Floarea soarelui – planta perfectă

0

Floarea soarelui își trage numele din grecescul – Helios, care înseamnă ”Soare” și Anthos care înseamnă ”o floare”. Aceste plante sunt originare din America de Nord, Peru și Mexic. Aât incașii cât și aztecii venerau floarea soarelui. În jurul anului 1500, conchistadorii spanioli au trimis specimene de floarea soarelui în Europa. Aceste plante erau folosite ca ornament, dar au fost descoperite și unele întrebuințări medicinale.

În jurul anului 1700, s-a emis un patent englezesc pentru procesarea uleiului de floarea soarelui. Apoi, prin anii 1800, floarea soarelui a devenit un aliment popular. Biserica ortodoxă rusă a interzis folosirea uleiurilor în timpul Postului mare, însă nu a inclus și uleiul de floarea soarelui. În anii 1900, fermierii ruși cultivau peste 2 milioane de acri de culturi de floarea soarelui.

Producția de floarea soarelui a fost adusă în Statele Unite

În timpul celui de-al doilea Razboi  mondial, folosirea uleiului de floarea soarelui a crescut exponențial. A existat o criză de semințe rusești de tip Mammoth, așa că oamenii au început să folosească semințele Gigant americane. Floarea soarelui gigant creștea o floare mare, care de obicei devine prea grea ca să se mai întoarcă după soare. Pentru fanii Codului lui DaVinci, există o notă interesantă în legătură cu acest tip de floarea soarelui – semințele lor urmează secvența lui Fibonacci.

În 1997, Statele Unite ale Americii au exportart semințe de floarea soarelui și produse uleioase în valoare de 260,4 milioane $.

Folosința

Floarea soarelui este o plantă specială, pentru că fiecare parte din ea poate fi folosită. Semințele, florile, frunzele, tulpina și rădăcina, toate sunt folosite pentru ceva.

Semințele

Semințele sunt consumate de om, de păsări și de animale de fermă. De fapt, atunci când aceste semințe sunt folosite în amestecuri de semințe pentru păsări, acestea vor culege semințele de floarea soarelui și le vor mânca, evitând celelalte tipuri de semințe din amestec. Aveți grijă deci atunci când folosiți asemenea amestecuri pentru păsări! Semințele sunt folosite și medicinal, pentru calmarea nervilor și pentru proprietățile lor antioxidante. Un sfert de cană de semințe conțin 120% din necesarul zilnic de vitamina E. Aceasta are proprietăți antiinflamatorii puternice ce reduc simptomele de astm, osteo-artrite și artrite reumatoide, condiții în care radicașii liberi și inflamația joacă niște roluri esențiale. Vitamina E mai reduce și riscul de cancer de colon, ajută la ameliorarea severității și frecvenței puseurilor de căldură pentru femeile care sunt la menopauză și ajută și la reducerea dezvoltării complicațiilor pe care le aduce diabetul. Semințele de floarea soarelui mai conțin cantități însemnate și de magneziu, ce reduce riscul de infarct și atac cerebral. O cantitate insuficientă de magneziu poate contribui și la hipertensiune, spasme musculare (inclusiv spasme ale mușchiului inimii sau spasme ale căilor respiratorii, caracteristice astmului) și la migrene, crampe musculare, tensiune, iritații și oboseală.

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bună de seleniu, care inhibă proliferarea celulelor canceroase. Ele sunt bogate și în B-1, B-5, fosfor, triptofan, cupru, B-6, mangan, folați, fibre, fier și zinc. Acestea nu au nici colesterol. Semințele de floarea soarelui germinate sunt o sursă excelentă de amino-acizi și acizi grași Omega 3. Semințele de floarea soarelui ar putea fi mâncarea perfectă a naturii.

Uleiul de semințe de floarea soarelui se folosește la gătit, la fabrcarea săpunurilor, ca lubrifiant și pentru producerea lumânărilor.

Tulpinile

Tulpinile florii soarelui au fost folosite pentru a face hârtie, haine, ca și combustibil pentru foc și ca material pentru șinele de glisare a lamelelor pentru microscop. Tulpinile au fost folosite odinioară și pentru a umple colacii de salvare.

Frunzele

Frunzele au fost folosite ca hrană pentru animale. Ele sunt folosite și în scopuri medicinale. Ceaiul de frunze de floarea soarelui a fost folosit pentru tratarea febrei și ca remediu pentru plămâni. Doar câteva lingurițe de ceai de frunze de floarea soarelui vor opri diareea – deci este bine să îl folosim cu moderație. Frunzele au atât un efect diuretic dar și proprietăți expectorante.

Florle

Florile au fost folosite pentru a face vopseluri galbene. Mugurii pot fi gătiți ca anghinarea. Americanii străvechi plantau floarea soarelui în jurul casei, crezând că planta îi va ține departe de malarie.

Rădăcinile

O cataplasmă cu rădăcină poate fi folosită pentru mușcăturile de șarpe sau păianjen. Rădăcinile au fost extrem de utile în tratarea reumatismului. Amerindienii zdrobeau rădăcinile pentru a face un fel de dressing pentru răni.

Folosirea ca medicament

Artrita, frigurile, problemele cardio-vsculare, congestia pieptului, durerea în piept, răceli, constipația, tusea, diareea, diuretic, eczeme, pentru vedere, tuberculoza cu febră, hemoroizi, hipertensiune, inflamații la rinichi, spermă de calitate proastă, malarie, unghii friabile, eliberare de durere, lăsare de fumat, dureri stomacale, viermi, ulcere, tuse măgărească.

 

sursa: http://articles.herballegacy.com/sunflower-natures-perfect-plant/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Alimente pentru hrănirea creierului

În viața noastră de zi cu zi, pentru a ne proteja celuelle nervoase este important să alegem alimente de sezon,...

Închide