Foamea ne poate proteja de Alzheimer

0

Senzatia de foame in sine poate proteja impotriva bolii Alzheimer, conform unui studiu publicat in revista PLOS ONE. Interesant, rezultatul acestui studiu facut pe soareci sugereaza ca stresul asociat foamei moderate si caile hormonale legate de aceasta pot fi la fel de importante in cazul mult discutatei valori a „restrictiilor calorice” la fel de mult ca reducere a consumului de alimente. Restrictia calorica este un regim in care un individ consuma mai putine calorii decat media dar nu atat de putine incat sa devina subnutrit. Studii asupra multor specii sugereaza faptul ca foamea poate proteja impotriva dereglarilor neuro-degenerative si prelungi durata vietii, insa efectele asupra oamenilor nu au fost confirmate decat in cateva cazuri clinice disparate. Se fac eforturi pentru a intelege mecanismele prin care eliminarea caloriilor poate proteja creierul datorita cresterii incidentei bolii Alzheimer si din cauza faptului ca tratamentele disponibile nu fac decat sa intarzie manifestarea declinului.

„Aceasta este prima lucrare, in masura in care noi cunoastem acest lucru, ce demonstreaza faptul ca senzatia de foame poate reduce patologia bolii Alzheimer in cazul unui soarece cu aceasta boala”, spune Inga Kadish, profesor doctor asistent la Department of Cell, Developmental and Integrative Biology (CDIB) din cadrul Scolii de Medicina de la University of Alabama at Birmingham. „Daca mecanismele sunt confirmate, semnalul hormonal al foamei poate reprezenta un nou mod de a combate boala Alzheimer atat in sine cat si combinat cu restrictiile calorice”.

Echipa teoretizeaza ca senzatia de foame creaza un stres usor. Acest fapt, in final, porneste caile metabolice ce opresc depozitele ce sunt cunoscute ca distrug celulele nervoase in cazul pacientilor cu Alzheimer. Pentru a studia senzatia de foame, echipa a analizat efectele hormonului ghrelin, ce este cunoscut pentru faptul ca ne face sa simtim foamea. Ei au folosit o forma sintetica de ghrelin sub forma de pastila, ceea ce le-a permis sa controleze dozajul astfel incat soarecii tratati sa simta doar o foame moderata. Daca ar putea sa fie dezvoltat un tratament ce afecteaza caile bio-chimice ale semnalului de foame, s-ar putea opri declinul cognitiv fara a condamna oamenii la o viata in care sa simta mereu foamea. Restrictiile calorice dure nu sunt tolerate de multe persoane pe termen lung, insa manipularea semnalelor foamei pot fi.

Aceasta linie de gandire devine importanta pentru ca orice cale profilactica poate fi folositoare daca este folosita cat mai devreme in viata pentru a reduce aceste riscuri. Incercarile de a trata boala mai tarziu pe parcursul desfasurarii ei – unde caile nervoase sunt distruse destul de puternic astfel incat apar simptomele neurologice – poate fi prea tarziu.

Soarecii studiati au fost impartiti in trei grupuri: unul care a primit ghrelinul sintetic, altul cu restrictii calorice (20% mai putina mancare) si un al treilea hranit normal. S-a folosit pentru test labirintul cu apa pentru masurarea memoriei soarecilor. Soarecii cu memorie normala isi aduc aminte unde exista in acest labirint platforma pe care se pot odihni si o gasesc din ce in ce mai repede atunci cand sunt asezati din nou in labirint. Soarecii tratati cu ghrelin au descoperit platforma ascunsa cu 26% mai repede decat soarecii de control iar cei cu restrictii calorice cu 23% mai rapid. Cel de-al doilea test a fost masurarea acumularii de proteine legate de colesterol, denumite betaamiloide in creierul frontal, care este un pas premergator distrugerii celulelor nervoase in cazul bolii Alzheimer. Testele au demonstrat ca soarecii tratati cu ghrelin au prezentat niveluri semnificativ mai joase decat soarecii alimentati normal. In acest test, rezultatele a fost o reducere cu 67% a acestor proteine si in cazul celor tratai cu ghrelin, o reducere cu 48%. Procentele nu sunt finale si nici transmisibile la subiecti umani, insa ele acopera in general, ideea de mai bine.

sursa: 

Nota: nu sunt un fan al studiilor pe soareci, pe nicio vietate – cred ca ar trebui interzise si inteles ce este in spatele acelui animal – insa articolul de fata, chiar daca foloseste aceasta cale, ne arata cat de important e modul in care ne alimentam si ne arata directia catre armonie. In felul ei, stiinta, aduce cateva argumente foarte puternice credintei pentru ca ajuta un mare segment de populatie sa constientizeze „intregul” chiar si in cazul persoanelor mai putin inzestrate cu credinta.

Si in final toate aceste trisuri functioneaza pe termen scurt si mediou, insa permit deschiderea catre infnitul si nemurirea sufletului.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Legatura lingvistica dintre cultura si religie – partea 2

Brahma si Abraham In Hinduism, Brahma se crede ca este Tatal lumilor, in timp ce sotia lui, Saraswati este considerata...

Închide