Dormiti mai mult – sensibilitatea la emotiile negative

0

Stim edja ca somnul ne ajuta sa ne refacemn dupa o zi incarcat si de asemenea ca ne imbunatateste capacitatea de concentrare ajutand productivitatea activitatilor noastre. Pe langa toate acestea, se demnonstreaza si faptul ca este important pentru starea noastra de fericire.

In , Po Bronson si Ashley Merryman explica cum somnul afecteaza atitudinea pozitiva a unei persoane:

Stimulii negativi sunt procesati de catre amigdala: amintirile pozitive sau neutre sunt procesate de catre hipocamp. Deprivarea de somn loveste hipocampusul mai mult decat afecteaza amigdala. Rezultatul este acela ca persoanele deprivate de somn nu isi aduc aminte amintirile placute, insa isi pot aminti, lesne, amintirile neplacute.

Intr-un experiment efectiat de Walker, studenti la colegiu deprivati de somn au incercat sa tina minte o lista de cuvinte. Au putut sa isi aduca aminte 81% idntre cuvintele cu conotatie negativa precum „cancer”, insa nu si-au putut aduce aminte decat 31% dintre cuvintele pozitive sau neutre precum „lumina” sau „cos”.

Revista BPS Research Digest exploreaza un alt studiu ce demonstreaza ca somnul afecteaza sensibilitatea noastra la emotiile negative. Folosind un program de recunoastere a expresiilor faciale pe durata unei zile intregi, cercetatorii au studiat cat de sensibili sunt participantii la emotii pozitive si negative. Cei care au lucrat dupamasa fara o pauza de somn, au devenit mai sensibili mai tarziu in cursul zilei la emotii precum frica sau furia.

Folosind un program de recunoastere a expresiilor faciale, am demonstrat o reactivitate amplificata la emotiile de furie si frica de-a lungul intregii zile, atunci cand nu exista somn. Totusi, o pauza de somn a blocat si chiar a rasturnat reactivitatea emotionala negativa la furie si frica si in acelasi timp a imbunatatit procentul expresiei emotiei pozitive (bucuria).

Desigur, cat de bine si cat de mult dormiti, va afecta modul in care va treziti, ceea ce va poate schimba intreaga zi. Graficul de mai jos, ce arata cum activitatea cerebrala scade, ne demonstreaza cat de important este somnul suficient pentru productivitate si fericire:

make yourself happier

Un alt studiu a cercetat starile de spirit ale angajatilor atunci cand acestia si-au inceput munca dimineata si cum le afecteaza intreaga zi de munca.

Cercetatorii au descoperit ca starile sufletesti ale angajatilor din momentul inceperii activitatii tinde sa afecteze modul in care se simt pe durata intregii zile. Primele stari sufletesti ale zilei, au fost legate de felul in care acestia sunt perceputi de catre clienti si de felul in care au reactionat la starile sufletesti ale clientilor.

Cel mai important element pentru manageri este faptul ca starea sufleteasca a angajatului a avut un impact clar asupra performantei atat cantitativ cat si calitativ.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ajutati-i pe ceilalti – 100 de ore este un numar magic

Una dintre cele mai importante dovezi pe care le-am gasit in legatura cu ce sa faci ca sa te simti...

Închide