Gimnastica Hermes pentru o stare de bine

0

Recent am dat peste un set de exercitii numite „Gimnastica lui Hermes”. Persoana la care se refera este Hermes Trismegistos, despre care se crede ca a fost mare preot in Egiptul antic (nota: dupa unele surse…). Lui ii sunt atribuite mai multe carti, dintre care doar 3 au supravietuit pana in ziua de azi.

Oricum, exista un set de exercitii zilnice care au fost botezate cu numele sau. Ele sunt destul de cunoscute in literatura rusa care abordeaza asemenea subiecte, insa nu am gasit nicio referinta in engleza despre ele. Le voi traduce in engleza, probabil pentru prima data in istorie. Am facut exercitiile deja de cateva saptamani, in fiecare dimineata si seara, dupa munca. Sunt foarte usor de facut si totusi ma fac sa ma simt mult mai bine atunci cand le fac si par sa imi ridice nivelul de energie (de altfel aceasta fiind si intentia exercitiului).

Hermes

Practica poate fi impartita in patru parti. Doua dintre ele sunt exercitiile propriuzise si celelalte doua sunt complementare.

Prima parte. Incalzirea.

Aceasta parte ar trebui efectuata inaintea exercitiilor, dimineata. Este o incalzire, care poate fi facuta cel mai bine cu o alergare de 5 – 20 de minute. Puteti sa alergati pe loc, daca sunteti in casa. Daca faceti exercitiile seara, pasul acesta poate fi sarit.

Partea a doua. Exercitiile de putere.

Acesta este un set de trei exercitii pentru energizarea corpului. Cateva explicatii in legatura cu exercitiile de putere:

 • Pozitie relaxata.
 • Inspiratii scurte si puternice pe nas (astfel incat sa simtiti aer cum coboara prin gat). Instantaneu incordati toti muschii corpului, cat de mult puteti, abordand posturile exemplificate mai jos.
 • Dupa ce ati incordat toti muschii, tineti respiratia pentru patru secunde, mentinand incordarea. Dupa un timp, cu practica, durata poate fi marita la 6 secunde. Mai mult decat atat poate fi daunator.
 • Expirati tot aerul deodata pe gura, scotand sunetul „Ha” odata cu expiratia. In acelasi timp relaxati toti muschii cat de repede puteti si reveniti la pozitia relaxata.
 • Respirati normal 4 secunde.

Nota: Trecerea de la starea relaxata la cea de incordare ar trebui sa fie cat de rapida se poate. Antrenati-va si in timp micsorati acest interval de timp. Sincornizarea dintre repiratie si miscare este foarte importanta pentru beneficii maxime ale acestui exercitiu. Exercitiile ar trebui efectuate cu ochii inchisi si concentrati pe miscare si respiratie.

Acum exercitiile proprizise:

1. Exercitiul „Crucea”

 • Stati drept. Picioarele departate. Mainile atarna libere pe langa corp, muschii relaxati, repiratie libera.
 • Inpiratie puternica si scurta. In acelasi timp, inclestati maxilarul, ridicati bratele incordate ducandu-le in spate, la nivelul umerilor, dati capul pe spate si arcuiti coloana. Incordati toti muschii corpului in aceasta pozitie. Tineti respiratia pentru 4 secunde.
 • Expirati puternic si complet pe gura, indoiti corpul in fata, relaxati mainile, coborandu-le, aproape atingand podeaua. Scuturati bratele, incrucisandu-le in acelasi timp si reveniti in pozitia initiala apoi. Relaxati-va apoi complet pentru 4 secunde. Respiratie libera.

Repetati acest exercitiu de 4 ori.

2. Exercitiul „Securea”

 • Stati cu picioarele departate la nivelul umerilor, fara sa indoiti genunchii. Aplecati-va in fata, bratele atarna pe langa corp aproape de podea, toti muschii relaxati. Respiratie libera.
 • Instantaneu aduceti palmele impreuna, incrucisati degetele, ca si cum ati tine in maini o secure, inspirati rapid si scurt. In acelasi timp indreptati spatele, ridicati bratele catre dreapta, ca si cum va pregatiti sa loviti cu securea. Arcuiti spatele cat de mult posibil si dati capul pe spate. Incordati muschii. Tineti respiratia 4 secunde.
 • Expirati puternic pe gura si cu miscare puternica rasuciti-va spre stanga pentru a reveni in pozitia originara. Corpul se indoaie in fata, palmele departate. Relaxati-va 4 secunde.

Faceti exercitiul de 4 ori. De doua ori cum este descris mai sus, si de doua ori in directia opusa (rotiti-va catre stanga si catre dreapta).

3. Exercitiul „Aruncatorul de disc”

 • Stati drept. Picioarele departate la nivelul umerilor, genunchii neindoiti. Respirati normal.
 • Inspiratie scurta, inclestati pumnii, aruncati bratul drept in fata si cel stang in spate, rasucind corpul in directia aruncarii imaginare, ochii rotindu-se odata cu miscarea. Stati in poztia aruncatorului de disc. Incordati toti muschii corpului. Tineti respiratia si postura pentru 4 secunde.
 • Expirati rapid pe gura si reveniti in pozitia inintiala. Relaxati-va 4 secunde.

Faceti exercitiul de 4 ori: de doua ori dupa cum este descris mai sus, apoi schimbati directia bratelor.

Partea a treia

Aceste exercitii distribuie energia in toti muschii din corp. Acestea sunt aproximativ aceleasi exercitii ca in partea a doua, insa de data aceasta ele trebuie facute incet, fara incordarea muschilor pentru a elibera tensiunile din acestia si a ii incarca pe cei care nu s-au incarcat in partea anterioara a exercitiilor. Respiratia este profunda. Faceti exercitiile sincron cu respiratiile descrise mai jos.

Primul exercitiu.

 • Stati drept. Picioarele departate la nivelul umerilor. Intindeti palmele in fata, cu palmele strans lipite una de cealalta.
 • Inspirati pe nas 4 secunde. In acelasi timp departati bratele catre laterale, la nivelul umerilor. Tineti repiratia 4 secunde. Duceti bratele cat mai mult in spate.
 • Expirati pe gura 4 secunde si in acelasi timp aduceti incet bratele in poztia de inceput.

Repetati de 4 ori.

Al doilea exercitiu.

 • Stati cu picioarele putin departate. Indoiti corpul in fata, atingand degetele de picioare cu degetele de la maini. Picioarele nu sunt indoite.
 • Inspirati 4 secunde in timp ce va indreptati corpul, intinzand bratele in fata la nivelul pieptului. Tineti respiratia 4 secude. In acelasi timp ridicati bratele deasupra capului si apoi in spatele capului.
 • Expirati pe gura 4 secunde si in acelasi timp, incet, reveniti in pozitia de inceput.

Repetati de 4 ori.

Al treilea exercitiu.

 • Stati drept. Departati picioarele aproximativ o jumatate de metru. Bratele intinse in laterale la nivelul umerilor. 
 • Inspirati 4 secunde si tineti respiratia 4 secunde. In acelasi timp rotiti corpul catre dreapta cu mainile inca intinse in laterale, atat de mult incat sa vedeti imaginea din spatele vostru. Nu ridicati picioarele de la pamant.
 • Expirati pe gura 4 secunde si in acelasi timp reveniti incet in pozitia originara.

Repetati de 4 ori: de 2 ori la stanga, de 2 ori la dreapta.

Al patrulea exercitiu.

 • Stati lungit pe spate. Asezati ambele palme cu degetele incrucisate sub cap.
 • Inspirati 4 secunde si in acelasi timp ridicati picioarele la 90 de grade. Tineti respiratia 4 secunde si in acelasi timp faceti 2 miscari circulare cu picioarele spre dreapta.
 • Expirati 4 secunde coborand incet picioarele pe podea.

Repetati de 4 ori: de 2 ori rotind picioarele spre dreapta, de doua ori spre stanga.

Partea a patra. Stabilizarea.

Aceasta se realizeaza cu un dus in care alternati apa calda cu cea fierbinte la fiecare 2 minute. Contrastul dintre cele doua temepraturi ar trebui marit in timp. Dupa trei luni ajungeti la nivelul maxim si fixati-l asa. Intotdeauna incepeti cu apa rece si terminati cu cea fierbinte. In primele patru luni durata este de 2 minute pentru apa rece si 2 minute pentru apa fierbinte. Dupa cea de-a patra luna cresteti la 3 minute pentru fiecare temperatura si apoi la 4.

Sper ca veti urma instructiunile si sfaturile din articol, pentru ca va promit ca va veti simti mai bine in timpul intregii zile si pe termen lung.

sursa: www.mind-energy.net/archives/634-Hermes-gymnastics-for-better-health.html

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Terrealitatea

Care este realitatea Pamantului? Ce perspectiva asupra lui ne poate arata ADEVARUL? Este perspectiva noastra uzuala, privind catre Cer, printre...

Închide