoni proprii. Hormonii pituitarei stimuleaza apoi producerea hormonilor de catre glanda care nu se comporta normal. Daca o glanda produce hormoni mai mult decat trebuie, atunci pituitara va trimite mesajul de a mnicsora productia de hormoni.

Glanda voastra pituitara poate functiona incorect daca se dezvolta o tumora in zona si incepe sa exercite presiune asupra ei. Zona din glanda pituitara care este cea mai vulnerabila este aceea care produce hormoni sexuali.

sursa:

Ierburi pentru stimularea glandei pituitare

Ierburi medicinale in vase de sticla, pe o masa. Fotografie: Ivan Ivanov/iStock/Getty Images

Glanda pituitara joaca un rol important in reglarea sexualitatii si a fertilitatii. Ea sintetizeaza si elibereaza o gama larga de hormoni care comunica semnale de la creier catre corp. Boala si timpul pot intrerupe aceasta comunicare, potrivit articolului publicat in august 2008 in revista „Aging Research Review.” Ierburile medicinale pot stimula glanda pituitara si reface declinul hormonal. Ele pot, totusi, de asemenea sa aiba efecte secundare, asa ca este bine sa intrebati un specialist inainte de a ingera ierburi medicinale.

Artemisia monosperma (Sagebrush)

Tufisul de desert monosperm, Artemisia monosperma, contine multe substante cu efecte medicinale, potrivit unui articol in ianuarie 2005 in revista „Phytochemistry.” Doctorii din orientul mijlociu folosesc Artemisia pentru a induce avortul (nota: de multe ori cele mai vatamatoare plante contin, atunci cand sunt ingerate in cantitati foarte mici, poate chiar homeopatice, adevarate comori pentru sanatate). Traditia folclorica sugereaza ca acest remediu herbal afecteaza sistemul endocrin. Un studiu descris in editia din martie 2010 a „Journal of Ethnopharmacology”, in care s-a testat aceasta ipoteza pe animale in laborator. Sobolanii gravizi au primit o infuzie in timpul noptii, odata din extras de Artemisia, odata un placebo. Extractele de Artemisia au marit nivelurile de oxitocina din sange. Aceasta a avut si efectul intarzierii procesului nasterii, insa nici mama, nici fetusul nu au prezentat efecte nedorite datorita ierbii.

Tilaka

Tilaka (Lodhra), Symplocos racemosa, creste natural in India, unde este folosita pentru vindecarea ranilor sau a dereglarilor menstruale, potrivit unui raport publicat in „International Journal of Lower Extremity Wounds.” Proprietatile vindecatoare ale acestei plante implica eliberarea de hormoni de catre glanda pituitara. O lucrare publicata in editia din septembrie 2004 a „Journal of Ethnopharmacology” a evaluat impactul acestei plante asupra hormonilor pituitari la sobolanii tineri. Rozatoarele au primit atat extracte de tilaka, cat si un tratament inert intr-un singur test. Diferit fata de placebo, extractul din tilaka a crescut cantitatile de hormoni foliculi stimulatori si luteinizici. Sobolanii care au fost tratati cu aceasta planta nu au avut efecte secundare.

Armurariu

Culturile traditionale folosesc armurariul, Silybum marianum, atat ca medicament cat si in dieta alimentara. Potrivit unui studiu publicat in 2010 in revista „Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences,” aceasta planta declanseaza productia de lapte matern. Hormonul pituitar prolactina probabil ca mediaza aceste rezultat, pentru ca el joaca un rol critic in alaptare. Un alt studiu publicat in 2009 in revista „Phytomedicine” a testat efectele extractului de armurariu pe femele de rozatoare. Cercetatorii au dat acestora fie doze zilnice de armurariu, fie un tratament inert pentru doua saptamani. Planta, fata de placebo, a crescut nivelurile de hormon pituitar, fara a produce efecte adverse. Efectul era direct proportional cu cantitatea de armurariu administrata, ceea ce a condus la o secretie mai mare de prolactina proportional cu doza de extract.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Poate stimula ghimbirul glanda pituitara?

Ceaiul de radacina de ghimbir este cateodata recomandat pentru pacienti ce sufera de varsaturi, diareea si alte tulburari digestive. Cu toate...

Închide